Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Цивільне право (2014).doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: приватне право, публічне право, система права України, галузь права, інститут права, підгалузь (субінститут) права, норма права, система цивільного права, предмет цивільно-правового регулювання, цивільні правовідносини, ознаки методу цивільного права, принципи права, функції цивільного права.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: поняття та місце цивільного права серед інших галузей права; система цивільного права як галузі права; поняття та види правовідносин, що регулюються цивільним правом; визначення цивільного права як галузі права.

Семінарське заняття 2 Тема 3. Джерела цивільного права. Цивільне законодавство

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття та види джерел права, вироблених світовою практикою. Основні джерела цивільного права України.

  2. Поняття цивільного законодавства. Система цивільного законодавства:

  • Конституція України, Цивільний кодекс України, інші кодекси України, Закони України. Особливе місце Декретів Кабінету Міністрів у системі законодавства України.

  • Підзаконні акти цивільного законодавства: акти Президента, Кабінету Міністрів, міністерств та відомств України, місцевих державних адміністрацій.

  • Нормативно-правові акти Союзу РСР та Української РСР як джерела цивільного права.

  1. Міжнародні договори як джерела цивільного права.

  2. Значення рішень та висновків Конституційного Суду України для законодавства України. Дискусія про визнання актів КСУ судовим прецедентом.

  3. Роль судової, господарської (арбітражної), нотаріальної практики у тлумаченні, застосуванні та удосконаленні цивільного законодавства.

  4. Дія цивільного законодавства:

  • Дія цивільного законодавства у часі. Зворотна сила цивільного закону.

  • Дія цивільного законодавства у просторі.

  • Дія цивільного законодавства за колом осіб.

  1. Аналогія закону та аналогія права у цивільному праві.

  2. Систематизація цивільного законодавства.

  3. Тлумачення цивільно-правових норм.

Ситуативні завдання

Студенти виконують завдання та вирішують ситуації за поданою фабулою з теми заняття:

1. Виконайте завдання: Завдання № 1

Випишіть назву та дату прийняття нормативних актів у сфері цивільного права,, які оприлюдненні у таких офіційних виданнях: а) Відомості Верховної Ради України. - 2008. - № 50-51 - Ст. 384; б) Урядовий кур’єр. – 1996. – 18 квітня; в) Офіційний вісник України. – 2004. - № 30. - Том 1. – Ст. 199; г) Голос України. - 1995. – 17 січня.

Завдання № 2

Визначте, офіційним чи неофіційним вважається тлумачення правових норм, здійснене у наступних випадках: а) у коментарі до Цивільного кодексу України; б) у телевізійному ток-шоу “Свобода”; в) у виступі народного депутата на міському мітингу, г) на прийомі у адвоката в юридичній консультації; ґ) на лекції з цивільного права на юридичному факультеті ХУУП; д) у підзаконному нормативному акті, який виданий на виконання закону; е) у постанові Пленуму Верховного Суду України; є) у рішенні Конституційного суду України.