Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yuridichna_psikhologiya_Vidpovidi.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
783.36 Кб
Скачать

63. Психологія огляду місця злочину

Огляд місця події, як правило, відноситься до первинних слідчих дій, а по більшості справ про особливо небезпечні злочини проти особистості розслідування починається з огляду місця події. Успіх чи неуспіх при цьому значною мірою визначає наперед висунення правильної версії, розкриття злочину, викриття винних. З іншого боку, помилки, допущені слідчим при виробництві огляду, нерідко негативно позначаються на подальшому ході розслідування, штовхають слідство на помилковий шлях або заводять його в тупик.

Огляд є самостійним слідчим дією, яких метою виявлення слідів злочину та інших речових доказів, з'ясування обстановки події, а також інших обставин, що мають значення для справи. Разом з тим огляд може бути і складовою частиною інших слідчих дій: затримання, обшуку, зйомки, слідчого експерименту, перевірки показань на місці.

Огляд місця події є незамінним слідчим дією, оскільки інформацію, що отримується при огляді, в більшості випадків неможливо виявити в будь-якому іншому місці, добути шляхом проведення інших слідчих дій. Безпосередньо в процесі вивчення об'єктів місця випадку слідчий використовує різні форми і методи пізнання, спрямовані на встановлення фактів і обставин, які дають можливість визначити напрям розслідування і з'ясувати істинний характер події. Сприйняття обстановки місця події дозволяє слідчому уявити картину події, дає необхідну емпіричну базу для висунення версій, проведення інших слідчих дій. Дуже часто огляд місця події проводиться в умовах невизначеної слідчої ситуації, яка настільки характерна для початкового етапу розслідування.

Особливістю слідчого огляду є також його невідкладний характер. На відміну від багатьох інших початкових слідчих дії огляд місця події повинен бути проведений негайно. Будь-яка відстрочка може привести до змін обстановки, втрати слідів і доказів, забування очевидцями і свідками важливих для справи обставин. У таких умовах у слідчого немає достатнього часу для підготовки до контролю, обмірковування його тактики, отримання консультацій.

Початку огляду місця події має передувати організаційна робота слідчого (підбір оперативної групи, підготовка та перевірка науково-технічних засобів, запрошення фахівців, охорона місця події та т. п.). Огляд місця події належить до тих небагатьох слідчих дій, при проведенні яких слідчий діє публічно, в присутності інших людей. Це також вимагає певної психологічної підготовки, зокрема вміння зосередитися, зберігати стійкість, сконцентрованість і переключення уваги і в той же час керувати діями учасників огляду, підтримувати необхідну дисципліну, атмосферу співпраці. Огляд місця події - це вид складної комплексної діяльності, що з дій слідчого, співробітників органу дізнання, фахівців і понятих при керівної ролі слідчого.

Діяльність слідчого складається з ряду операцій і реалізується в пізнавальному, пошуковому, організаційному і удостоверительном елементах

Пізнавальний елемент діяльності становлять: сприйняття обстановки, фактів, явищ; встановлення між ними причинного зв'язку; висунення припущень, версій. Пошуковий елемент діяльності - це пошук, виявлення змін, викликаних діями злочинця; вилучення слідів, речових доказів. Організаційний елемент включає в себе дії по керівництву оперативною групою в ході огляду (організація охорони місця події, допомогу потерпілому, розподіл функцій між учасниками огляду і т. д.). Засвідчувальний елемент діяльності слідчого - це закріплення, посвідчення і фіксація виявлених у ході огляду слідів, речових доказів, встановлених фактів.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]