Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копія мет.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
621.06 Кб
Скачать

У процесі виконання Державного бюджету за доходами органи дку виконують такі функції:

  • встановлюють порядок відкриття рахунків в управліннях ДКУ для зарахування кожного виду податку і зборів до бюджетів та до державних цільових фондів;

  • здійснюють розподіл доходу між бюджетами відповідно до нормативів відрахувань відповідно до закону про бюджет на відповідний рік;

  • готують розрахункові документи і проводять повернення надмірно або помилково сплачених платежів до бюджету на підставі висновків органів державної податкової служби, рішень судових органів, ін.. органів, що здійснюють контроль за нарахуванням та сплатою платежів тощо;

  • здійснюють відшкодування ПДВ на підставі висновків органів державної податкової служби та рішень судових органів;

  • організовують ведення обліку доходів бюджету відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів у розрізі кодів бюджетної класифікації доходів і типів операцій;

  • складають щоденну, періодичну та річну звітність за доходами бюджету відповідно до кодів бюджетної класифікації доходів та подають її відповідним органам, що здійснюють контроль за нарахуванням та сплатою платежів і бюджету та державних цільових фондів.

Усі платежі, що надходять до ДБУ, зараховуються на ЄКР та обліковуються органами ДКУ за видами податків і зборів (обов’язкових платежів). Платники податків сплачують платежі до бюджету через установи банків, у яких воно обслуговуються. Банк платника перераховує грошові кошти через СЕП НБУ на рахунки, відкриті в обласному управлінні ДКУ в розрізі районів та кодів бюджетної класифікації доходів.

Операції з обробки платежів повинні здійснюватись у такій послідовності:

  • повернення надмірно та / або помилково зарахованих грошей;

  • відшкодування платникам ПДВ;

  • розподіл платежів до бюджету за нормативами, установленими законодавчими актами;

  • відрахування дотацій місцевим бюджетам.

Операції із зарахування платежів за доходами. Платники податків сплачують їх у безготівковій або готівковій формах.

За безготівкової форми оплати розрахункові документи, які подаються в установи банку, мають бути оформлені відповідно до вимог Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні.

Підставою для зарахування платежів до бюджету, сплачених готівкою, є такі документи:

  • копії платіжних доручень відділень Ощадбанку та корінець прибуткових документів (повідомлення) про приймання установою банку платежів до державного та місцевих бюджетів готівкою;

  • копії квитанцій за формою 24 та формою 10, видані органами місцевого самоврядування платникам податків разом з описом до них;

  • платіжні доручення установою Державного комітету зв’язку України на перекази з додатком до них талонів поштових переказів (у разі сплати платежів через установи зв’язку).

3. Операції за надходженнями доходів до державного бюджету

Операції з обробки платежів за надходженнями до ДБУ поділяються на такі групи:

  • операції за надходженнями до загального фонду держбюджету;

  • операції за коштами від повернення бюджетних позичок та кредитів, наданих під державні гарантії за рахунок загального фонду ДБУ .

  • Операції за надходженнями до спеціального фонду Дб.

  • Операції за платежами, які розподіляються між загальним та спеціальним фондом ДБ.

  • Операції за платежами до бюджету, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами;

  • Операції за коштами, тимчасово зарахованими до доходів ДБ, що підлягають розподілу;

  • Операції за іншими платежами, які тимчасово зараховані до доходів ДБ.

  • Операції за власними надходженнями бюджетних установ та організацій.

Платежі до бюджет, як на відповідний рік є доходами бюджету, зараховуються безпосередньо на аналітичні рахунки, відкриті в управлінні ДК за балансовими рахунками відповідно до плану рахунків бух обліку виконання державного та місцевих бюджетів.

У ДКУ відкриваються аналогічні рахунки. Залишки коштів за день з аналогічних рахунків за доходами, відкритих за балансовими рахунками в управліннях ДКУ перераховуються (списуються на відповідні рахунки, відкриті за балансовими рахунками в ДКУ (центральний рівень).

На підставі даних про рух коштів на всіх аналітичних рахунках щоденно формуються сальдові та оборотно-сальдові відомості про операції за коштами ДБ.

На підставі даних про рух коштів на аналітичних рахунках, відкритих за балансовими рахунками щоденно на початок наступного операційного дня, не пізніше 9 год ранку, управління ДК складають Звіт про виконання ДБ за доходами у розрізі видів надходжень у цілому по області та передають його (в електронному вигляді) до ДКУ (центральний рівень).

Одночасно обласні управління ДК формують Звіти про виконання ДБ за доходами в розрізі відділень за видами надходжень та передають їх (в ел. варіанті) органам податкової служби на обласному рівні та районним відділенням ДК для по подальшої передачі районним інспекціям.

Управління ДКУ у процесі ведення бух обліку виконання бюджету за доходами повинні забезпечити облік надходжень у розрізі кодів бюджетної класифікації.

Органи ДКУ складають звітність про надходження коштів до ДБУ у грошовій та безгрошовій формах на підставі даних бухгалтерського обліку на рахунка класу 6 «Доходи бюджету» плану рахунків бух обліку виконання Державного та місцевих бюджетів. Звіти складаються за формами та порядком, установленими ДКУ.

Звіти про виконання ДБУ за доходами обласних управлінь ДК і Звіт про виконання ДБ за доходами, складений у ДКУ, консолідуються. Консолідований звіт надається відповідним контролюючим органам.

Операції за надходженнями до загального фонду Державного бюджету.

Платежі до бюджету зараховуються безпосередньо на аналітичні рахунки, відкритті в управлінні ДК за балансовим рахунком 3111 «Надходження до загального фонду Державного бюджету». Інформація щодо надходження та повернення надмірно або помилково сплачених платежів до бюджету одночасно відображається на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6111 «Доходи загального фонду Держбюджету».

Для щоденного перерахування платежів між різними рівнями в обласному управлінні ДК і ДКУ відкриваються 2 рахунки за балансовим рахунком 3112 «Загальний фонд державного бюджету».

Залишки коштів за день з аналітичних рахунків за доходами, відкритих за балансовим рахунком 3111 перераховуються на відповідні рахунки , відкриття за балансовим рахунком 3112, а саме:

  • На перший зараховуються доходи, за рахунком яких здійснюється перерахування дотацій місцевим бюджетам;

  • На другий зараховуються доходи, які належать до загального фонду Державного бюджету і з яких не здійснюється перерахування дотацій.

Операції за коштами від повернення бюджетних позичок та кредитів, наданих під державні гарантії за рахунок загального фонду Держбюджету.

Кошти від повернення бюджетних позичок та кредитів, наданих під державні гарантії, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриття за балансовим рахунком 3113 «Рахунок для зарахування повернення бюджетних кредитів, наданих за рахунок загального фонду Держбюджету». Інформація щодо надходження та повернення платежів одночасно відображаються на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 7131 «Кредитування за вирахуванням погашення за коштами загального фонду Держбюджету».

Операції за надходженнями до спеціального фонду Державного бюджету

Платежі до бюджету, які є доходами спеціального фонду ДБ зараховуються на аналітичні рахунки відкриті в управліннях ДК за балансовим рахунком 3121 «Надходження коштів спеціального фонду ДБ, які спрямовуються на спеціальні видатки». Інформація щодо коштів, які зараховуються на аналітичні рахунки за балансовим рахунком 3121 одночасно відображається на рахунках відкритих, за балансовим рахунком 6112 «Доходи спеціального фонду Держбюджету».

Операції за платежами, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами Держбюджету.

Платежі по даних операціях зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3131 «Надходження, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами Держбюджету». Інформація про надходження та повернення надмірно або помилково сплачених платежів одночасно відображається на рах 6113 «Доходи Держбюджету, що підлягають розподілу між загальним та спеціальним фондами».

Інформація щодо перерахування коштів ДКУ одночасно відображається на рахунках, 8213 «Кошти Держбюджету, що підлягають розподілу між загальним та спеціальним фондами, передані вищим органом Державного казначейства. У ДКУ здійснюється розподіл коштів між загальним і спеціальним фондами ДБ та перерахунок відповідно по рахунках: 3111 і 3121.

Операції за платежами до бюджету, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами.

Платежі по даним операціям зараховуються на аналітичні рахунки , відкриті за балансовим рахунком 3311 «кошти, які підлягають розподілу між Державним і місцевими бюджетами». Інформація про надходження та повернення платежів одночасно відображається на рах 6211 «Доходи, які підлягають розподілу між Державним і місцевими бюджетами».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]