Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копія мет.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
621.06 Кб
Скачать

2. Організація касового виконання Державного бюджету за видатками

Повноваження ДКУ з касового виконання бюджетів за видатками:

  • відкриття особових і реєстраційних рахунків

  • здійснення оперативного прогнозування та касового планування бюджетних коштів згідно з бюджетним розписом;розпорядникам коштів;

  • ведення зведених реєстрів розпорядників бюджетних коштів та позабюджетних коштів бюджетних установ;

  • перерахування бюджетних коштів їх розпорядникам;

  • оплата витрат розпорядників коштів;

  • закриття реєстраційних рахунків після закінчення бюджетного періоду;

  • облік та звітність щодо операцій касового виконання бюджету за видатками;

  • здійснення попереднього контролю за цільовим використанням бюджетних коштів.

В Україні застосовується казначейська форма обслуговування ДБУ за видатками, яка передбачає здійснення ДКУ:

  • операції з коштами Державного бюджету;

  • розрахунково-касове обслуговування розпорядників бюджетних коштів;

  • контролю бюджетних повноважень під час прийняття зобов’язань та проведення платежів;

  • бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів.

ДКУ здійснює платежі за дорученням розпорядників бюджетних коштів у разі:

  • наявності відповідного бюджетного зобов’язання для платежу у бухгалтерському обліку виконання ДБУ;

  • відповідності напрямів витрачання бюджетних коштів бюджетному асигнуванню;

  • наявності у розпорядників бюджетних коштів невикористаних бюджетних асигнувань;

  • наявності документів бюджетної установи, який надає повноваження щодо отримання доходів і здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення цілей, визначених на бюджетний період відповідного бюджетного призначення.

ДКУ здійснює контроль за відповідністю кошторисів розпорядників бюджетних коштів розпису ДБУ. Розпорядники несуть відповідальність за управління бюджетними асигнуваннями і здійснення контролю за виконання процедур та вимог, встановлених Бюджетним кодексом. Вони беруть бюджетні зобов’язання та проводять видатки тільки у межах бюджетних асигнувань.

Стадії казначейського обслуговування ДБУ за видатками:

  1. Встановлення бюджетних асигнувань, розпорядникам бюджетних коштів на основі затвердженого бюджетного розпису,

  2. затвердження кошторисів розпорядникам бюджетних коштів,

  3. взяття бюджетних зобов’язань,

  4. отримання товарів, робіт та послуг,

  5. здійснення платежів,

  6. використання товарів, робіт та послуг на виконання бюджетних програм.

  1. Встановлення бюджетних асигнувань розпорядниками бюджетних коштів на основі затвердженого бюджетного розпису.

МФУ у визначений термін скеровує ДКУ на паперових та електронних носіях затверджений ним річний розпис асигнувань ДБУ, помісячний розпис асигнувань Загального фонду ДБУ, річний розпис витрат спеціального фонду ДБУ з розподілом за видами надходжень, помісячний розпис спеціального фонду ДБУ, яке реєструє їх та відображає дані на відповідних рахунках бухгалтерського обліку в автоматизованому режимі. ДКУ протягом трьох днів доводить витяг з розписом асигнувань ДБУ до головних розпорядників. Отримані витяги є підставою для затвердження в установленому порядку планів використання бюджетних коштів.

  1. Затвердження кошторисів розпорядникам бюджетних коштів.

Кошторис бюджетної установи – основний плановий документ, який визначає обсяг , цільове скерування та розподіл бюджетних коштів на утримання бюджетної установи. Він складається з :

  • Загальний фонд – містить обсяг надходжень із загального фонду ДБУ та розподіл видатків за певною економічною класифікацією видатків.

  • Спеціальний фонд – містить обсяг надходжень із спеціального фонду ДБУ.

ДКУ щоденно формує базу даних уточненого річного розпису асигнувань загального та спеціального фондів ДБУ з урахуванням отриманих від МФУ довідок. Протягом трьох днів після одержання довідок головні розпорядники надають ДКУ реєстр змін розподілу показників кошторисів, планів та ін. зміни до зведених кошторисів можуть вноситись головним розпорядником як на підставі відповідної довідки МФУ так і в межах законних прав наданих йому. Зміни кошторисів і планів асигнувань оформляються довідками про зміни кошторису.

  1. Взяття бюджетних зобов’язань. Вони мають свої особливості:

  • Організація роботи органів ДКУ з проведення операцій щодо відкриття асигнувань за загальним фондом ДБУ здійснюється відповідно до законодавства.

  • ДКУ обліковує пропозиції про відкриті асигнування із загального фонду ДБУ у розрізі головних розпорядників на рахунках, відкритих за рахунками позабалансового обліку в автоматизованому режимі.

  • Кошти спеціальних фонду ДКУ, які є теж джерелом для здійснення головними розпорядниками цільових видатків ДБУ, акумулюється на відповідних рахунках.

  • Власні надходження бюджетних установ теж вважаються доходами спеціального фонду бюджету або коштами, що призначені на відновлення касових видатків.

  • Наприкінці бюджетного року залишки невикористаних відкритих асигнувань з спеціальними фондом бюджету списуються з відповідних рахунків розпорядників на відповідні рахунки головного розпорядника.

  • Окремі видатки розпорядників коштів можуть здійснюватись через рахунки, відкритті в установах банків.

  • Органи ДКУ обслуговують за видатками також одержувачів бюджетних коштів, якщо асигнування для них враховані в показниках зведеного бюджету,

  • Плани використання бюджетних коштів є основним плановим документом, на підставі чкого одержувачу бюджетних коштів перераховуються бюджетні кошти і він має право на їх використання. За відсутності зазначеного документа рахунок одержувачу бюджетних коштів не відкривається.

Відкритті асигнування - це право, надане головним розпорядникам та розпорядникам бюджетних коштів нижнього рівня, щодо розподілу виділених асигнувань загального і спеціального фондів ДБУ підвідомчим установам (одержувачам бюджетних коштів) та використання бюджетних асигнувань з урахуванням прийнятих зобов’язань.

Особливості здійснення деяких видатків ДБУ:

  • ДКУ на паперових і електронних носіях помісячного розпису асигнувань на відповідний рік передає до управлінь витяги із зазначеного документа.

  • Зміни до помісячного розпису асигнувань загального фонду ДБУ вносяться на підставі документів, наданих МФУ.

  • Перерахування дотацій та субвенцій здійснюється з рахунків, відкритих в органах ДКУ, на рахунки для обліку надходжень місцевих бюджетів.

  • Виділення асигнувань за між бюджетними трансферами шляхом надання матеріальних цінностей здійснюється за окремими порядками за наявності відповідного законодавчого акта.

  • У процесі виконання держаного та місцевих бюджетів між бюджетами можуть виникати взаємні розрахунки в частині між бюджетних відносин. Взаємні розрахунки – це розрахунки, які виникають між бюджетами в процесі планування та виконання бюджетів.

  • Взаємні розрахунки між Державним і місцевими бюджетами повинні бути погашені до кінця бюджетного року.

  • Операції за взаємними розрахунками з ДБУ та місцевими бюджетами здійснюється у грошовій формі, якщо інше не передбачене законодавством.

Підставою для проведення видатків з обслуговування державного боргу є розпорядження МФУ. До платежів з обслуговування державного боргу належать платежі зі сплати:

  • Відсотків (доходу) за державними борговими зобов’язаннями,

  • Видатків на управління державним боргом, пов’язані з наданням послуг з обслуговування державного боргу, які визначені специфічними.

Платежі з обслуговування державного боргу здійснюються у такому порядку:

  • Виплата відсотків (доходу) за борговими зобов’язаннями здійснюються безпосередньо на рахунки кредиторів або банків-агентів відповідно до угод як в національній так і іноземній валюті.

  • Інші платежі з обслуговування державного боргу здійснюється в національній валюті через реєстраційні рахунки, відкритті на імя МФУ у ДКУ; в іноземній – з валютних рахунків ДКУ на рахунки виконавців послуг згідно з підтвердженими документами.

  1. Отримання товарів, робіт та послуг,

  2. Здійснення платежів,

Використання товарів, робіт та послуг на виконання бюджетних програм здійснюється через їх розрахунково-касове обслуговування шляхом проведення платежів з реєстраційних, спеціальних реєстраційних та рахунків одержувачів бюджетних коштів, відкритих в органах ДКУ.

Схема здійснення видатків у казначейському обслуговуванні загального фонду ДБУ подано на рис.1.

РИС. 1. Схема здійснення видатків у казначейському обслуговуванні загального фонду ДБУ

Видача готівки розпорядникам бюджетних коштів здійснюється для виплати заробітної плати, стипендій, допомоги, видатків на службові відрядження та інших коштів, призначених на видатки, які не можуть бути проведені безготівковою оплатою.

Готівка на придбання продуктів харчування, медикаментів та здійснення інших видатків, які не можуть бути проведені безготівковою оплатою розпорядникам та одержувачам бюджетних коштів, видається на підставі заявки, але за наявності на це дозволу головного розпорядника. Дозвіл надається у довільній формі.

Після отримання підприємством (установою, організацією) матеріальних цінностей або послуг, придбаних/отриманих за готівку до органів ДКУ подають документи, які підтверджують здійснення видатків та взяття обліку матеріальних цінностей (Акт придбання матеріальних цінностей)

  1. Використання товарів, робіт та послуг на виконання бюджетних програм.

Основою виконання ДБУ за видатками є формування єдиної бази даних мережі розпорядників бюджетних коштів. Не пізніше ніж за 15 днів до початку бюджетного року головні розпорядники подають ДКУ на паперових і електронних носіях мережу установ та організацій, які отримують кошти з державного бюджету встановленої форми.

З метою забезпечення контролю за цільовим спрямуванням бюджетних коштів органи ДКУ в частині виконання ДБУ за видатками здійснюють:

1. Попередній контроль – на етапі реєстрації зобов’язань розпорядників бюджетних коштів,

2. Поточний контроль – у процесі оплати рахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів.

Оплата рахунків та видача готівки розпорядникам та одержувачам бюджетних коштів здійснюється в органах ДКУ за наявності:

  • Підтверджувальних документів бюджетних зобов’язань,

  • Підтверджувальних документів, що засвідчують проведення процедур закупівлі товарів, робіт, послуг та взяття за їх результатами договірних зобов’язань,

  • Залишки невикористаних відкритих асигнувань у розрізі кодів економічної класифікації видатків,

  • Відповідності змісту операцій, підтвердженими документами, кодам економічної класифікації видатків, зазначеним у призначенні платежу.

Уразі невиконання однієї з вимог органи ДКУ відмовляють в оплаті та повертають документи для усунення причин, через які було відмовлено в оплаті. Відмова оформляється у письмовій формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]