Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика менеджера.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
188.93 Кб
Скачать

1. Основні обов’язки секретаря.

Секретар повинен бути завжди в «формі»: ретельно і продумано одягнутий, охайний, готовий швидко і кваліфіковано виконати дані йому доручення., уміти спокійно, без розгубленості, різкості, суєти і з достоїнством вирішувати питання в рамках своєї компетенції. Йому необхідний дар відчувати «нюанс» справи, що дозволяє вільно виходити з скрутних ситацій, зокрема, не бачити і не чути того, чого не треба бачити або чути. Секретар завжди повинен бути на насторожі і в курсі багатьох справ: вести роботу з документами, брати участь в проведенні ділових зустрічей і переговорів, відповідати на телефонні дзвінки і сам робити розпорядження за дорученням керівництва, здійснювати запис відвідувачів на прийом. Але іноді доводиться робити і разові доручення, наприклад, передачу грошей, міжміську телефонну розмову, відвідувати хворого товариша по службі і так далі. Через секретаря здійснюється зв'язок керівника з підлеглими і зовнішніми світом. Здатність орієнтуватися в складному різноманітному потоку інформації, правильно, чітко і оперативно класифікувати її часто визначає оперативність роботи відділів і навіть всієї установи.

2. Підготовка та оформлення відряджень менеджера.

Для ефективного функціонування підприємств роботодавці періодично відряджають своїх працівників у поїздки до інших населених пунктів країни, а подекуди ― і за кордон, для ведення переговорів, укладання угод, придбання товарів тощо. Зрозуміло, що при цьому кожне відрядження має бути належним чином оформлене, щоб підприємство мало підстави провести відповідні компенсації. Отож, як це зробити, враховуючи вимоги чинного законодавства, зокрема, скласти наказ про відрядження, кошторис витрат та звіт про використання коштів, ми наразі і з’ясуємо.

3. Контроль за станом робочого місця менеджера.

У начальника цеху налагоджено добрі стосунки з колективом, і тому при відвідуванні керівником робочих місць і підлеглі і керівник відчувають себе впевнено. Але начальнику цеху необхідно розробити заходи соціального розвитку трудового колективу, впровадити оптимальні форми стимулювання праці службовців, провести ряд виховних заходів, а також заходів по зміцненню соціальної дисципліни і законності. Необхідно створити найбільш сприятливі умови праці, щоб забезпечити збереження фізичного здоров'я та безпеки людей, що підтримує високий рівень їх працездатності.

4. Робота секретаря з поштою і документами.

Секретар повинен здійснювати «фільтрацію» вхідних документів, що направляються керівникові. Керівникові повинні передаватися найбільш важливі і термінові з документів, що надійшли (практика свідчить, що їх кількість становить 10-20 % загальної кількості документів, які надходять). Інші можуть бути передані заступникові керівника, у структурний підрозділ або відразу виконавцям. Окрім власне читання, опрацювання текстів включає такі дії: маркування тексту (умовні знаки і записи на полях, підкреслювання) та виписування (цитування та конспектування). Керівники підприємств і великих структурних підрозділів через свою зайнятість нерідко розглядають кореспонденцію наприкінці і після закінчення робочого дня, а іноді і на другий — третій день після її надходження. В цих умовах пропускна здатність апарату управління залежить від працездатності керівника. Це є однією з причин накопичення невиконаних у строк документів.