Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні системи штучного інтелекту.pdf
Скачиваний:
103
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
585.35 Кб
Скачать

базу знань. На цьому етапі уточнюються вимоги до інтерфейсу користувача і функцій, які має виконувати експертна система.

2.Дослідницький - призначений для дослідження напрямків подальшого вдосконалення експертної системи і для поповнення бази знань, може використовуватися для вирішення реальних задач в обмежених рамках.

3.Промисловий - призначений для використання, як правило, в організації, де був розроблений. У ньому можливі обмеження, умовності, спеціалізація, властиві для даної організації;

4.Комерційний - призначений для масового поширення. Має гнучкість, зручність в експлуатації, легко адаптується до

конкретних задач і вимог користувача.

Життєвий цикл експертної системи складається з етапів розробки і супроводження. На етапі розробки створюється програмне забезпечення та база знань експертної системи, на етапі супроводження відбувається виправлення виявлених помилок і поповнення бази знань без участі розробників (якщо останнє допускається архітектурою експертної системи).

Застосування експертної системи з базою знань, незмінною в процесі експлуатації, можливе при достатній стабільності протягом тривалого часу предметної області, у якій вирішуються задачі. Прикладами таких предметних областей є розділи математичного аналізу, опис правил діагностики різноманітних захворювань.

Прикладами областей застосування, що потребують гнучкості з боку створення та поповнення бази знань, є: планування виробництва, проектування і діагностика в області електроніки, обчислювальної техніки та машинобудування.

Контрольні питання

Реалізація прототипної версії ЕС. Тестування ЕС.

Перепроектування прототипної версії ЕС. Види прототипів ЕС.

Варіанти завдань

Створити та протестувати прототип ЕС відповідно варіанту. Вказати сильні та слабкі сторони створеного прототипу, шляхи його вдосконалення.

Вимоги до експертної системи і звіту

Експертна система за структурою бази знань і принципів, які лежать в основі написання правил-продукцій, повинна бути

26