Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финанси Лондар 2009.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

1. Демографічними:

- середня тривалість життя і її динаміка;

- кількість осіб пенсійного віку;

- чисельність працездатного населення.

2. Економічними:

- економічний стан країни в цілому;

- співвідношення рівнів заробітної плати і пенсій;

- надбавки за стаж, умови роботи тощо;

- наявність і частка осіб, що мають право на пільги при визначенні рівня пенсійного забезпечення.

Пенсійний фонд України формується з таких джерел:

1. Обов'язкові внески на пенсійне страхування підприємств та громадян.

2. Інвестиційний дохід, який отримується від інвестування резерву коштів для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду в майбутніх періодах.

3. Кошти державного бюджету та цільових фондів, що перераховуються до Пенсійного фонду.

4. Суми від фінансових санкцій за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення і сплати страхових внесків та використання коштів Пенсійного фонду, а також суми адміністративних стягнень.

5. Благодійні внески підприємств, організацій, установ, населення.

6. Інші надходження.

Найбільшу частину в бюджеті Пенсійного фонду України посідають обов'язкові платежі на державне пенсійне страхування (таблиця 10.1).

Кошти Пенсійного фонду України використовуються на:

1. Виплату пенсій:

- за віком;

- за інвалідністю;

- за вислугу років;

- інших випадків.

2. Надання соціальних послуг відповідно до чинного законодавства.

3. Фінансування адміністративних виплат, пов'язаних із виконанням функцій, покладених на органи Пенсійного фонду.

4. Оплата послуг з виплати та доставки пенсій.

5. Формування резерву коштів Пенсійного фонду.

6. Реалізація державних, регіональних і обласних програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів, дітей та інших категорій громадян, що потребують допомоги.

Отже, незважаючи на докорінну реформу, проведену у сфері пенсійного страхування, залишається безліч проблем, які вимагають негайного вирішення. Пенсійна система почала втрачати притаманну їй функцію пенсійного страхування, перетворюючись поступово на систему забезпечення. Філософією нової пенсійної системи був перехід від пенсійного забезпечення до системи пенсійного страхування, що базується на залежності розміру пенсії від заробітку та здійснених внесків до системи пенсійного страхування. Але на жаль, при визначенні розміру пенсії перевага надається страховому стажу, натомість розмір заробітку та сплачених внесків перестав відігравати ключову роль. Тобто замість зміцнення зв'язку між внесками, сплаченими учасниками системи, і отримуваними пенсіями відбулося послаблення цього зв'язку, що свідчить про відхід від задекларованих пенсійною реформою принципів.

Таблиця 10.1

Види обов'язкових страхових внесків на державне пенсійне страхування

Пенсійна система потребує вирішення таких основних завдань: 1. Сьогодні пенсійне забезпечення регламентує понад 28 нормативно-правових та законодавчих актів, а саме: Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", закон України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", закон України "Про державну службу", закон України "Про статус народного депутата", "Про наукову і науково-технічну діяльність" тощо. Середній розмір пенсійного забезпечення для громадян, які мають право на отримання пенсій за спеціальним законом, перевищує середній розмір пенсій в 4-5 разів. Все це лає підставу стверджувати, що пенсійна політика України не визнає рівності громадян та принципу верховенства права. Потрібно привести у відповідність цілу низку законодавчих актів з питань пенсійного забезпечення та скоротити кількість осіб, які гарантовано отримують підвищену пенсію.

2.3 огляду на старіння нації та потребу утримання пенсій на належному рівні потрібно поступово підвищувати пенсійний вік. На користь такої пропозиції свідчить досвід багатьох країн Центральної та Східної Європи (таблиця 10.2).

Таблиця 10.2

Пенсійний вік у деяких країнах Центральної та Східної Європи_

3. Активізація розвитку недержавного пенсійного забезпечення та наближення середньої пенсії до рівня середньої заробітної плати та її прямої залежності від рівня заробітної плати.