Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика менеджера.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
188.93 Кб
Скачать

9. Робота з документами власного архіву менеджера.

Усі документи, що надходять до керівника, незалежно від того, оригінали вони чи копії, після підписання або затвердження стають офіційними документами. Після виконання офіційні документи направляють у відповідну справу. Справи, які заводять у підприємстві, згідно з номенклатурою справ зберігають до передавання у відомчий архів у секретаря, в канцелярії або структурних підрозділах.Як правило, офіційні документи у керівника не зберігають. До виконання їх зберігають у виконавця, після — у справі. Офіційні документи, що стосуються діяльності підприємства, належать до архівного фонду підприємства і їх зберігають у його справах. Порушення цієї вимоги ускладнює пошук документів, знижує оперативність їх виконання, дезорганізує роботу аппарату управління. У процесі виробничої, громадської і творчої діяльності керівника формується комплекс документів, що складають його власний архів (під власним архівом розуміють зібрання документів, що утворилися в процесі виробничої, громадської і творчої діяльності керівника і не належать до архівного фонду підприємства).

Праця і здоров’я менеджера

1.Вимоги до організації робочих місць менеджерів, інформаційні, економічні, ергономічні, естетичні, технічні, організаційні.

Вимоги до організації робочих місць можна згрупувати так: інформаційні, економічні, ергономічні, гігієнічні, естетичні, технічні, організаційні. Інформаційні вимоги охоплюють комплекс заходів з інформаційного забезпечення робочого місця: визначення обсягів і структури інформації, котра надходить та оброблюється на ньому, створюється і передається на інші робочі місця; проектування інформаційних потоків, до системи яких входить дане робоче місце, та інших; інформація має бути достатньою для виконання службових зобов'язань працівників. Економічні вимоги передбачають організацію робочого місця в апараті управління з мінімальними витратами на його утримання, але достатніми для його нормального функціонування. Доцільне також оцінювання робочого місця за критерієм оптимальності, тобто ефект від діяльності працівника на робочому місці має перевищувати витрати на утримання цього робочого місця. Ергономічні вимоги пов'язані зі створенням для людини оптимальних умов праці, що роблять її високопродуктивною та надійною і водночас забезпечують людині необхідні зручності, зберігаючи сили, здоров'я та працездатність. Таким чином, усе, що оточує людину, котра працює, створюючи їй відповідне робоче середовище, - меблі, помешкання, устаткування, машини, механізми та інші знаряддя праці - має відповідати вимогам ергономіки (наука про функціональні можливості людини в трудових процесах) і бути максимально пристосованим до людини, до її фізичної, фізіологічної, естетичної природи.

2. Діючі санітарні норми розмірів робочих площ для різних категорій службовців.

Головним елементом упорядкування управлінського процесу вважається впровадження типових проектів організації робочих місць. Дійсно, якщо управлінські працівники сидять у тісній, задушливій кімнаті, якщо в них старі, погано пристосовані меблі і важко зосередитися, тому що кілька людей говорять по телефону, а хтось проводить мікронараду в тій же кімнаті, користі від нормування буде мало. І немає нічого дивного втім, що зараз основний напрямок удосконалювання управлінської праці пов'язано з впровадженням типових проектів в організації робочих місць, а також із формуванням і розрахунком раціональної технології керування. На раціональну організацію роботи керівника дуже впливає інтер’єр кімнати, в якій він працює. Для надання квадратній кімнаті подовженої форми роблять таким чином: щоб високу стелю зробити нижчою, її фарбують у більш темний колір і навпаки. Якщо спеціально не потрібно підсилювати освітленість приміщення, підлогу потрібно робити темніше стін. За загальним правилом по можливості варто уникати різких контрастів у кольорі.