Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZFK_-_182 / Політекономія / Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Основні напрями ринкової трансформації економіки України

Основний зміст процесів, що відбуваються в Україні – це перехід від командно-адміністративної до соціально орієнтованої ринкової економіки.

Причиною ринкової трансформації економіки України стало визнання неспроможності забезпечення подальшого економічного і соціального розвитку адміністративно-командними методами господарювання; вичерпання екстенсивних факторів економічного зростання; відсутність інтенсивних факторів зростання; відсутність мотивації (низький рівень продуктивності праці, інвестування, впровадження нової техніки і технологій і т.д.); негнучкість адміністративно-командної економіки до вимог НТП; неефективне тотальне директивне планування.

Основні складові трансформаційної реформи економіки:

    • Лібералізація економіки – скорочення державної регламентації господарського життя, усунення законодавчих чи бюрократичних перешкод економічної діяльності, централізованого ціноутворення, розподілу ресурсів, адміністративного обмеження зовнішньої торгівлі тощо.

    • Роздержавлення - це процес обмеження втручання держави в економіку, переведення державних підприємств на комерційні засади господарювання, створення умов для зростання кількості господарюючих суб’єктів. і приватизація державної власності.

Способи роздержавлення:

- корпоратизація – підготовчий процес до приватизації великих підприємств шляхом акціонування їх та виведення зі сфери прямого державного управління;

- комерціалізація – роздержавлення підприємств комунальної власності, які раніше входили у вертикальну систему торгів, трестів, управлінь, надання їм прав юридичної особи та переведення їх на режим самофінансування.

Роздержавлення економіки стало основою для приватизації власності.

    • Приватизація – це процес передачі або продажу об’єктів державної власності одноосібним чи асоційованим приватним власникам, що призвів до зміни пануючого типу власності (від державної до приватної);

Способи приватизації:

  • продаж за комерційним конкурсом ;

  • продаж за відстрочкою платежу;.

  • викуп державного майна підприємства його працівниками;

  • продаж на аукціоні;

  • викуп державного майна, зданого в оренду;

  • продаж акцій відкритих акціонерних товариств;

  • безоплатна пердача через приватизаційні сертифікати.

    • Демонополізація господарства і формування конкурентного середовища.

Демонополізація – це усунення державної монополії на засоби виробництва. Переважна частина їх перейшла в руки індивідуальних та асоційованих приватних власників.

    • Структурна перебудова економіки, що мала на меті посилення її соціальної спрямованості; пріорітетний розвиток високотехнологічних і ресурсозберігаючих виробництв; пріорітетний розвиток екологічно-безпечних виробництв;

Сутність структурної перебудови полягає у формуванні оптимальної структури економіки (технологічної, галузевої), що задовольняє стратегії розвитку країни: забезпечення стабільних темпів економічного розвитку, гарантування екологічної безпеки, підвищення рівня суспільного добробуту, підвищеннюя конкурентоспроможності національної економіки і її ефективної інтеграції у світовий економічний простір.

    • Грошова реформа мала на меті введення національної валюти; забезпечення її конвертованості; формування стабільної та ефективної грошової одиниці.

    • Реформування фінансово-кредитної сфери: створення принципово нових інститутів і механізмів функціонування системи ринкового ціноутворення: грошової, бюджетної, податкової та банківської систем, становлення фондового, грошового, валютного та страхового ринків; здійснення жорстокої грошово-кредитної і фінансової політики з метою запобігання інфляції і зниження розміру державного боргу.

    • Створення системи соціального захисту й адаптації населення до умов ринку: політика доходів спрямована на зниження рівня диференціації і забезпечення прожиткового мінімуму; формування системи соціального забезпечення для соціально вразливих верств населення; регулювання зайнятості і безробіття; індексація доходів населення у зв’язку з інфляцією; державний контроль за цінами на товари першої необхідності; проведення пенсійної реформи, яка передбачає перехід до нової системи пенсійного забезпечення з використанням трудових, договірних і соціальних пенсій; розв’язання житлової проблеми через довгострокове пільгове кредитування; реформування системи освіти і охорони здоров’я.