Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Цивільне право (2014).doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3. Зміст семінарських занять

Змістовий модуль 1

Вступ до цивільного права. Цивільне правовідношення.

Семінарське заняття 1

Тема 1-3. Поняття приватного права. Цивільне право як галузь права. Цивільне право як наука і навчальна дисципліна

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Цивільне право – основа приватного права.

  2. Предмет цивільного права.

  3. Метод цивільного права.

  4. Визначення цивільного права як галузі права.

  5. Принципи цивільного права.

  6. Система та функції цивільного права.

  7. Відмежування цивільного права від інших галузей права України:

  • Конституційне право.

  • Адміністративне право.

  • Фінансове, податкове право.

  • Трудове право.

  • Земельне право.

  • Дискусія про сімейне право.

  1. Цивільне право як наука та навчальна дисципліна.

Ситуативні завдання

Студенти вирішують ситуації за поданою фабулою з теми заняття:

Задача № 1

Визначте, чи можна вважати цивільно-правовими відносини, що виникли за наступних обставин, і чи можна застосувати до них норми цивільного права:

а) Акціонерне товариство передало Управлінню Південно-Західної залізниці для доставки в ХУУП свою продукцію - партію комп’ютерів - на суму 500 000 грн. При прийнятті доставленого вантажу було виявлено нестачу цієї продукції на суму 20 500 грн.

б) Налагоджувач комп`ютерної техніки у науково-дослідному інституті Крот через недбалість вивів з ладу принтер вартістю 800 грн., а також знищив з пам`яті переданого йому для ремонту комп'ютера інформацію з результатами експерименту, над якими протягом декількох місяців працював колектив інституту.

в) Товариство з обмеженою відповідальністю (ТзОВ) “Корд” уклало договір з товариством “Металіст” про передачу останньому у безоплатне користування обладнання для виробництва металовиробів на загальну суму 820 000 грн. Засновник “Корда” - механічний завод - заперечував проти безоплатної передачі обладнання та вимагав укладення договору оренди.

г) Водій рейсового автобуса Петренко збив пішохода Буркуна, який переходив через проїжджу частину у невстановленому місці. Після видужання Буркун звернувся до АТП, на балансі якого знаходився автобус, з вимогою відшкодування збитків. Проте, директор АТП відмовився відшкодувати Буркуну збитки, мотивуючи це наступним: по-перше, АТП не несе відповідальності за дії водіїв; по-друге, Буркун переходив проїжджу частину у невстановленому місці.

д) Сидорчук працював у складі бригади на будівництві виробничого приміщення ТзОВа «Світязь», працівником якої він був з 1992 року. Через три місяці з початку будівництва виник спір щодо оплати роботи членів його бригади. Які правові відносини виникли виходячи з умов задачі? Які норми законодавства необхідно використати для врегулювання даного спору?

Задача № 2

Між Покровським та Гавриловим укладений попередній дого­вір, за яким Покровський зобов`язався продати належний йому на праві власності житловий будинок через рік після підписання попереднього договору за узгодженою між ними ціною. У тому ж до­говорі передбачено, що у випадку відмови однієї із сторін від укладення договору купівлі-продажу інша сторона має право звернутися до суду з позовом про примус укласти договір та стягнути з винної сторони неустойку у розмірі 20% від вартості житлового будинку.

Оскільки через рік після укладення попереднього договору ці­ни на житлові будинки суттєво зросли, Покровський відмовився від продажу житлового будинку Гаврилову за узгодженою у попередньому договорі ціною. Гаврилов подав до суду позов до Покровського про примус укласти з ним договір купівлі-продажу житлового будинку на умовах, передбачених попереднім договором. Заперечуючи проти укладення договору купівлі-продажу, Покровський звернув увагу суду на те, що можливість укладення попереднього договору вперше бу­ла передбачена ст. 60 Основ цивільного законодавства Союзу РСР та союзних республік 1991 р. (далі Основи 1991 р.). А договір з Гавриловим був укладений до введення у дію Основ 1991 р. на території України, тому не має юридичної сили.

Яке рішення повинен винести суд?