Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика менеджера.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
188.93 Кб
Скачать

3. Метод підрахунку площі для відвідувачів. Розрахунок площі для меблів.

Функціонування будь-якого торговельного підприємства має спрямовуватися на задоволення потреб людей, тобто забезпечення соціального ефекту; водночас діяльність підприємства в умовах ринку підпорядковується цілям отримання прибутку як єдиному довгостроковому фінансовому інтересу будь-якого суб'єкта господарювання, який відображає економічний ефект, що виникає завдяки використанню наявних у нього виробничих ресурсів, перш за все матеріально-технічної бази, трудових і фінансових ресурсів. Оскільки основою матеріально-технічної бази підприємства торгівлі є торговельні будівлі, а процеси продажу (реалізації) товарів споживачам здійснюються насамперед у торговельних приміщеннях магазинів, то діяльність з використання цих приміщень для забезпечення соціального та економічного ефекту торговельного підприємства може оцінюватися через систему показників ефективності його діяльності.

4. Урахування біоритмів у діяльності менеджера.

Особливої уваги заслуговують дні перепадів, коли відбувається зміна фаз біоритмів. Їх називають критичними днями, тому що в цей час можуть відбуватися спонтанні порушення нормальних фізіологічних функцій, працездатності, контролю над волею і розумом. Подібні зміни фаз тривають 24 години, їхнє настання залежить від години народження, тобто вони можуть захоплювати як попередній, так і наступний день. Важливо знати: не кожен критичний період приводить до критичного стану, однак у ці дні треба бути особливо обережним.

5. Правильне харчування як основна умова підвищення працездатності менеджера. Підвищення працездатності людини є одним із важливих факторів раціоналізації трудової діяльності.

Ефективність трудової діяльності багато в чому визначається рівнем працездатності людини. Дослідженням цього питання займалося багато вчених.

Під працездатністю розуміють здатність людини виконувати роботу протягом певного часу при збереженні кількісних та якісних показників. Високій працездатності сприяє раціональний режим праці та відпочинку.

Фізіологічні та психологічні основи праці досліджували автори посібника "Психофізіологія праці" В. Г. Ткачук і В. Є. Хапко. Згідно із цими дослідженнями необхідність чергування праці та відпочинку є однією з фізіологічних особливостей людини. Режими праці та відпочинку базуються на науковому підґрунті з урахуванням фізіологічних закономірностей пристосування організму людини до умов трудової діяльності, а також особливостей конкретного виробничого процесу.

6. Прийоми аутотренінгу.

Існує цілий набір прийомів свідомої психічної саморегуляції, або аутотренінгу. Найбільш ефективним методом самонавіювання є навіювання цільових формул, тобто думок, що дають установку при повному розслабленні організму. Чим більше розслаблення, тим пасивніше свідомість і активніше підсвідомість. У такій ситуації воно стає головним диригентом.  Підсилює ефект самонавіювання одночасне використання словесних формул. Хорошим помічником є ??музика, що сприяє розслабленню. Техніка розслаблення полягає в наступному.Спочатку потрібно по черзі розслабити кінцівки, їх суглоби, м'язи, потім живіт, таз, стегна, груди, хребет, шию, обличчя. При цьому потрібно допомагати собі словесними установками: «Мої ноги розслаблені», «Суглоби ніг розслаблені», «М'язи ніг розслаблені» і т.д.  В кінці розслаблення перевірте, чи не відчуваєте ви де ще м'язові блоки, затиски. Для цього по черзі напружте всі м'язи в зазначеному порядку, а потім їх знову розслабте. Після цього уявіть, як тепла хвиля розливається по вашому тілу - від голови до ніг, руки і ноги стають важкими, як ніби наливаються свинцем, - це настає повне розслаблення. І думки починають плутатися, настає стан дрімоти, це перший сигнал до навіювання потрібної вам формули.