Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні системи штучного інтелекту.pdf
Скачиваний:
103
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
585.35 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4

Тема: Експертні системи. Побудова прототипу експертної системи. Мета: Одержати навики розроблення прототипу ЕС.

Теоретичні відомості

Одним з етапів створення експертних систем є реалізація

прототипної версії системи.

Розробка прототипу складається з програмування його компонентів та наповнення бази знань. Прототип повинен забезпечити перевірку адекватності ідей, методів і засобів представлення знань розв’язуваної задачі та продемонструвати тенденцію до одержання високоякісних і ефективних рішень для всіх задач предметної області в міру збільшення обсягу знань.

Далі розвиток ЕС здійснюється шляхом додавання “дружнього” інтерфейсу, засобів для дослідження бази знань і ланцюжків висновків, що генеруються системою, а також засобів для збору зауважень користувачів і засобів збереження бібліотеки задач, вирішених системою.

Далі слідує етап тестування. На даному етапі проводиться оцінка обраного засобу представлення знань у ЕС в цілому. Для цього підбираються приклади, що забезпечують перевірку всіх можливостей розробленої ЕС.

При підготовці тестових прикладів варто класифікувати їх по підпроблемах предметної області, виділяючи стандартні випадки, визначаючи межі важких ситуацій і т.д.

Після етапу тестування зазвичай відбувається

перепроектування прототипної версії. На цьому етапі перевіряється придатність ЕС для роботи з користувачем, яка визначається в основному зручністю роботи з системою і її корисністю. Корисність ЕС - це її спроможність у ході діалогу визначати потреби користувача, виявляти й усувати причини невдач у роботі. У свою чергу, зручність роботи з ЕС припускає природність взаємодії з нею, гнучкість системи, тобто спроможність налагоджуватися на різних користувачів, а також враховувати зміни в кваліфікації самого користувача, і стійкість системи до помилок (спроможність не виходити з ладу при помилкових діях недосвідченого користувача).

На рис.2 приведено загальну методику розроблення ЕС.

У ході розроблення ЕС майже завжди здійснюється її модифікація. Виділяють такі види модифікації системи:

24

переформулювання понять і вимог, переконструювання представлення знань у системі й удосконалення прототипу.

Рис. 2. Методика розробки ЕС

Прототипи і життєвий цикл експертної системи

За ступенем готовності до використання та поширення розрізняють чотири прототипи експертних систем:

1.Демонстраційний - призначений для демонстрації можливостей майбутньої експертної системи, основних архітектурних рішень, інтерфейсу користувача. Містить демонстраційну, далеко неповну

25