Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Tsivilne_pravo_moduli_3_4_3.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Задача № 3

Комерційний банк (КБ) звернувся до господарського суду з позовом про звернення стягнення на майно боржника. Боржником є акціонерне товариство (АТ), яке уклало з КБ кредитний договір.

Кредитний договір був забезпечений договором застави товарів в обороті та переробці, а саме — цукру.

Відповідач позов не визнав та заявив зустрічні позовні вимоги про визнання недійсним договору застави, наводячи в якості аргументу те, що під час укладення договору застави цукровий завод перебував у процесі приватизації. Отже, на їх думку, вказаний договір застави повинен був отримати погодження відповідного органу приватизації — регіонального відділення ФДМ області.

Проаналізуйте ст. 11 Закону України «Про заставу» і вирішіть спір.

Задача № 4

Доценко 1 вересня 2012 року позичив у Єгорова 1 000 грн. строком на один рік. Договором було передбачено, що у випадку несплати боргу у строк Доценко повинен сплатити Єгорову додаткову суму - 50 грн.

Окрім того, за виконання прийнятого Доценком зобов’язання поручився його батько, який зробив відповідний запис на розписці, яку видав Доценко Єгорову.

Оскільки Доценко борг своєчасно не повернув, Єгоров 30 листопада наступного (2013) року звернувся до батька Доценка з вимогою про сплату 1 050 грн. та пені за прострочку виконання грошових зобов’язань з суми 1 050 грн.

Чи обґрунтовані та підтверджені положеннями законодавства вимоги Єгорова? Чим з точки зору цивільного права є «додаткова сума 50 грн.»? З якої суми має обраховуватися пеня (1 000 грн. або 1 050 грн.)? Обрахуйте розмір пені, яку, як вважає Єгоров, повинен йому сплатити батько Доценка.

Задача № 5

За кредитним договором позичальник зобов'язувався сплатити 20 % несвоєчасно погашеної позики за кожен день прострочення. Погасивши 75 % боргу, позичальник допустив тримісячне прострочення повернення суми, що залишилася. У зв'язку з цим кредитор пред'явив до боржника позов про стягнення передбаченої договором неустойки.

Боржник, що заперечуючи обставин, викладених у позовній заяві, просив суд звільнити його від сплати неустойки, зважаючи на наступне: 1) розмір неустойки майже в 15 разів перевищує суму боргу, що залишилася; 2) основна частина боргу ним своєчасно погашена; 3) у даний час він втратив роботу та відчуває серйозні матеріальні труднощі.

Яке рішення має право винести суд?

Задача № 6

ТзОВ «Граніт» здала в оренду з умовою надання послуг зі зберігання акціонерному товариству (АТ) «Асуген» складські приміщення для зберігання у них кави, до доставляється в Україну з-за кордону для реалізації. Різке подорожчання високосортної кави призвело до зниження обсягів продажів, збільшення термінів зберігання кави на складі та утворення заборгованості по орендних платежах.

Коли представник орендаря (АТ «Асуген») прибув для отримання чергової партії кави, орендодавець відмовив йому у цьому, заявивши, що не видасть жодної коробки кави до погашення заборгованості по орендних платежах. Орендар заперечував проти цього та направив орендодавцю лист, вказавши у ньому , що вартість кави, яка знаходиться на складі, у сотні разів перевищує суму заборгованості по оренді приміщень, і що орендар не має права подібним чином примушувати його до оплати оренди.

У відповідь на претензію орендодавець частково погодився з неправомірністю своїх дій та запропонував АТ «Асуген» отримати необхідну кількість кави у кількості, меншій заявленої, та залишити на складі у розпорядженні орендодавця кількість кави, рівної за вартістю сумі заборгованості .

До звернення до господарського суду сторони вирішили порадитися з юристом про те, чи допустимі подібні дії орендодавця.

Яку відповідь має дати юрист?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]