Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички / MP.Економiка.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Змістовий модуль 3

Бюджетна політика

Семінарське заняття 5

Тема 3.1. Бюджетна політика

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Суть бюджетної політики.

  2. Державний бюджет України.

  3. Політика доходів бюджету України.

  4. Політика видатків бюджету України.

  5. Бюджетне прогнозування.

  6. Проблеми міжбюджетних взаємовідносин в умовах перехідної економіки.

  7. Місцеві бюджети, їх доходи та видатки.

Аудиторна письмова робота

Виконання слухачами магістратури тестових завдань з питань теми заняття.

Методичні вказівки:

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу темі, є: бюджетна політика, державний бюджет, бюджетне прогнозування.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: бюджетна політика – сукупність заходів держави щодо організації та використання фінансів для забезпечення економічного і соціального розвитку. Вона відображається у формах і методах мобілізації бюджетних ресурсів та їх використання на різні потреби держави, у розвитку економіки і соціального захисту населення, у бюджетному законодавстві, практичних діях у галузі бюджету різних державних структур.

Бюджетна політика включає такі найважливіші ланки:

- розробку науково обґрунтованої концепції розвитку бюджету;

- визначення основних напрямів мобілізації й використання бюджетних ресурсів на перспективу і поточний період;

- здійснення практичних дій, спрямованих на досягнення поставлених цілей.

Єдність і взаємозв'язок цих трьох основних ланок визначають зміст бюджетної політики.

Залежно від тривалості періоду і характеру завдань, що вирішуються, бюджетна політика поділяється на бюджетну стратегію і бюджетну тактику.

Бюджетна стратегія – довготривалий курс бюджетної політики, розрахований на перспективу, що передбачає вирішення глобальних завдань, визначених економічною стратегією.

Бюджетна тактика спрямована на вирішення завдань конкретного етапу розвитку суспільства шляхом своєчасної зміни способів організації бюджетних взаємовідносин, переорієнтації бюджетного механізму, перерозподілу фінансових ресурсів.

Основною метою бюджетної політики є оптимальний розподіл валового внутрішнього продукту між галузями економіки, соціальними групами, територіями. На цій основі має забезпечуватися стійке зростання економіки, удосконалення її структури, створення умов для розвитку підприємств різних форм власності. За таких умов важливе значення має також надання надійних соціальних гарантій населенню.

Основні напрями бюджетної політики на наступний бюджетний період визначаються не пізніше 1 червня або першого наступного за цією датою дня на пленарних засіданнях Верховної Ради України. З доповіддю про Основні напрями бюджетної політики на наступний бюджетний період виступає Прем'єр-міністр України або за його дорученням Міністр фінансів України. За результатами слухань приймається Постанова Верховної Ради України, якою визначаються:

            • граничний розмір дефіциту (профіциту) Державного бюджету України у відсотках до прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту;

            • частка прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту, що перерозподіляється через зведений бюджет України;

            • граничний обсяг державного боргу та його структура;

            • обґрунтування і розрахунки питомої ваги обсягу міжбюджетних трансфертів у видатках Державного бюджету України і коефіцієнту вирівнювання для місцевих бюджетів;

            • питома вага капітальних вкладень у видатках Державного бюджету України та пріоритетних напрямів їх використання;

            • взаємовідносини Державного бюджету України з місцевими бюджетами в наступному бюджетному періоді;

            • зміни до законодавства, прийняття яких є необхідним для реалізації бюджетної політики держави;

            • перелік головних розпорядників коштів Державного бюджету України;

            • захищені статті видатків бюджету;

            • обґрунтування необхідності поділу бюджету на загальний та спеціальний фонди;

            • розмір мінімальної заробітної плати та рівня забезпечення прожиткового мінімуму на плановий бюджетний період.

Проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період ґрунтується на прогнозних макропоказниках економічного і соціального розвитку України на наступний бюджетний період із зазначенням показників обсягу валового внутрішнього продукту, індексів споживчих та гуртових цін, прогнозованого офіційного обмінного курсу гривні у середньому за рік та на кінець року, прогнозованого рівня безробіття.

Національний банк України до 1 квітня року, що передує плановому, подає до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України проект основних засад грошово-кредитної політики на наступний бюджетний період та проект кошторису доходів та видатків Національного банку України на наступний бюджетний період.

За результатами парламентських слухань Верховна Рада України приймає постанову про схвалення або взяття до відома Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період. Зазначена постанова може містити пропозиції Верховної Ради України до проекту Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період, в тому числі відповідні доручення Кабінету Міністрів України.