Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 8.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
528.38 Кб
Скачать

3. Проблеми підвищення успішності і зниження відсіву студентів

3.1. Причини відсіву студентів

Дані про відсів студентів свідчать, що в середньому по країні на останньому курсі вчаться близько 70% молодих людей, зарахованих на I курс.

Дослідження причин відсіву студентів показує, що одним з головних чинників низької успішності і великого відсіву студентів є відсутність у них бажання вчитися і працювати по вибраній ними спеціальності. Слабка професійна спрямованість і низький рівень учбової мотивації займають друге місце у ряді причин відсіву студентів. Значущими чинниками формування позитивного відношення до професії є її суспільна важливість і відповідність індивідуальним здібностям і схильностям студентів. До чинників, що знижують задоволеність професією, відносяться низький заробіток, тривалість робочого дня, можливість фізичної і нервової перевтоми. Додатковими негативними сторонами професій, що набувають на технічних факультетах, є необхідність роботи з людьми, відсутність можливостей для творчої і наукової роботи.

Професійна спрямованість як інтегральна характеристика внутрішньої активності особи не може не робити впливу на рівень учбової мотивації студентів. Якщо професійна спрямованість є відношенням до вибраної спеціальності, кінцевою метою навчання, що є, то учбова мотивація є система відносин до різних аспектів учбового процесу, виступаючого як засіб досягнення кінцевої мети.

Всі мотиви були об'єднані в чотири групи - професійні, пізнавальні, соціальній ідентифікації і утилітарні. Прикладом професійних мотивів може служити прагнення стать висококваліфікованим фахівцем. Зразком пізнавальних - бажання одержувати інтелектуальне задоволення від процесу навчання. Прикладом мотивів соціальної ідентифікації є прагнення студентів до хорошій навчанню ради досягнення соціального схвалення або уникнення засудження з боку викладачів, батьків, друзів, однокурсників; утилітарних - бажання одержати стипендію, місце в гуртожитку. По інтенсивності впливу на учбову роботу студентів на першому місці стоять професійні мотиви, на другому - пізнавальні, потім йдуть утилітарні і мотиви соціальної ідентифікації.

"Сімейні обставини" - третя по значущості причина відсіву, після якої відраховуються 7,7% студентів. Під сімейними обставинами є з причини зміни сімейного стану (частіше всього у зв'язку з переїздом в інший населений пункт), необхідність догляду за хворим родичем, труднощі, пов'язані з народженням дитини і доглядом за ним, і ін. Зрозуміти більш повно проблему відрахування за сімейною обставиною можна, лише охарактеризувавши основні труднощі сімейних студентів.

Як правило, студенти починають одружуватися в 20-21 рік. Після цього віку збільшення числа сімейних студентів йде по наростаючій кривій. Серед опитаних студентів у віці до 18 років одружені і заміжня тільки 1,9%, в 19-20 років - 3,1%, в 20-21 рік - уже 16,2%, в 22-23 роки -27,5%, у 24- 25 років - 40,8%. Аналогічна і динаміка зростання кількості сімейних студентів по курсах навчання: основна маса студентів одружується в період з III по V курс. Описане положення, природній і технічній спеціалізації. Багато сімейних студентів вимушені суміщати навчання з роботою. Поява дитини викликає багато різного роду труднощів, серйозно позначається на структурі життєдіяльності, відносинах з навколишніми людьми. Багато разів зростає навантаження, що вимагає мобілізації всіх духовних і фізичних сил. Біля половини молодих матерів вимушені піти в академічну відпустку. В ході дослідження з'ясувалося, що тільки 29,4% опитаних молодих матерів повністю вдається поєднувати обов'язку матері і студентки, 60,7% це "вдається насилу", 7,8% відверто призналися, що поєднувати ці обов'язки їм "практично не вдається". З'ясувалися досить цікаві думки студенток щодо обов'язків матері і фахівця. Більшість (80,4%) висловили думка, що слід суміщати обов'язки матері, дружини і фахівця, 17,6% відзначили, що "для жінки головне - народження і виховання дітей. Професійна діяльність важлива, але носить підлеглий характер". А 1,9% заявили: "Не можна миритися з перспективами професійного обмеження в ім'я дітей. Головне - це професійна діяльність, а потім вже дитина!" Проблеми перед матерями стоять самі різні: 1) успішне продовження навчання; 2) матеріально-побутове положення; 3) відношення в сім'ї між чоловіком і дружиною, а також з їх батьками і родичами; 4) відношення до студентів, що мають дітей, з боку керівництва вузу і факультету. Ці і інші проблеми можуть створювати ситуації, при яких подальше навчання виявляється неможливим. На порозі таких ситуацій постійно знаходиться кожна п'ята студентка, що має дитину; 21,6% опитаних прямо вказали, що не можуть успішно поєднувати обов'язки матері і студентки і подумують про відхід з вузу.

У структурі причин відсіву відрахування за порушення учбової дисципліни займає четверте місце. Відсіяні з цієї причини складають 4,6%. До порушень учбової дисципліни основними є такі вчинки, як систематичні пропуски занять, невиконання обов'язкових завдань і розпоряджень в ході навчання, тривале невідвідування занять без поважної причин, самовільне нез'явлення на іспити і заліки і т.д.

П’ята причина відсіву: відрахування студентів за правопорушення.

Серед порушників громадського порядку і що зробили інші правопорушення і злочини в стані алкогольного сп'яніння на 2/3 переважають студенти I і II курсу.

Що активно вживають алкогольні напої дещо більше серед студентів технічних спеціальностей - 39,3%, 31,8 - серед гуманітаріїв, 29,0% - серед природників.

Частота вживання алкогольних напоїв тісно пов'язана також з етичними установками і принципами. Так, на відсутність цілей і ідеалів вказали близько 15% студентів, що зрідка вживають алкогольні напої, і 33,3% - що активно вживають. Більше половина що активно вживають алкогольні напої зосереджується в тих учбових групах, які характеризуються украй слабкими внутрішньогруповими зв'язками: 45,0% - в групах, в яких є 2 або 3 тісні мікрогрупи, контакти між якими утруднені, а частина людей тримається осібно; 12,2% - в групах, де немає згуртованого ядра і всі студенти тримаються осібно. Це означає, що можливості внутрішньо групового контролю за поведінкою таких студентів украй незначні, і коли виникає ситуація, сприяюча здійсненню правопорушення, їх практично нікому стримати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]