Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика менеджера.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
188.93 Кб
Скачать

5. Взаємодія менеджера і секретаря під час приймання делегацій і гостей.

Саме секретар - обличчя фірми, права рука керівника підприємства. Він є координуючим центром організації, установи чи підприємства. Тому сучасні підприємства, організації і заклади неможливо собі уявити без секретаря. Спеціалісти цієї професії активно допомагають керівникам різних рангів якісно і організовано вирішу­вати поставлені перед ними завдання. Кваліфікований секретар повинен проявити свої ділові, організаторські і комунікативні якості. Постійно спілкуючись з різними відвідувачами, знайомлячись з новою інформацією, він має можливість підвищити свій інтелектуальний та культурний рівень, розширити свою обізнаність та коло інтересів, збільшити свою професійну компетентність. Поєднання розумової праці з організаторськими вміннями роблять цю професію особливо цікавою, її відносять до найбільш перспективних професій нового типу, в яких основою кваліфікації є високий рівень загальної і спеціальної освіти.

6. Техніка видачі секретарю завдань і контроль за їх виконанням.

Контроль за виконанням документів має таку послідовність:

  1. узяття документів на контроль, формування картотеки документів, що підлягають контролю, або автоматизованої бази даних;

  2. перевірка своєчасності доведення документів до виконавця(-ів);

  3. попередні перевірки і регулювання роботи щодо виконання поставлених завдань;

  4. облік і узагальнення результатів контролю за виконанням документів;

  5. інформування керівництва про роботу і підсумки виконання документів;

  6. повідомлення про роботу і підсумки виконання документів на оперативних нарадах, засіданнях колегіальних органів;

  7. зняття документів з контролю;

  8. формування картотеки виконаних документів.

7. Виконання секретарем особистих доручень і прохань менеджера.

Професійне навчання переробки інформації, постійної зміни видів діяльності за наявності нових ситуацій, готовність та бажання взаємодії з новими предметами, явищами. Сильна нервова система дозволяє витримувати великі, тривалі робочі навантаження без зміни якісних показників. Хороший розвиток всього комплексу вказа­них якостей є необхідною умовою ефективної діяльності секретаря-референта. Підготовка кадрів, які здатні успішно виконувати багатогранні обов'язки секретаря-референта, проводиться в професійно-технічних та вищих навчальних закладах, що мають відповідні ліцензії. Під час навчання вони отримують знання із стенографії, організації діловодства, методики його вдосконалення. Система професійно-технічної підготовки надає достатню, всебічну підготовку з теорії та практики використання сучасної інформаційної техніки, управлінських дисциплін, професійної етики, соціальних дисциплін. Наявність вищої освіти (у більшості випадків гуманітарної), вільне володіння українською, російською та іноземними мовами значно підвищують шанси зайняти вакансію секретаря-референта в хорошій фірмі. Тривалість навчання залежить від форми навчання і навчального закладу.

8. Дії секретаря в екстремальних ситуаціях.

Секретарі в екстремальних ситуаціях повинні попередити свого керівника, якщо секрктар не справляється з наданою роботою. Керіник повинен допомогти своєму секретарю так, щоб він зрозумів як саме виконати роботу.