Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особлива частина (задачник).doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення

1. Лікар однієї з лікарень м. Харкова Борісов за своїми функціональними обов’язками мав доступ до сейфа із заспокійливими і знеболювальними засобами. Під час чергувань він отримував зі сховища медикаментів таку кількість ампул з морфіном, яка була необхідна для ін’єкцій, про що робив відповідний запис у журналі витрат медикаментів. Однак, замість ін’єкцій морфіну Борісов уводив пацієнтам розчин вітамінів або анальгіну. Ампули з морфіном він продавав Кулику. Таким чином Борісовим було створено надлишок і продано 120 грам морфіну.

Кваліфікуйте дії Борісова та Кулика. Проаналізуйте склад вчинених злочинів.

2. Мешканці Харкова Донін та Омельченко створили групу, діяльність якої була керована Доніним. За його завданням Ломов та 15-річний Норкін виїжджали до Західної України, де скуповували в мешканців сільських районів стебла й коробочки опійного маку. Рослинну сировину вони перевозили у Харків, де у своїй квартирі Донін і Омельченко виготовляли з неї ацетильований опій й розфасовували його у медичні колби та шприци, які реалізовували, а також обмінювали на ювелірні вироби.

Кваліфікуйте дії указаних осіб. Проаналізуйте склад вчинених злочинів.

3. На станції метро співробітники міліції затримали Акопяна, який перебував у стані алкогольного сп’яніння. Під час огляду речей у сумці Акопяна було виявлено 1 кг. 450 г. висушених стебел і коробочок опійного маку, а також 2 кг. переробленої коноплі. Було встановлено, що рослини маку Акопян отримав від Буніна, передавши йому за це чотири пляшки горілки, а рослини коноплі викосив у лісопосадці.

Як слід кваліфікувати вчинене Акопяном? Чи має значення той факт, що Акопян сам наркотичних речовин не вживає?

4. Мустафін, судимий за ч. 3 ст. 307 КК України, для власного вживання придбав за 120 грн. у невстановленої слідством особи поліетиленовий пакет, в якому знаходилася склянка із речовиною коричневого кольору, яка згідно з висновком судово-хімічної експертизи є ацетильованим опієм, вага якого в перерахунку на суху речовину становить 7, 31 г.

Кваліфікуйте вчинене.

5. Ковальов приїхав на легковому автомобілі, яким він керував за дорученням, до свого дядька Лапко, і той передав йому 30 півлітрових пляшок із наркотичною сировиною – екстракційним опієм, що в перерахунку на суху речовину становить 75,12 грама. Завантаживши ці пляшки в автомобіль, Ковальов о 23-й годині виїхав до місця свого проживання, але, не доїхавши до нього, був затриманий працівниками міліції. Із показань Ковальова та Лапко, які суд визнав достовірними, вбачається, що перший одержав від другого і перевозив наркотичній засіб до себе додому з метою його зберігання, виконуючи прохання Лапко, який побоювався, що цей засіб можуть виявити у нього працівники міліції. Факту вживання наркотиків Ковальовим не доведено. Ковальова було засуджено за ч. 3 ст. 307 КК.

Чи правильна кваліфікація.

6. Огородов придбав 950 грам макової соломи і 312 грам марихуани, які зберігав у дачному будинку своїх батьків. Через місяць його двоюрідний брат Миколаєнко за його проханням передав сумку із цими засобами провіднику вагона поїзда «Івано-Франківськ–Донецьк « для доставки її в Донецьк, де він проживав у гуртожитку. Огородов також попросив Савіна за грошову винагороду зустріти поїзд, одержати сумку й привезти її йому в гуртожиток, повідомивши його про наявність у ній марихуани.

Кваліфікуйте вчинене.

7. Кононеко разом із Лівшицом придбав у невстановленої особи наркотичний засіб – героїн, після чого вони прийшли до квартири Лівшица, і там у його присутності вжив наркотик. Лівшиц наркотику не вживав, а перед тим, як Кононенко зробив собі ін’єкцію, він сказав, щоб той сплатив йому десять гривень, якщо хоче й надалі залишатися у його квартирі. Кононенко сплатив йому ці гроші. Після цього Кононенко ще два рази приходив до Лівшица і, сплативши йому 10 грн., вживав наркотик й перебували в квартирі у стані наркотичного сп’яніння.

Кваліфікуйте вчинене.

8. Іванов придбав у Назарова 3,4 кг недозрілих голівок маку. На електричці й у трамваї він довіз його до своєї квартири. Щотижня він виготовляв екстракційний опій, який вживав. Одного разу у нього в гостях був знайомий Романов, Іванов пригостив його опієм. Після вживання наркотику Іванов заснув, а Романов знайшов в квартирі 90 г. висушеної макової соломи, які забрав і хотів віднести до себе додому. Однак, на вулиці його було затримано працівниками міліції. Два роки тому Романов було засуджено за ч. 1 ст. 309 КК.

Кваліфікуйте вчинене.

9. Громадянин Молдови Луческу в багажнику автомобіля перевозив 320 г. омнопону, 5 кг суцвіть конопель. Ці речі було вилучено під час митного огляду. Луческу заявив, що перевозив речовини для власного використання.

Кваліфікуйте вчинене.

10. Григорьєва на початку жовтня 2013 р. з метою збуту придбала на ринку в м. Львові полімерні пакетики з наркотичним засобом – 51,4 грама каннабісу, який зберігала за місцем проживання. 4 жовтня того ж року вона збула Мискіну 3,71 грама, а 7 жовтня наступного року – Жорніку 1,69 грама названого засобу.

Дайте кримінально-правову оцінку скоєному. Обґрунтуйте своє рішення.

11. Кречик навчаючись у Москві і проживаючи у гуртожитку спільно з Савченко знав, що останній вживає наркотичні засоби. Збираючись на вихідні додому, на прохання Савченка, Кречик пообіцяв заїхати до його матері і взяти йому наркотики. На велосипеді під’їхавши до буд. № 35 по вул. Свердлова м. Добропілля, Донецької області отримавши від матері Савченка поліетиленовий пакет, в якому знаходилися упаковка таблеток трамадол з 30 капсулами загальною масою 1,5 гр. та упаковка таблеток Реліум з 20 таблетками «Реліум 5 мг», які містять діазепам вагою 0,1 гр. Вказаний пакет перевіз додому, де зберігав до від`їзду в Москву. На вокзалі станції Краматорськ, Донецької області у сумці працівники міліції виявили та вилучили у Кречика зазначений пакет.

Дайте кримінально-правову оцінку скоєному.