Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Tsivilne_pravo_moduli_3_4_3.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є : патентне право, винахід, корисна модель, патент, деклараційний патент, експертиза заявки, наукове відкриття, раціоналізаторська пропозиція, топографія (компонування) інтегральних мікросхем, селекційні досягнення.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на положеннях таких нормативних актів:

Цивільний кодекс України;

Закон України від 15.12.1993 р. «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»;

Закон України 15.12.1993 р. «Про охорону прав на промислові зразки».

Окрім того слід звернути увагу на такі міжнародні договори:

Паризька конвенція від 20.03.1883 по охорані промислової власності;

Євразійська патентна конвенція від 09.09.1994;

Міжнародна конвенція від 02.12.1961 по охороні нових сортів рослин.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття, джерела, суб’єкти, об’єкти права промислової власності. Особливу увагу звернути на такі об’єкти промислової власності як, винахід, корисна модель, промисловий зразок, зазначити їх ознаки. Визначити об’єкти, що не визнаються винаходом, корисною моделлю, промисловим зразком, розкрити умови патентоздатності за наявності яких винаходам, корисним моделям і промисловим зразкам. надається правова охорона.

Семінарське заняття 11

Тема 24. Право промислової власності

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Винаходи, корисні моделі, промислові зразки як об`єкти права промислової власності:

  • Права та обов`язки, що випливають з патенту.

  • Припинення дії патенту та визнання його недійсниим.

  • Захист прав власника патенту.

    1. Топографія інтегральних мікросхем (ІМС) як об`єкт права промислової власності.

    2. Раціоналізаторська пропозиція як об`єкт права промислової власності.

    3. Сорти рослин, породи тварин як об`єкти права промислової власності (право на селекційні досягнення).

    4. Науково-технічна інформація як об`єкт правової охорони.

    5. Право інтелектуальної власності на наукове відкриття.

    Ситуативні завдання

    Студенти вирішують ситуації за поданою фабулою з теми заняття:

    1. Вирішіть задачі: Задача № 1

    На протязі декількох років власник патенту Кущ відмовлявся від неодноразових пропозицій надати дозвіл на використання винаходу.

    Зацікавлений у використанні винаходу автомобільний завод звернувся до суду з позовом про надання йому примусової ліцензії (дозволу) на використання винаходу.

    Який строк дії патенту на винахід встановлює законодавство України? Чи вправі власник патенту заборонити іншим особам використовувати винахід? Які правові наслідки спливу строку дії патенту? Яке рішення повинен прийняти суд?

    Задача № 2

    Патентне відомство отримало дві заявки. Заявнику пізніше поданої заявки було видано деклараційний патент на корисну модель «Електронний кодовий замок». За раніше поданою заявкою на одержання патенту на винахід «кодовий замок з ємкісною пам’яттю» рішення ще не було прийняте.

    Автори раніше поданої заявки вважають, що технічне вирішення, подане у формулі корисної моделі, на яку вже видано деклараційний патент не нове, тому, що повторює сукупність суттєвих ознак їх заявки. Відмінність полягає лише у назві окремих елементів, а не їх сукупності. Тому автори звернулися до патентного повіреного з проханням надати їм допомогу у підготовці заперечення.

    Власник деклараційного патенту на корисну модель, дізнавшись про підготовку опротестування виданого йому правовстановлюючого документа, у листі до авторів раніше поданої заявки повідомив, що він працював над винаходом самостійно та зі змістом їх заявки не був ознайомлений, а відтак його деклараційний патент не підлягає анулюванню. Крім того, що тотожність запропонованих вирішень виключена тому, що він подав заявку на корисну модель, а не на винахід.

    В якому порядку можуть бути визнані недійсними видані патенти і яке рішення може бути прийняте у цьому випадку, зокрема при встановленні тотожності обох рішень?

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]