Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Цивільне право (2014).doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Задача № 3

В результаті зіткнення двох автомобілів, що належать Куликовій та Яблучку, обидві машини отримали серйозні пошкодження. Винуватцем ДТП за висновком автоінспекції був визнаний Яблучко, який не впорався з керуванням. Яблучко погодився у добровільному порядку відшкодувати Куликовій вартість ремонту автомобіля відповідно до оцінки, даної експертом.

Куликова, проте, заявила, що її влаштовує лише надання їй іншого автомобіля тієї ж моделі з аналогічною ступенем зносу. Не дійшовши згоди, сторони звернулися до суду.

Чию позицію підтримає суд? Яким буде рішення, якщо у судовому засіданні Куликова змінить свої вимоги та погодиться лише на те, щоб їй було повернуто її автомобіль у відремонтованому вигляді?

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: охорона цивільних прав, захист цивільних прав; юрисдикційна форма захисту; неюрисдикційна форма захисту; міри захисту; міри відповідальності.

Під час вивчення зазначеної теми обов`язково слід ознайомитись з такими нормативно-правовими актами:

Конституція України (ст. 21, 24, 55, 124);

- ЦК України (гл. 3);

- Закон України «Про судоустрій і статус суддів» (ст. 1-7, 17-18);

- Закон України «Про третейські суди» (ст. 1-3).

Семінарське заняття 16

Тема 13. Цивільно-правова відповідальність

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття, особливості та функції цивільно-правової відповідальності.

  2. Форми цивільно-правової відповідальності за порушення договірних зобов’язань.

  3. Види цивільно-правової відповідальності.

  1. Підстави та умови цивільно-правової відповідальності. Склад цивільного правопорушення.

  2. Обставини, які звільніють від цивільно-правової відповідальності.

  3. Розмір цивільно-правової відповідальності.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: цивільно-правова відповідальність; функції цивільно-правової відповідальності; договірна та недоговірна (деліктна) відповідальність; повна, кратна, обмежена відповідальність; часткова, солідарна, субсидіарна відповідальність; підстава та умови цивільно-правової відповідальності; майнова і моральна (немайнова) шкода; випадок (казус); непереборна сила; форми цивільно-правової відповідальності; відшкодування збитків; сплата неустойки.

Під час вивчення зазначеної теми обов`язково слід ознайомитись з положеннями Закону України від 22.11.96 р. № 543/96-ВР «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань».

Ситуативні завдання

Студенти вирішують ситуації за поданою фабулою з теми заняття:

1. Вирішіть задачі: Задача № 1

Мироненко на стоянці таксі біля автовокзалу № 2 сів у таксі і попросив шофера Остапчука відвезти його у с. Червона Зірка. Шофер відмовився виконати його прохання, посилаючись на серцевий напад, і вийшов з машини до аптеки за медикаментами, залишивши ключ запалювання. Скориставшись тим, що машина без нагляду, Мироненко сів за кермо і поїхав по вул. Індустріальній. Проїхавши метрів 400-500, він учинив наїзд на машину Пєтрова, що стояла на узбіччі.

Внаслідок наїзду таксомоторному парку та Пєтрову було заподіяно шкоду. Пєтров звернувся з позовом про стягнення з таксомоторного парку та Мироненка 6.700 грн. (вартість ремонту автомобіля). Хмельницький міськрайонний суд стягнув з Мироненка на користь Пєтрова 6.700 грн., звільнивши таксомоторний парк від майнової відповідальності.

Не погодившись із рішенням суду, посилаючись на те, що шкоду повинен відшкодовувати власник джерела підвищеної небезпеки, Мироненко оскаржив рішення суду.

Проаналізуйте на цьому прикладі підставу, умови та розмір відповідальності. Які особливості відповідальності у даному випадку? Як слід вирішити цю справу?