Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особлива частина (задачник).doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Злочини проти основ національної безпеки україни

1. Громадянин України Ручкін систематично вчиняв крадіжки приватного майна. Одного разу, розбивши бокове скло легкового автомобіля «Фольксваген», який стояв біля супермаркету, він викрав із салону шкіряний портфель, що належав заступнику начальника відділу одного з управлінь при Кабінеті Міністрів України Леонідову. У портфелі Ручкін знайшов теку з документами, кілька дискет. Документи й дискети містили відомості про балансові запаси корисних копалин у надрах у цілому по Україні: алмазів, берилію, золота, п’єзооптичної сировини, літію, ніобію, танталу, титану, цирконію, скандію, платини, іридію, осмію, паладію. Портфель Ручкін продав, а потім через спільних знайомих запропонував представнику промислового концерну (громадянину Німеччини Шерману) придбати документи й дискети за 3 тис. євро. Шерман сплатив цю суму, і Ручкін у бесіді пообіцяв йому, що за можливості він готовий надавати йому за винагороду будь-яку допомогу. Шерман виявився оперативним працівником іноземної розвідки.

Як слід кваліфікувати вчинене? Обґрунтуйте відповідь.

2. Першого заступника міністра Довбню було знайдено мертвим біля власного автомобілю. Смерть настала від вогнепальних поранень серця. Розслідуванням в справі було виявлено, що вбивство вчинив Юзов. Він пояснив, що вважає Довбня винним у прийнятті кількох урядових документів, якими було обмежено права громадян.

Варіант: Юзов вчинив вбивство за грошову винагороду від Сирова.

Варіант: потерпілий Довбня був виконуючим обов’язки міністра.

Як слід кваліфікувати вчинене? Обґрунтуйте відповідь.

3. Доров і Рисев влаштували пожежу на оборонному заводі. Від вогню було знищено велику кількість промислового устаткування, боєприпасів, кілька одиниць експериментальної бойової техніки, а також технічна лабораторія. Доров й Рисев бажали ослабити оборонний потенціал Збройних Сил України.

Кваліфікуйте вчинене. Чи має значення для кваліфікації, що від пожежі загинуло два робітники? Обґрунтуйте відповідь.

4. Федоров, Кувов та інші створили молодіжну військово-патріотичну організацію. У статуті організації було вказано, що основною метою її діяльності є «докорінна зміна політичного устрою країни на засадах військової диктатури». Федоров кілька разів звертався до членів організації з промовами, в яких, зокрема, закликав «готуватися до активних дій, щоб зламати існуючий лад». Ті ж промови він та Кувов розміщували на заснованому ними Інтернет-сайті.

Як слід кваліфікувати вчинене? Обґрунтуйте відповідь.

5. На території АР Крим Сіров і Рябовцев проводили несанкціоновані мітинги, на яких закликали присутніх провести масові заходи й акти громадянської непокори для повернення Криму до Росії. Вони ж безкоштовно роздавали всім бажаючим літературу, розклеювали листівки відповідного змісту.

Кваліфікуйте їх дії. Чи зміниться кваліфікація, якщо ті ж дії Сірова та Рябовцева проводили з метою відокремлення Криму і визнання півострова у якості самостійної держави? Обґрунтуйте відповідь.

6. Перебуваючи у закордонному відрядженні, завідуючий відділом науково-дослідної установи Туєв вчинив порушення правил безпеки дорожнього руху й був затриманий поліцією. При допиті був присутній представник контррозвідки цієї держави Гербер. Він повідомив Туєва, що вчинене ним за законом країни є злочином, і йому загрожує ув’язнення на строк в один рік, однак, якщо Туєв дасть згоду на співробітництво з його установою, його звільнять. Співробітництво повинне було полягати у тому, що Туєв передаватиме всю інформацію економічного, військового, наукового й іншого характеру, яка стане йому відомою у зв’язку із виконанням службових обов’язків. Згоду, дану Туєвим, Гербер записав на відеоплівку. По поверненні в Україну Туєв двічі пересилав на указану Гербером адресу інформацію про економічні процеси, яку він збирав, вивчаючи документи (в тому числі й секретні), що надходили до його інституту. Частина інформації становила державну таємницю.

Кваліфікуйте дії Туєва. Чи зміниться кваліфікація, якщо всі відомості він збирав, вивчаючи публікації у пресі? Обґрунтуйте відповідь.