Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копія мет.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
621.06 Кб
Скачать

Тема 5: взаємодія органів державного казначейства україни з фінансовими органами в процесі здійснення контролю за виконанням бюджету

Мета: обґрунтування особливостей здійснення контролю в системі Державного казначейства України.

Базові поняття: фінансовий контроль, державний фінансовий контроль, муніципальний фінансовий контроль, незалежний фінансовий контроль, контроль власника, попередній фінансовий контроль, поточний фінансовий контроль, державний фінансовий аудит, інспектування, казначейський фінансовий контроль та інше.

План

  1. Сутність фінансового контролю та його правове регулювання

  2. Державний контроль та методика його забезпечення.

  3. Організація бюджетного казначейського контролю.

Література: 2,3,58,910,11,13,14,42,43,44,45,46,47,48.

  1. Сутність фінансового контролю та його правове регулювання

Реалізація державних програм розвитку та реформування економіки України потребує ефективної системи фінансового контролю.

Сутність контролю полягає у здійсненні цілеспрямованого впливу на об’єкти управління, який передбачає систематичний нагляд, спостереження за їхньою діяльністю для виявлення відхилень від установлених норм, правил, вимог чи завдань у процесі їх виконання.

Фінансовий контроль розглядається як:

  • Одну з форм управління фінансами, особливу сферу контролю, зумовлену формуванням і використанням фінансових ресурсів у всіх структурних підрозділах економіки держави.

  • Комплексну і цілеспрямовану фінансово-правову діяльність органів фінансового контролю або їхніх підрозділів чи представників, а також осіб, уповноважених здійснювати контроль, що базується на положеннях актів чинного законодавства.

Сферою фінансового контролю є господарські операції, здійснювані з використанням грошей, а у деяких випадках і без них (бартерні операції).

Фінансовий контрольце багатоаспектна міжгалузева система контролю й нагляду наділених контрольними функціями державних і громадських органів фінансово-господарської діяльності підприємств, установ та організацій з метою об’єктивної оцінки економічної ефективності їх діяльності, встановлення законності й доцільності фінансово-господарських операцій та виявлення резервів зростання доходів бюджетів.

Метою фінансового контролю є виявлення фактичного фінансово-господарського стану об’єкта контролю, порівняння його з вимогами щодо його функціонування та нормативним станом відповідно до чинного законодавства, виявлення допущених відхилень від адміністративних рішень, стандартів, регламентів і принципів; аналіз причин цих відхилень та пошук шляхів виправлення недоліків, підвищення ефективності функціонування всієї управлінської системи.

Завдання фінансового контролю є:

  • Забезпечення законності формування та ефективного використання фінансових ресурсів

  • Запобігання прийняттю управлінських рішень, які можуть мати в майбутньому негативні наслідки для об’єкта фінансового контролю.

  • Нагляд за відповідністю об’єкта фінансового контролю прийнятим управлінським рішенням

  • Аналіз виконання управлінських рішень, дослідження їх впливу на об’єкти фінансового контролю, виявлення й документальна фіксація фактів невиконання (неналежного виконання0 управлінських рішень, які мають або можуть мати в майбутньому негативні наслідки для об’єкта фінансово контролю.

  • Прийняття за результатами фінансового контролю управлінських рішень, спрямованих на усунення наслідків невиконання та на удосконалення, скасування попередніх управлінських рішень та подальший контроль за їх виконанням.

Функції фінансового контролю визначаються інтересами суспільства та суб’єктів господарювання і до них належать:

  1. спостереження та контроль

  2. пізнавальна (виявлення та доведення фактів, які мають негативний вплив)

  3. інформаційно-аналітична (одержана інформація під час контролю джерелом управлінських рішень в майбутньому)

  4. профілактична

  5. сприяння діяльності суб’єктам господарювання за допомогою економічних важелів і стимулів.

  6. мобілізуюча (під час контролю виявляються як негативні так і позитивні фактори)

  7. культурна

  8. перспективно-дійова (вдосконалення системи управління).

Об’єктом фінансового контролю є суб’єкти господарювання, всі юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з використанням суспільної власності.

Предметом фінансового контролю є діяльність об’єктів фінансового контролю.

На організацію і здійснення фінансового контролю впливає широке коло різноманітних факторів:

  1. Зовнішні (особливості системи господарювання; рівень розвитку системи управління; соціально-економічна ситуація, рівень розвитку фінансової системи; рівень розвитку системи обліку (управлінський облік);

  2. Внутрішні (рівень розвитку теорії, методології й технології контролю та фінансового контролю; рівень організації фінансового контролю; рівень розвитку системи підготовки й перепідготовки кадрів та професійно-кваліфікаційний рівень спеціалістів).

Класифікація фінансового контролю є дуже різноманітна – це і типи, види і форми (див. рис.1)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]