Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZFK_-_182 / Політекономія / Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Розділ 12. Економічний розвиток та та його чинники.

Програмна анотація

Суть процесу економічного зростання. Співвідношення понять економічне зростання та економічний розвиток. Зміст і типи економічного зростання. Нагромадження та інвестиції, їх роль в економічному зростанні. Фактори економічного зростання. Вплив НТР на економічний розвиток. Економічні цикли: сутність, види. Економічні кризи. Антициклічна політика держави. Теорії і моделі економічного зростання.

Опорний конспект лекції

Економічне зростання (в широкому розумінні) - це довгострокова тенденція розвитку економіки країни, котра характеризується кількісним збільшенням та якісним вдосконаленням за результатів виробництва (товарів, послуг) та його основних факторів, що знаходять свій вираз і в комплексному вдосконаленні соціально-економічних відносин у суспільстві. В вузькому значенні під цим терміном прийнято розуміти лише збільшення обсягів, товарів і послуг, протягом певного періоду, яке вимірюється абсолютним приростом чи темпом зростання обсягів виробництва. Темпи економічного зростання визначаються кількістю та якістю наявних ресурсів: природних, трудових, основного капіталу та ефективністю їх використання, виходячи з наявних технологій виробництва.

Як співвідносяться два ключові поняття: „зростання” та „розвиток”? Економічне зростання не є самоціль. На певній фазі економічного циклу орієнтація на забезпечення економічного зростання призводить до „перегріву” економіки, тим самим зашкоджуючи її розвитку. Оптимальними є такі темпи економічного зростання, які забезпечують стабільну довгострокову динаміку економічного розвитку на основі кількісного збільшення та якісного вдосконалення його елементів і забезпечують максимізацію добробуту суспільства.

Індикатори економічного розвитку:

  • Абсолютне зростання = ВВПt-1 – ВВПt.

  • Темп зростання: Тзр.ВВП = ВВПt \ ВВПt-1 * 100% або Тзр.НД = HDt \ HDt-1 * 100%.

  • Рівень суспільного добробуту і його динаміка: обсяги ВВП на душу населення; диференціація доходів населення; тривалість життя; рівень освіти; збалансованість харчування; рівень забруднення навколишнього середовища.

  • Ефективність використання наявних ресурсів: продуктивність праці = вартість виробленої продукції за рік в розрахунку на одного зайнятого; капіталовіддача = відношення вартості виробленої продукції за рік до середньорічної вартості використаного капіталу).

Типи економічного зростання:

  • Екстенсивне зростання – досягається за рахунок додаткового залучення нових факторів виробництва при незмінному технічному рівні виробництва (ВВП зростає за рахунок збільшення кількості праці, тривалості робочого дня, кількості сировини і матеріалів, збільшення площі посівних земель).

- Інтенсивне зростання характеризується збільшенням обсягів ВВП за рахунок удосконалення факторів виробництва та їх ефективного використання на основі впровадження результатів НТП, покращення кваліфікації робочої сили, вдосконалення управління, застосування нової техніки і технології.

- Змішане зростання відбувається за рахунок додаткового залучення факторів виробництва і збільшення ефективності їх використання. В реальності існують переважно інтенсивний тип і екстенсивний тип економічного зростання. Належність до того чи іншого типу зростання визначається за питомою часткою ВВП, отриманого за рахунок кількісної чи якісної зміни виробничих факторів.

Фактори економічного зростання - це явища та процеси, які впливають на обсяги реального виробництва і якість продукції.

Прямі фактори економічного зростання – ті, що безпосередньо впливають на економічне зростання: (удосконалення технології і організації виробництва; збільшення кількості залучених ресурсів і покращення їх якості).

Непрямі фактори економічного зростання сприяють застосуванню прямих факторів і більш ефективному їх використанню: (рівень цін на виробничі ресурси; рівень податків; ступінь монополізації ринку; політичні фактори; рівень законослухняності; ступінь відкритості економіки, участь у міжнародних інтеграційних процесах).

Зовнішні фактори економічного зростання: обсяги іноземних інвестицій; обсяги експорту і його структура; обсяги імпорту і його структура.