Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копія мет.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
621.06 Кб
Скачать

3. Облік зобов’язань розпорядників та одержувачів коштів бюджетів в органах дку

На виконання Бюджетного кодексу України та з метою забезпечення контролю, управління та механізму використання органами ДКУ встановлено Порядок обліку зобов’язань розпорядників. За цим порядком розпорядники бюджетних коштів подають до відповідних органів ДКУ інформацію щодо бюджетних і не бюджетних фінансових зобов’язань, що виникли на початку року, за формою Реєстру фінансових зобов’язань.

Зобов’язання – це відповідальність розпорядника коштів бюджету як споживача товарів, робіт, послуг, що виникає із договорів (угод, замовлень), згідно з якими він повинен сплатити належну суму виконавцю за умов реалізації цих договорів.

Бюджетне фінансове зобов’язання – зобов’язання розпорядника або одержувача бюджетних коштів сплатити кошти за будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладання договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, тобто – кредиторська заборгованість та/або попередня оплата, яка передбачена законодавством.

Небюджетне зобов’язання – будь-яке зобов’язання за коштами державного та/або місцевих бюджетів, узяте розпорядниками або одержувачами бюджетних коштів без відповідних бюджетних асигнувань або ж з перевищенням повноважень, установлених бюджетним кодексом, законами та рішеннями про місцевий бюджет на відповідний рік.

За фінансовими зобов’язаннями, які виникають у процесі виконання кошторису, розпорядниками бюджетних коштів протягом 3 робочих днів подають до відповідного органу ДКУ Реєстр фінансових зобов’язань разом з платіжними дорученнями на погашення бюджетних фінансових зобов’язань, а також оригінали документів або їх копії, засвідчені в установленому порядку, що підтверджують факт узяття фінансового зобов’язання.

4. Порядок примусового списання (стягнення) коштів з рахунків установ та організацій, відкритих в органах дку

Органи ДКУ здійснюють примусове списання (стягнення) коштів з рахунків установ та організацій, відкритих в органах ДКУ, у порядку затвердженому наказом ДКУ, який встановлює загальні правила, форми й розрахунки органів ДКУ та розпорядників, одержувачів бюджетних коштів, інших клієнтів під час примусового списання коштів з їх реєстраційних, спеціальних реєстраційних рахунків та рахунків інших клієнтів.

У разі надходження до органу ДКУ документів на примусове списання коштів з рахунків розпорядників, одержувачів бюджетних коштів підлягає негайному виконанню, яка оформляється на бланку платіжної вимоги.

Платіжну вимогу та супровідні документи стягував подає до банку, що його обслуговує, або до органу ДКУ, в якому обслуговується установа, організація – боржник.

Тема 4: облік виконання бюджету та бюджетна звітність

Мета: з’ясування і обґрунтування суті організації обліку виконання бюджету та бюджетної звітності.

Базові поняття: фінансова звітність, фінансова звітність про виконання бюджетів, звіт про надходження і використання коштів, сальдовий баланс рахунків, звіт про результат виконання ДБУ за рік та інше.

План

  1. Сутність та функції фінансової звітності з виконання бюджетів

  2. Звітність розпорядників бюджетних коштів з виконання бюджетів

  3. Звітність органів ДКУ з виконання бюджетів

Література: 2,5,13,14,49,50,51,52.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]