Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Прилади радіаційної розвідки і дозиметричного контролю

Дозиметричні прилади призначені для визначення рівнів радіації на місцевості, міри зараження одягу, шкірних покривів людини, продуктів харчування, води, фуражу, транспорту і інших предметів і об'єктів, а також для виміру доз радіоактивного опромінення людей при їх знаходженні на об'єктах і ділянках, заражених радіоактивними речовинами.

Відповідно до призначення дозиметричні прилади можна підрозділити на прилади радіаційної розвідки, для контролю міри зараження місцевості і прилади для контролю опромінення людей.

Класифікація дозиметричних приладів за призначенням

Індикатори - призначені для виявлення випромінювання і приблизної оцінки потужності дози гамма - і бета випромінювань.

Рентгенметри (вимірники потужності дози) - служать для виміру рівня радіації, потужності експозиційної дози гамма випромінювання, а також виявлення бета випромінювання на місцевості.

Радіометри (вимірники радіоактивності) - застосовуються для виявлення і визначення міри радіоактивного зараження поверхонь і устаткування альфа - і бета - частками, а також виміру експозиційної дози гамма випромінювання.

Дозиметри - застосовуються для контролю індивідуальних доз опромінення людей на радіоактивно зараженій місцевості.

Прилади хімічної розвідки

Виявлення і визначення міри зараження отруйними і хімічно небезпечними речовинами повітря, місцевості, споруд, устаткування, транспорту, засобів індивідуального захисту, одягу, продовольства, фуражу і інших об'єктів виробляється за допомогою приладів хімічної розвідки або шляхом узяття проб і наступного аналізу їх в хімічних лабораторіях.

Контроль хімічного зараження здійснюється за допомогою приладів хімічної розвідки. Основним приладом хімічної розвідки є військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР), а також аналогічний йому напівавтоматичний прилад хімічної розвідки ППХР. Крім того, деякі об'єкти економіки можуть бути оснащені приладами хімічної розвідки медичної і ветеринарної служби (ПХР-МВ). Також використовують хімічні лабораторії (ПХЛ- 54, ПХЛ-ЛБ).

Для виявлення ХНР використовуються різного виду, залежно від характеру виробництва, промислові прилади, наприклад: стаціонарні - типу "Сирена" або переносні типу "Комета", "ТХ-2000".

Засоби захисту шкірних покривів

Ізолюючі костюми

Ізолюючими костюмами називаються засоби індивідуального захисту, що ізолюють людину від довкілля і забезпечують його захист від всіляких шкідливих і небезпечних виробничих чинників. До них відносяться пневмокостюми і скафандри, вживані як в різних виробничих ситуаціях, так і в екстремальних умовах, - під водою, в космосі, при наднизьких і надвисоких температурах в осередках зараження ХНР, біологічних чинників і т. п.

Залежно від способу подачі повітря в підкостюмний простір ці ЗІЗ підрозділяються на дві групи:

- шлангові, в яких повітря для дихання і вентилювання підкостюмного простору поступає по шлангу;

- автономні, такі, що мають своє власне джерело постачання повітря для дихання і вентиляції підкостюмного простору.

У конструкції костюма може бути або бути відсутнім пристрій для регулювання температури повітря підкостюмного простору. Ізолюючі костюми повинні гарантувати надійний захист людини протягом заданого часу безперервного користування, встановлене нормативно-технічною документацією на конкретне ЗІЗ.

Спеціальний захисний одяг

Спеціальний захисний одяг застосовується при тривалих діях на зараженій місцевості, а також при виконанні, дезактиваційних і дезінфекційних робіт та дегазації. Є наступні види спеціального захисного одягу: легкий захисний костюм Л-1, захисний комбінезон, захисний костюм, що складається з куртки і брюк.

Костюм Л-1 забезпечує захист від безпосереднього попадання радіоактивних і отруйних речовин і бактерійних засобів, а також від дії пари отруйних речовин на шкірні покриви людини. Костюм Л-1 виготовляється з прогумованої тканини. На рукавах куртки є манжети, що надійно облягають зап'ясток, як в рукавичках, так і без них. Костюм не захищає від рідкого хлору і аміаку.

Підвищення рівня захисту шкірних покривів від ОР досягається використанням комплектів ізолюючого типу - загальновійськовий захисний комплект ОЗК, який може бути використаний для захисту військ і формувань ГЗ від ХНР при проведенні рятувальних робіт. Використовується у поєднанні із загальновійськовим комплексним захисним костюмом. У комплект костюма входять куртка, брюки, підшоломник, пілотка з козирком, захисна сорочка, захисні кальсони, захисні панчохи, захисні рукавички, захисний плащ. Маса ОЗК складає 3000 г.

Фільтруючи засоби захисту шкіри

До фільтруючих засобів індивідуального захисту шкіри відносяться: загальновійськовий комплексний захисний костюм та ін. ОКЗК, призначений для захисту шкірних покривів особового складу збройних сил від ОР, ХНР, РР і БЗ. Захист шкірних покривів від ОР і ХНР забезпечується просоченням захисної білизни, багатошаровістю і герметичністю конструкції костюма. Підвищення рівня захисту шкірних покривів від ОР і ХНР досягається використанням ЗІЗ ізолюючого типу ОЗК. При зараженні ОР, РР, БЗ костюм ОКЗК піддають спеціальній обробці і використовують багаторазово.