Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Tsivilne_pravo_moduli_3_4_3.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Задача № 2

Антонюк домовився зі своїм приятелем Новіковим, артистом естради, що збере у себе вдома товаришів по роботі, які хотіли б послухати у виконанні Новікова естрадні пісні у домашній обстановці. Однак за годину до призначеного часу Новіков зателефонував Антонюку та повідомив, що не прийде, бо вирішив залишитися вдома, щоб подивитися по телевізору футбольний матч. Запланований захід довелося скасувати.

Антонюк вважає, що Новіков зобов'язаний відшкодувати йому всі витрати , пов'язані з підготовкою зустрічі (вартість закуплених ним продуктів та напоїв), а також компенсувати моральну шкоду.

Чи є у Антонюка юридичні підстави для пред'явлення такої вимоги до Новікова?

Задача № 3

Між колективним сільськогосподарським підприємством (КСП) та молодими працівниками був укладений договір, в силу якого КСП зобов'язувалося виплачувати останнім стипендії на період їх навчання у вузі, а молоді працівники прийняли на себе зобов'язання повернутися після закінчення вузу на роботу у КСП та відпрацювати там не менше 3 років за отриману у вузі спеціальністю .

Після закінчення вузу декілька працівників відмовилися повернутися на роботу у КСП та на роботу у місті. КСП пред'явило до них позов про стягнення коштів, витрачених КСП на навчання цих працівників. Заперечуючи проти позову, адвокат цих осіб звернув увагу суду на те, що укладення такого роду договорів не передбачено цивільним законодавством, тому між КСП та працівниками, направленими на навчання до вузу, не виникло цивільно-правового зобов'язання. Внаслідок цього, на його думку, у позові необхідно відмовити.

Яке рішення повинен винести суд?

Задача № 4

Колишнє подружжя Іванови змушені проживати після розлучення у одній квартирі у Харкові. Самі перебували у вкрай неприязних стосунках. Після чергової сварки Іванова розіслала близьким родичам колишнього чоловіка телеграми, в яких повідомляла про його смерть.

Коли родичі Іванова прибули у Харків зі Львова, Владивостока, Астрахані, Кишинева та інших міст України та країн близького зарубіжжя та виявили, що Іванов живий , вони звернулися до адвоката з питанням, чи є у них юридичні підстави вимагати від Іванової відшкодування понесених ними витрат на авіаквитки, таксі, проживання у готелі та харчування, а також завданої їм моральної шкоди.

Яку відповідь має дати адвокат?

Задача № 5

На прохання свого сусіда та приятеля Вовка Заславський погодився привезти на своїй машині куплений Вовком кольоровий телевізор. Під час поїздки Заславський не справився з керуванням, та машина перевернулась. Водій та пасажир не постраждали, а телевізор розбився.

Вовк почав вимагати від Заславського відшкодувати вартість телевізора. Заславський заперечував проти цього, оскільки на його думку, він хотів надати Вовку суто дружню послугу на прохання самого Вовка, жодного договору вони не укладали, грошей за перевезення він не отримував і тому жодних зобов’язань між ними не виникло. Крім того, внаслідок аварії шкоду зазнав і сам Заславський, оскільки на ремонт машини йому прийдеться витратити суму набагато більшу, ніж вартість телевізора.

Хто правий у цьому спорі? Чи виникло у даному разі цивільно-правове зобов’язання?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]