Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZFK_-_182 / Політекономія / Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Принципова структура снр-68

Класи

Рахунки

І. Зведені рахунки:

1. Валовий внутрішній продукт (ВВП) і його використання.

2. Наявний національний дохід і його використання.

3. Фінансування капітальних витрат.

4. Зовнішні операції.

ІІ. Рахунки виробництва, споживання і капіталоутворення:

  1. Види товарної продукції (товарів і послуг. які реалізуються).

  2. Нетоварна продукція та послуги (ті, що не реалізуються).

  3. Галузі виробництва країни.

  4. Послуги державних установ.

  5. Послуги приватних комерційних організацій, що обслуговують домашні господарства.

ІІІ. Рахунки доходів і видатків на фінансування капітальних затрат:

  1. Не фінансові корпоративні аналогічні підприємства.

  2. Фінансові установи.

  3. Державні установи.

  4. Приватні некомерційні організації, що обслуговують домашні господарства.

  5. Домашні господарства (з урахуванням приватних не фінансових некорпоративних підприємств).

В процесі використання СНР проводилась робота з її аналізу і вдосконалення окремих складових. В результаті перегляду і розширення сфер застосування національного рахівництва в 1993 році було схвалено новий проект СНР-93, який на сьогодні рекомендовано ООН як остаточний варіант до застосування.

В Україні національні рахунки розробляються Державним комітетом статистики згідно з стандартом СНР, прийнятим міжнародними організаціями у 1993 р. У СНР відображається розвиток економіки на різних стадіях процесу відтворення, показується рух товарів і послуг, а також стан виробництва та використання валового внутрішнього продукту (валової доданої вартості).

Основним показником, за допомогою якого обчислюються результати виробництва є валовий внутрішній продукт (ВВП).

Валовий внутрішній продукт (ВВП) - сумарна ринкова вартість кінцевих товарів і послуг, виготовлених на території країни протягом певного періоду (як правило року). При обчисленні ВВП враховується тільки кінцевий продукт. Вартість проміжного продукту, тобто вартість сировини і факторів виробництва, що спожиті у процесі виробництва, не враховуються, для того, щоб уникнути подвійного врахування одного й того самого ж продукту.

Методи обчислення ВВП:

  • Валовий внутрішній продукт на стадії виробництва визначається як різниця між випуском у ринкових цінах та проміжним споживанням у цінах покупців або як сума валових доданих вартостей видів економічної діяльності і податків на продукти за виключенням субсидій на продукти. Через складність розрахунків цей метод практично не використовується.

Валова додана вартість (ВДВ) розраховується як різниця між випуском в основних цінах та проміжним споживанням. Вона містить у собі первинні доходи, що створюються учасниками виробництва і розподіляються між ними.

У національних рахунках використовуються два рівні показників і два методи оцінки. Для економіки в цілому результати вимірюються випуском товарів і послуг та валовим внутрішнім продуктом у ринкових цінах, для секторів і видів економічної діяльності – випуском в основних цінах і валовою доданою вартістю.

  • За категоріями кінцевого використання ВВП розраховується як сума витрат усіх суб’єктів економіки (домогосподарств, підприємств, держави):

Таблиця 11.2.