Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Tsivilne_pravo_moduli_3_4_3.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Задача № 3

Мешканцю м. Хмельницького Супову на праві приватної власності належав будинок, розташований на околиці міста. Цей будинок бажав придбати у нього за 100 тис. гривень Безбородий, мешканець смт. Ярмолинці. 5 жовтня 2012 р. Супов та Безбородов уклали договір купівлі-продажу будинку у нотаріальній конторі, де Безбородий передав Супову 50 тис. грн., а решту (50 тис. грн.) за застереженням, зафіксованим у нотаріально посвідченому договорі Безбородий обіцяв передати 20 жовтня 2012 р., у день переїзду у будинок для проживання.

8 жовтня у місці розташування будинку стався вибух газу у газомережі та будинок повністю згорів. Безбородий звернувся з позовом про витребування у Супова 50 тис. грн. У свою чергу Супов заявив зустрічний позов до Безбородого, вважаючи, що власником будинку став останній.

На яке питання теми розраховане завдання? Що слід розуміти під передачею набувачеві? Хто несе ризик випадкової загибелі та пошкодження речі?

Задача № 4

Між власниками сусідніх земельних ділянок виник спір, хто має право на збір плодів фруктових дерев, коріння яких розташовані на одній ділянці, а гілки з плодами звішуються на іншу ділянку. Власник ділянки, на якій ростуть дерева, наполягав на тому, що право збору плодів належить йому, оскільки саме коріння живлять дерево. Власник сусідньої ділянки вважав, що його влада поширюється не тільки на поверхню земельної ділянки, а й на все, що простягається над нею. До того ж плоди дозрівають завдяки сонячним променям, що падають на його ділянку, а він зовсім не зобов'язаний допускати сусіда на свою ділянку для збору плодів.

Як вирішити суперечку?

Задача № 5

Акціонерне товариство (АТ) «Хлібороб» закупило у сільськогосподарського кооперативу (СГК) 2 тони насіннєвої картоплі, повністю за неї розрахувавшись. Оскільки закупівля картоплі відбувалася взимку, сторони домовилися до весни залишити картоплю у СГК, щоб не підморозити насіннєвий матеріал при транспортуванні. Навесні, однак, внаслідок небувалого у цій місцевості паводку склад, в якому зберігалася насіннєва картопля, зокрема й закуплена АТ, виявився затопленим водою, і картопля стала непридатною для посадки.

АТ зажадало від СГК або повернути за картоплю грошей за ринковими цінами на день сплати, або виділити для посадки таку ж кількість картоплі того ж сорту. СГК обидва ці вимоги відхилив, вважаючи, що куплена картопля була залишена йому на зберігання, а тому ризик пошкодження картоплі повинен нести покупець. Не може СГК виділити АТ для посадки й іншої картоплі, тому що внаслідок загибелі картоплі він сам залишився без насіннєвого матеріалу і змушений буде одержати картоплю з державних резервів. До того ж, навіть якби СГК і зміг би отримати для АТ додаткову кількість картоплі, то АТ повинне було б за неї заплатити.

Оскільки сторони не дійшли згоди, справа була передана до господарського суду. Як її вирішити?

Задача № 6

Ні підставі рішення районної ради у всіх мисливців району працівниками міліції була вилучена мисливська зброя і взята під охорону. Під виглядом боротьби з розповсюдженням хвороб домашніх тварин було прийнято рішення про знищення бродячих кішок та собак. У деяких громадян з різних підстав були знищені собаки цінних порід.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]