Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Semke_Sots (1).doc
Скачиваний:
262
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

4. Світові релігії

У сучасному світі існує величезна розмаїтість релігійних вірувань. На релігійні доктрини й обряди впливають культур­ні традиції тих народів, де релігії поширюються. Серед релігій виділяються світові релігії, число прихильників яких нарахо­вує сотнями мільйонів людей. Ми дамо короткий опис трьох світових релігій: християнства, ісламу й буддизму.

Християнство — найпоширеніша релігія, число адептів цієї релігії досягає 2-х мільяр­дів людей. Більшість із них проживає в Європі та Північній і Південній Америці. Європейські ко­лонізатори протягом останніх 500 років поширили християнс­тво на значну частину планети. Про домінування християнства свідчить той факт, що нове літочислення починається від Різд­ва Христова.

Християнство виникло на території сучасного Ізраїлю в пе­ріод Римської імперії, в основі його лежав культ Іісуса з На­зарета, який проповідував ідею особистого порятунку через всесвітню любов. Християнство сформувалося як монотеїс­тична релігія, заснована на вірі в єдиного бога-творця Ієгову. Цим воно принципово відрізнялося від традиційно існуючого в Римській імперії політеїзму, віри в багатьох богів.

Віра в божественне походження Іісуса ґрунтується на його подвижництві та проповідуванні всесвітньої любові. Засуд­жений в Єрусалимі до страти, він зі смиренністю прийняв розп'яття на хресті і тим самим спокутував всі гріхи людства. Відповідно до християнського вчення, через три дні після своєї смерті Христос воскрес із мертвих, довівши тим самим, що він — син Божий. Вірні учні Христа зробили його вчення надбанням всієї Римської імперії. Спочатку правителі Рима сприйняли християнство як культ, що конкурує з культом імператора, але згодом християнство зробилося офіційною релігією Римської імперії. Пізніше християнство розділилося на кілька конфесій, серед яких найбільш відомими є: католиц­тво, православ'я та протестантизм.

Іслам як релігійна доктрина й культ виник на Близькому Сході, у VII ст., значну части­ну своєї догматики прихильники ісламу по­черпнули з іудаїзму. Зараз мусульман налічується близько 1,2 млрд, більшість з них проживають на Близькому Сході та в регіонах, що прилягають до нього. Безліч прихильників ісла­му живуть в інших країнах, таких як Індонезія, Бангладеш, Філіппіни тощо.

Іслам заснований Мохаммедом, який народився у місті Мекка (нині Саудівська Аравія) приблизно у 570 р. Для му­сульман Мохаммед — пророк, а не Боголюдина, як Іісус для християн. Засновник релігії Мохаммед у стані божественного натхнення створив священну книгу мусульман Коран. Саме слово «іслам» означає «покірність Аллахові» і через цю покір­ність досягнення душевного умиротворення. Мусульмани ви­ражають цю покірність п'ятиразовими щоденними молитвами й здійсненням інших ритуалів.

Іслам швидко поширився світом, цьому сприяла суворість його релігійної доктрини і відносна простота у відправленні релігійних ритуалів. Всі мусульмани, незалежно від конфесіо­нальних розходжень, підкоряються п'ятьом принциповим ви­могам, які передбачають:

• невизнання ніякого іншого Бога, крім Аллаха, проголо­шення Мохаммеда його пророком;

• щоденна п'ятиразова ритуальна молитва;

• милостиня бідним;

• дотримання поста під час місяця Рамазан;

•з дійсненням хоча б один раз хадасу — паломництва в Мекку.

Як і християнство, іслам вважає, що люди відповідальні пе­ред Богом за свої справи на землі. Праведники будуть винаго­роджені вічним блаженством у раю, а грішників чекають вічні муки пекла. Мусульмани також зобов'язані захищати свою віру, в ісламі існує поняття священної війни проти невірних — газават. В останні роки прихильники ісламського фундаменталізму в Афганістані, Алжирі, Ірані й інших країнах постави­ли перед собою за мету — звільнити Схід від згубного впливу Заходу.