Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Цивільне право (2014).doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

2. Вирішіть задачі: Задача № 1

Трест у відповідності до укладеного договору поставки повинен був відвантажити будівельній організації 20 тон оліфи. До закінчення дії договору трест відвантажив лише 8 тон, а решту (12 тон) відвантажив після закінчення договору, у січні наступного року. У зв’язку з тим, що з 1 січня урядом ціна на оліфу була підвищена, між сторонами виникла суперечка про оплату товару. Постачальник вимагав оплатити 12 тон оліфи за новою ціною. Покупець вважав, що розрахунки за всю оліфу повинні бути здійснені за старою ціною, оскільки рішення уряду про зміну цін може розповсюджуватись лише на відносини, що виникли після набрання чинності цим нормативним актом, і не застосовуються до відносин, що склались під час дії старих тарифів на ціну. У даному випадку договірні відносини виникли до прийняття урядом нового акту про ціну. У договорі є відсилка до раніше чинного нормативного акту.

Вимоги якої із сторін слід вважати обґрунтованими? Який нормативний акт застосовується для регулювання відносин, що випливають із договору поставки?

Задача № 2

Після десяти років спільного проживання подружжя Сіркови розірвали шлюб. У судовому засіданні при поділі спільно нажитого майна дружина Сіркова просила визнати за нею право на половину гонорару, який належить її чоловіку за видання книжки, написаної ним у період перебування їх у шлюбі.

На думку чоловіка, гонорар не можна вважати спільною сумісною власністю подружжя, передбаченою ст. 61 СК України, оскільки даний гонорар ним ще не отриманий. Дружина Сіркова звернула увагу суду на статтю доктора юридичних наук О. Л. Новака, в якій йде мова, що авторський гонорар є сумісною власністю подружжя вже з моменту його нарахування, а не з моменту фактичного отримання коштів.

Визначте коло суспільних правовідносин. Чим повинен керуватися суд при винесенні рішення по даній справі?

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: джерела цивільного права, цивільне законодавство, акти цивільного права, судовий та адміністративний прецедент, звичай, система цивільного законодавства, звичаї ділового обороту, договір, локальні акти регулювання цивільних правовідносин, Конституція України, міжнародні договори, ратифікація, Закони України, підзаконні нормативні акти, Укази Президента, Постанови Кабінету Міністрів, межі законодавчого регулювання цивільних відносин, чинність актів цивільного законодавства, зворотні дія закону, аналогія закону, аналогія права, звичаєве право; пандектна система побудови Цивільного кодексу України (далі – ЦК України).

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

співвідношення цивільного права та цивільного законодавства;

опублікування як умова чинності нормативних актів, особливості набуття чинності актами різної юридичної сили;

способи припинення чинності нормативного акту;

прогалини у регулювання цивільних відносин та способи їх подолання;

Інкотермс як зібрання звичаїв ділового обігу;

структура та побудова нормативно-правових актів України, значення преамбули.

Для засвоєння матеріалу теми обов`язково ознайомитись з наступними нормативними актами:

Закон України від 23.02.2006 р. № 3477-IV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»;

Закон України від 29.06.2004 № 1906-IV «Про міжнародні договори України».