Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика менеджера.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
188.93 Кб
Скачать

Імідж менеджера

1. Вплив іміджу на успішність діяльності менеджера.

Імідж менеджера складається з багатьох деталей: відповідний дрес-коду зовнішній вигляд, вербальні і невербальні прояви людини (вміння правильно говорити, рухатися, жестикулювати, висловлювати емоції, вибудовувати комунікації і взаємодіяти з оточуючими та ін)- Для оволодіння позитивним іміджем в організаціях проводяться спеціальні тренінги, а керівники компаній отримують, як правило, консультації безпосередньо у персонального іміджмейкера. Імідж менеджера багато в чому визначається корпоративною культурою організації, яка є важливим елементом успішної діяльності, основою динамічного розвитку, справляє значний вплив на економічне становище корпорації.

2. Одяг менеджера: вимоги до ділового костюму, рекомендовані сполучення кольорів.

Зовнішній вигляд ділової людини – це перший крок до успіху в ділових стосунках.

Привабливий зовнішній вигляд – це поєднання багатьох компонентів: одяг і макіяж, колір обличчя, доглянута шкіра, укладене волосся та ін. Але визначальним фактором є одяг.

Необхідно пам’ятати, що одяг відображає і підкреслює індивідуальність, характеризує менеджера, керівника як особу. Його зовнішній вигляд свідчить про ступінь надійності, респектабельності і успіху в справах. Разом з тим не потрібно намагатися пригнічувати партнерів багатством своєї зовнішності: імітація багатства вважається вельми неетичним явищем в західному бізнесі.

3. Мова менеджера. Техніка впливу на підсвідомість співрозмовника за допомогою мови, прийоми непрямого навіювання.

Вербальне або мовленнєве спілкування - це засіб, пов´язаний з використанням мови. Іншими словами, мовленнєве спілкування - це комунікативний акт. За допомогою мовлення передаються інформація, думки, почуття. Культура мовленнєвого спілкування охоплює дві складові: культуру говоріння та культуру слухання.

4. Поза й жести. Розпізнавання внутрішньго стану співрозмовників за їхпозами й жестами.

Поза людини, її жести, міміка, вираз обличчя е своєрідною мовою, "мовою тіла" ("body language"), якою людина може розповісти про себе набагато більше, ніж словами (не забуваймо, що 55 % інформації, яку ми передаємо іншим, сприймається очима). Звертаючи увагу на те, якою саме є мова вашого тіла, ви у такий спосіб демонструєте свою увагу до всіх складових свого професійного іміджу. Звертаючи увагу на мову тіла інших, ви можете краще зрозуміти людей, з якими працюєте. Читаючи мову тіла, зокрема жести, ваших ділових партнерів, клієнтів та колег, слід пам'ятати такі важливі правила, без яких ваша оцінка інших може бути помилковою.

5. Основні ефекти сприйняття: візуального іміджу, перших фраз, «ореола», «невдахи», порядку, проекції.

Ефект візуального іміджу розрахований на враження від зовнішнього вигляду виступаючого. Відомо, що він (вид) може викликати симпатію чи антипатію ще до того, як виступаючий почав говорити. Привабливий зовнішній вигляд, елегантна манера спілкування, доброзичливий, відкритий погляд - все це справляє на людей позитивний вплив до початку виступу оратора.

Ефект перших фраз, як правило, закріплює коректує первісне враження, яке виробляє виступаючий. Головним критерієм ефекту первинних фраз є укладена в них приваблива або цікава інформація.