Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

7.6.2. Державне регулювання заходів по попередженню нс Заходи по забезпеченню безпеки техносфери

Державна стандартизація. Стандартизація складає основу проведення державної політики по встановленню єдиних норм, правил, окремих характеристик і вимог, спрямованих на забезпечення:

- високої якості продукції і послуг відповідно до рівня розвитку науки, техніки і технологій;

- безпеки продукції, робіт і послуг;

- єдність вимірів;

- безпеки об’єктів економіки з урахуванням прийнятних ризиків техногенних і природних НС.

Державна стандартизація організується і проводиться Державним комітетом стандартизації, метрології і сертифікації в Україні, його регіональними та місцевими структурами. Стандартизація - це діяльність по установленню положень для загального и многократного застосування, відносно до наявних або можливих задач в цілях досягнення оптимального ступеню упорядкування в визначеній сфері, результатом якої є збільшення ступеню відповідності продукції, процесів та послуг їх функціональному призначенню, усуненню бар’єрів в торгівлі і сприянню науково-технічному співробітництву.

Об'єктами стандартизації є продукція, процеси і послуги, зокрема: матеріали, складові частини, устаткування, системи і їх сумісність, правила, процедури, функції, методи і діяльність.

Метою стандартизації в Україні є:

- забезпечення безпеки для життя і здоров'я людини, тварин і рослин;

- забезпечення безпеки майна і охорони довкілля;

- створення умов для раціонального використання усіх видів національних ресурсів;

- визначення відповідності об'єктів стандартизації своєму призначенню.

Діяльність державних органів стандартизації різних рівнів встановлюють обов'язкові вимоги по: захисту життя, здоров'я і майна людини; захисту тварин і рослин; охороні довкілля; безпеці продукції, процесів або послуг; запобіганню введенню в оману відносно призначення і безпеки продукції.

Таким чином, стандартизація є одним з важливих напрямів діяльності держави по забезпеченню техногенної безпеки і зниженню ризику виникнення надзвичайних ситуацій.

Державна експертиза. Державна експертиза проектів і рішень об'єктів виробничого і соціального призначення і процесів, здатних викликати надзвичайні ситуації і вплинути на стан захисту населення і територій організовується і проводиться відповідно до законодавства спеціально уповноваженими центральними і місцевими органами виконавчої влади. У разі потреби вказана експертиза може проводитися об'єднаннями громадян, незалежними експертами і фахівцями міжнародних експертних організацій, в порядку, встановленому законодавством України.

Ліцензування певних видів діяльності. Ліцензування окремих видів діяльності здійснюється з метою проведення єдиної державної політики по об'єднанню життєво важливих інтересів громадян, суспільства і держави. Основними принципами державної політики у сфері ліцензування діяльності техносфери є:

- забезпечення рівності прав і законних інтересів суб'єктів господарювання;

- захист прав, законних інтересів, життя і здоров'я громадян.

Ліцензуванню підлягає досить широкий круг різних видів господарської діяльності, у тому числі ті їх види, які пов'язані з ризиком виникнення ситуацій небезпечних для життя і здоров'я громадян, життєдіяльності територій. До них відносяться:

- виробництво вибухових речовин і матеріалів;

- виробництво особливо небезпечних хімічних речовин;

- виробництво пестицидів і агрохімікатів;

- виробництво спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозоточивої і дратівливої дії, засобів індивідуального захисту і активної оборони;

- транспортування нафти, нафтопродуктів, транспортування природного і нафтового газу, його розподіл і зберігання;

- централізоване водопостачання і водовідведення;

- перевезення пасажирів і вантажів повітряним, залізничним, річковим, морським, автомобільним транспортом;

- операції у сфері поводження з небезпечними відходами та ін.

Сертифікація продукції. Сертифікація організовується і здійснюється з метою підтвердження відповідності продукції, що випускається, встановленим вимогам якості безпеки для життя і здоров'я людей, довкілля і майна. Сертифікація може носити обов'язковий і добровільний характер і здійснюється спеціально уповноваженими структурами органів державної, виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Страхування господарської діяльності. Головною ціллю страхування є забезпечення економічної підтримки заходів по попередженню НС, здійснюване центральними і місцевими органами виконавчої влади, виконавчими органами Рад, підприємств і організацій, незалежно від форм власності і страхового покриття збитків, які нанесені НС. Особливо актуальною становиться проблема страхування в умовах приватизації об’єктів підвищеної небезпеки. Проблема зводиться до компенсації збитків для приватизованих підприємств страховим шляхом без участі державних структур.

Підвищення безпеки галузей економіки. Вирішення проблеми регулювання техногенної безпеки лежить в області вдосконалення функціонування складних технічних систем, передусім по лінії пріоритету соціального ефекту над економічним, здоров'я і виживаності нації над прибутками. Підвищення безпеки техносфери вимагає також масштабних змін в структурі народного господарства у бік галузей, кінцева продукція яких спрямована на задоволення потреб населення при значному скороченні потенційно небезпечних виробництв і зниженні ризику аварій в усіх галузях економіки з підвищено небезпечними технологіями.