Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 8.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
528.38 Кб
Скачать

3.3. Етапи професійного шляху по е. А. Клімову

У професійній діяльності становлення особи відбувається особливо інтенсивно, оскільки вона концентрує на собі основну активність суб'єкта. Формування особи тут є процесом освіти особливого типу системних відносин. Е. А. Климовим виділені основної фази розвитку професіонала, що дають уявлення про цілісний життєвий шлях і про системні відносини, що характеризують особу. Оптант (фаза оптанта, оптації). Це період, коли людина знаходить заклопотаність питаннями вибору професії або її вимушеної зміни і робить цей вибір. Точних часових меж цієї фази, як і інших, немає, оскільки вони задаються умовами життя, культурою.

Якщо в ролі оптанта виявляється професіонал (що частково втратив працездатність або що опинився без роботи і вимушений змінити професію), то календарний вік тут може бути будь-яким в інтервалі працездатності. Фазі оптації передує професійна орієнтація. Її вікові межі визначаються соціальними чинниками (діти з неблагополучних сімей, що виховуються в школах-інтернатах, відносно рано, вже в підлітковому віці, визначають своє професійне майбутнє, поступаючи в професійні училища; закінчуючи короткочасні курси, приступають до роботи на виробництві).

Адепт (або фаза адепта), так звана "заспинна" підготовка, об'єднуюча всі категорії стартуючих професіоналів. Адепт - людина, що стала на шлях прихильності до професії і що освоює її (що вчаться професійних училищ, середніх і вищих учбових закладів, а також що навчаються через систему короткострокових форм професійної підготовки на виробництві - слухачі, курсанти, учні майстрів-наставників). Залежно від типу професії фаза адепта може бути багаторічною або зовсім короткочасній (простій інструктаж). Фахівець адаптується до норм колективу, в який він потрапить, звикає вирішувати різноманітні професійні задачі.

Інтервал (або фаза Ynternala) - це вже досвідчений, що називається таким, що "призвичаївся" в своїй справі працівник, який стійко любить свою справу, може самостійно справлятися з основними професійними функціями.

Майстер (або фаза майстерності, яка продовжуватиметься і далі, а характеристики основних фаз як би додаються до її характеристик). Працівник може вирішувати і прості, і найважчі професійні завдання. Він виділяється або якимись спеціальними якостями, уміннями або універсалізмом, широким орієнтуванням в професійній області, або тим і іншим. Він знайшов свій індивідуальний, неповторний стиль діяльності, його результати стабільно хороші, і він має підстави рахувати себе в чомусь незамінним. Звичайно він вже має деякі формальні показники своєї кваліфікації (розряд, категорію, звання).

Авторитет (або фаза авторитету). Він, як і фаза майстерності, підсумовується також з подальшої. Це майстер своєї справи, вже добре відомий, як мінімум, в професійному крузі або навіть за його межами (у галузі, на міжгалузевому рівні, в країні). Залежно від прийнятих в даній професії форм атестації працівників він має ті або інші формальні показники кваліфікації (розряд, категорію, вчений ступінь і ін.). Професійні задачі він вирішує за рахунок великого досвіду, умілості, уміння організувати свою роботу, оточити себе помічниками.

Наставник (фаза наставництва, наставника в широкому сенсі слова як людини, у якого колеги готові повчитися, перейняти досвід). Авторитетний майстер своєї справи в будь-якій професії "обростає" однодумцями, учнями, послідовниками.

Кризові моменти, що відзначаються в періодизаціях вікового розвитку, частково співпадають з кризами професійного розвитку. Особливо виразно ця обставина виявляється при аналізі нормативних криз дорослого життя. Так, перша нормативна криза дорослого життя, випадна на період ранньої дорослості, пов'язаний із завданням переходу до самостійного життя і незалежності від батьків. На цей же період випадає і почало самостійній професійній діяльності, по суті, "криза народження професіонала". Він включає цілий ряд складнощів: трудність входження в жорсткий режим, невпевненість в своїх можливостях, необхідність доучуватися, а іноді і перенавчатися, адаптації до професійних взаємин.

Після завершення періоду адаптації молодому фахівцю потрібне деяке реальне підтвердження його професійних досягнень у вигляді надбавки в зарплаті, підвищення статусу або пропозиції цікавих перспектив. Якщо цього не відбувається після 4-5 років роботи, з'являються емоційний дискомфорт, неусвідомлена незадоволеність працею, подальше збереження ситуації стає заставою важчого протікання наступної нормативної психологічної кризи - кризи 30-річчя, однієї з найгостріших криз нормативного розвитку. З професійного боку основним його змістом стає потреба в підбитті проміжних підсумків, відчуття деякого застою і потреба в деяких відчутних змінах. Можливі 5 основних шляхів розв'язання цієї кризи: 1 - припинення професійного зростання; 2 - стабілізація на досягнутому рівні; 3 - обмеження професійних домагань; зміцнення однієї із сторін професійної діяльності; 4 - пошук нових шляхів розвитку, що виводять на вищий професійний рівень; 5 - деструктивний дозвіл-конфлікт, зміна роботи, спроба почати все спочатку.

Нормативна криза середини життя (40-44 роки) в професійній діяльності сприймається як можливість останнього ривка в досягненні бажаного професійного рівня. В цілому проходження криз професійного розвитку робить істотний вплив на весь професійний цикл.

Підводячи підсумки, слід зазначити, що професійний розвиток особи є системним явищем, визначуваним загальними закономірностями психічного розвитку і що відбувається в певних соціокультурних умовах.

При цьому слід говорити про індивідуальний цикл професійного розвитку, що має свій психологічний зміст.

ЛЕКЦІЯ 11. ПСИХОЛОГІЯ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ВНЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]