Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні системи штучного інтелекту.pdf
Скачиваний:
102
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
585.35 Кб
Скачать

слота, користувачу буде запропоновано формулювання: “Виберіть значення” чи “Введіть значення”.

Значення слота

Значення слота - будь-яка послідовність символів. Значення слота розділяються крапками з комами. Список значень слота не обов’язковий, він може бути відсутнім, у такому випадку порожні круглі дужки необов’язкові. В фреймі-екземплярі в кожного слота може бути тільки єдине значення.

За допомогою спеціальних слотів фрейми можуть поєднуватися в дерева. Крім того, між фреймами можуть існувати і довільні зв’язки через звичайні слоти (значенням слота в цьому випадку є ім’я іншого фрейма).

Якщо у фреймі значення слотів не визначені, то такі фрейми називають прототипами, у протилежному випадку – екземплярами.

Фреймові моделі ефективні, коли в залежності від ситуації необхідно використовувати різні способи логічного висновку.

Семантичні мережі. При відсутності ієрархічної структури (це не обов’язкова вимога) можна зв’язати елементи (об’єкти предметної області) у СЕМАНТИЧНУ МЕРЕЖУ, використовуючи відношення між ними. При цьому об’єктам відповідають вершини мережі, а відношенням між об’єктами – іменованими дугами, що їх з’єднують. В якості об’єктів можуть виступати події, дії, загальні поняття або властивості об’єктів.

Основні види зв’язків, за допомогою яких формуються поняття: структурні – клас, до якого належить дане поняття; відмінності, що виділяють поняття з множини понять свого класу; функціональні зв’язки (виконує, впливає на); кількісні зв’язки (більше, менше); просторові зв’язки (близько, далеко, за, перед); часові зв’язки (раніше, під час);

атрибутивні зв’язки (має властивість, має значення).

Семантичні мережі можуть мати складну та громіздку структуру.

Представлення знань за допомогою логіки предикатів першого порядку. В основі такого представлення лежить мова математичної логіки, яка дозволяє формально описувати поняття предметної області і зв'язки між ними.

Питання організації знань не залежить від обраного способу (моделі) представлення.

Виділимо наступні аспекти проблеми організації знань :

організація знань по рівнях представлення і по рівнях детальності;

організація знань у робочій пам'яті;

17