Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Semke_Sots (1).doc
Скачиваний:
262
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

1. Соціологія економіки як наукова дисципліна

Об'єктом соціології економіки висту­пає економіка як соціальне явище, а також її виникнення, розвиток та місце в житті су­спільства.

Існує багато точок перетину між об'єктами дослідження економічної соціології та економічної теорії. Порівняємо два підходи до вивчення економіки. Основними категоріями в еко­номічній теорії виступають прибуток, рентабельність, додана вартість, окупність витрат, рента, кредит тощо. Метою еконо­мічної теорії є забезпечення ефективного ведення господар­ства, тобто досягнення максимально можливого результату при виробництві та реалізації продукції при мінімальних вит­ратах ресурсів. Тут вивчаються відносини, які упредметнені у потоках матеріальних, фінансових, інформаційних ресурсів, у готовій продукції та послугах. При цьому людина в еконо­мічних відносинах теж є одним з видів ресурсів. Наприклад, у Радянському Союзі при будівництві таких гігантів, як Дніпрогес і Біломорканал, широко використовувався рабський труд в'язнів, оскільки його собівартість була дуже низькою, а вартість людського життя правлячим режимом не бралася до уваги.

Соціологія економіки є насамперед соціологічною наукою і, на відміну від економічної теорії, орієнтується безпосередньо на людську поведінку і соціальні зв'язки як такі. Соціологія економіки вивчає соціальне у сфері економіки, тобто людей, які беруть участь в економічному житті, об'єднуючись в гру­пи, організації з відповідними соціальними інститутами. Ме­тою економічної соціології є сама людина, її потреби, інтереси, спосіб життя. Економічні явища і процеси досліджуються як результат соціальної діяльності людей, а розвиток економі­ки — як соціальний процес. Серед основних категорій соціоло­гії економіки можна назвати: економічну поведінку різних со­ціальних класів і груп, господарську мотивацію, працю, моделі зайнятості, економічну культуру тощо.

Визначення межі, що розділяє економічну соціологію та економічну теорію, дозволяє більш чітко визначити' предмет соціології економіки. М.Вебер так сформулював зміст цього предмета: економічна соціологія вивчає економічну дію як фор­му соціальної дії. При цьому економічна дія розглядається як здійснення ненасильницькими методами контролю над об­меженими ресурсами з метою задоволення своїх потреб. Со­ціальна дія є підставою і разом з тим внутрішнім елементом економічної дії. Вона внутріишьомотивована, а суб'єкт, який виконує таку дію, очікує від інших людей відповідної реакції. Соціологи підкреслюють, що прагнення до отримання якнай­швидшого і максимального прибутку чи іншої користі є не єдиним можливим мотивом, яким керуються суб'єкти госпо­дарської діяльності у процесі прийняття рішень. Принципо­вими джерелами господарської мотивації поряд з економічни­ми інтересами є соціальні цінності і норми, традиції і звичаї, поширені в існуючий культурі суспільства в цілому чи в тих соціальних групах, до яких належить даний суб'єкт господа­рювання.

Американський соціолог Н. Смелзер розширює межі еко­номічної соціології, вважаючи, що ця дисципліна вивчає взаємозв'язок між економічними і неекономічними аспектами соціального життя. За Смелзером визначена галузь соціологіч­ного знання вивчає:

а) як різні види економічної діяльності структуровані на різні соціальні ролі та соціальні організації (спільноти);

б) які цінності використовуються для їх обґрунтування та узаконення;

в) за допомогою яких ролей і санкцій здійснюється їх регу­лювання;

г) яким чином всі ці соціальні зміни взаємодіють одна з одною.

Таким чином, соціологія економіки досліджує особливості економічної поведінки та її мотивацію, своєрідність економіч­ної поведінки різних соціальних класів і груп, вплив соціаль­них відносин і різних форм організації трудової діяльності, соціальних норм і цінностей на ефективність суспільної пра­ці, підвищення якості продукції. Виходячи з такої точки зору, економіку можна трактувати як таку підсистема суспільства, яка інтегрально пов'язана з суспільством та його культурою, з особливостями державної політики, правових відносин, мо­ралі, релігії, соціальної структури.

Отже, соціологія економіки є галуззю соціологічного знання, що вивчає соціально-економічні відносини, які виникають в еко­номічній сфері, інтегрально пов'язаній з суспільством в цілому.

Основними завданнями соціології економіки є: визначення того, якою мірою економіка задовольняє соціальні потреби лю­дей; який вплив мають економічні чинники на соціально-економічну поведінку людей і функціонування соціальних інсти­тутів; як впливають соціальні якості людей на розвиток еконо­мічної сфери суспільства і трудову поведінку.