Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Tsivilne_pravo_moduli_3_4_3.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

3. Зміст семінарських занять

Змістовий модуль 3

Речове право

Семінарське заняття 1

Тема 17. Загальні положення про право

власності та інші речові права

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття, ознаки і види речових прав та їх місце в системі цивільних прав. Реєстрація речових прав за законодавством України.

  2. Власність як економічна категорія та право власності: співвідношення понять.

  3. Поняття та зміст права власності. Визначення права власності в об`єктивному та суб`єктивному розумінні.

  4. Форми та види права власності за законодавством України.

  5. Виникнення права власності

    • Поділ підстав виникнення права власності на первісні і похідні: питання визначення критерію;

    • Набуття права власності на новостворене майно та об`єкти незавершеного будівництва;

    • Набуття права власності внаслідок переробки речі (специфікація);

    • Привласнення загальнодоступних дарів природи;

    • Набуття права власності на безхазяйну річ;

    • Набуття права власності на рухому річ, від якого власник відмовився.

Ситуативні завдання

Студенти вирішують ситуації за поданою фабулою з теми заняття:

1. Вирішіть задачі: Задача № 1

Художник Рощін, перебуваючи у Будинку творчості, написав картину, на якій зображений зимовий пейзаж. При цьому для написання картини він використав полотно та фарби художника Нікітіна, який у цей час був у відрядженні. Дізнавшись, що на картину пішли його полотно та фарби, Нікітін зажадав передати картину йому. При цьому він пояснив, що давно мріяв мати у своїй колекції картину Рощина - відомого пейзажиста та не хоче упускати такий щасливий випадок. На думку Нікітіна, картина особливо вдалася Рощину, оскільки на неї пішли фарби, привезені Нікітіним з Італії та виготовлені за рецептами старих майстрів. Працю Рощина з написання картини Нікітін готовий оплатити.

Рощин з цим не погодився та, у свою чергу, висловив готовність оплатити Нікітіну вартість фарб та полотна. Використання чужих полотна та фарб Рощин пояснив тим, що приїхав у Будинок творчості з порожніми руками. Однак, побачивши зимовий пейзаж, який його вразив, він використав приплив творчих сил та не втримався від спокуси написати картину.

Оскільки Рощин та Нікітін домовитися між собою не змогли, суперечка був передана на вирішення погоджувальної комісії відділення Спілки художників. Художники звернулися за консультацією до юриста .

Яке роз'яснення їм належить дати ?

Задача № 2

При затримання злочинного угрупування Управлінням по боротьбі з організованою злочинністю був вилучений легковий автомобіль „Вольво”, на якому злочинці приїхали до місця скоєння злочину. Довіреність на управління автомобілем з правом розпорядження ним видана одному з них. У ході перевірки встановлено, що довіреність є недійсною, так-як видана від імені особи, якій автомобіль ніколи не належав і за яким в ДАІ зареєстрований не був. Ні місце проживання, ні місце перебування цієї особи встановити не вдалось. До того ж номера двигуна і шасі автомобіля виявились перебитими.

Постановою слідчих органів автомобіль „Вольво” визнаний безхазяйним, після чого переданий для реалізації у комісійний магазин, де був придбаний одним із співробітників МВС.

Чи можна віднести вилучений автомобіль до безхазяйного майна, і якщо можна, то з яких підстав і до якого виду вказаного майна? Чи можна визнати автомобіль безхазяйним згідно постанови слідчих органів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]