Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

98. Податкова оптимізація в рамках вітчизняного і міжнародного співробітництва. Проблеми подвійного оподаткування міжн бізнесу.

Податк оптимізація - процес зменшення податк навантаження в рамках легальної д-сті, що передбачає різні умови оподаткування залежно від складу платників чи виду товарів або податкових пільг.

Податкова оптимізація в рамках нац законодавства має тим менше можливостей, чим більше універсальними є ставки оподаткування та чим менше пільг надається суб”єктам підпр діяльності..

Можливості податкової оптимізації в рамках міжн бізнесу обумовлені різними умовами оподаткування в різних країнах. В країнах з пільговим режимом оподаткування реєструється компанія, і завдяки маніпуляції цінами продажу та купівлі товарів та послуг в рамках холдингу, більша частина прибутку залишається в країні з низькими податками. Дієвим методом мінімізації цих процесів є в першу чергу оптимізація національного податкового законодавства.

Подвійне оподаткування в міжнародному бізнесі означає багаторазове оподаткування одного і того ж об”єкта оподаткування однотипними податками в різних країнах. Подвійне оподаткування має наслідком погіршення інвест клімату у країнах, зменшення доходів бюджету, тобто може сприяти великій зацікавленості платників в ухиленні від сплати.

Історично склалися два підходи до оподаткування доходів міжн бізнесу – за статусом платника та за джерелом походження доходів. В країнах, де оподаткування ведеться за стутусом, підлягають оподаткуванню доходи резидентів, отримані як в даній країні, так і за її межами. В країнах, де оподаткування ведеться за джерелом походження доходів, оподатковуються доходи, отримані на території даної країни. Зрозуміло, що якщо корпорація має компанії в країнах з різними податковими режимами оподаткування, вона заплатить подвійну суму податків з одного і того ж доходу.

Крім того, проблеми виникають і через різні юрид трактування в законодавстві різних країнах де можливе не лише подвійне оподаткування, а й повна несплата податків в будь-якій країні.

Таким чином, для виключення подвійного оподаткування в міжн бізнесі можна як гармонізувати нац податкову систему, так і досягати міждерж домовленостей щодо взаємної узгодженності в оподаткуванні резидентів даних країн.

99. Перекладання непрямих податків.

Перекладання податків це процес зміни цін на товари та послуги, при якому платник отримує можливість повністю чи частково перекласти податкове навантаження на інших осіб. Існують податки, перекладання яких закладено законодавцем вже в механізмі їх стягнення (непрямі податки).

Оскільки перекладання передбачає використання процесів ціноутворення, зрозуміло, що саме від чинників, які визначають ціни на ті чи інші товари залежать і можливості перекладання. Існують прямі та обернені залежності між цінами, попитом та пропозицією. Для процесів перекладання податків значення має рівень монополізації виробництва і збуту тих чи інших товарів. Крім вищеназваних факторів, на процеси перекладання здійснюють вплив такі загальноекон фактори, як зміни в доходах споживачів та їх розподіл, рівень інфляції, стадія екон циклу, життєвий цикл того чи іншого товару, податкова політика держави: висота та механізм визначення податк ставок (універсальні чи диференційовані, процентні чи тверді), стабільність податкового законодаства, тощо.

Якщо взяти до уваги механізм стягнення податків, то саме по непрямих податках законодавець передбачив їх перекладання, прямо включивши їх в ціну. Але чи збільшиться ринкова ціна на той чи інший товар на повну суму непрямого податку залежить від багатьох факторів, які були названі вище.

Соседние файлы в папке shpora_podatkova_sistema_02