Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особлива частина (задачник).doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Злочини у сфері господарської діяльності

1. Боров у себе вдома виготовив на комп’ютерній техніці 10 підроблених грошових знаків НБУ номіналом 5 грн. З метою збуту підроблених грошей Боров домовився з Шимов, якому передав усі зазначені грошові знаки. Наступного дня Шимов придбав буханку хліба, передавши продавцеві кіоску підроблену купюру номіналом 5 грн. Ще за одну купюру він на Центральному ринку придбав овочі. Після цього о 16-й годині Шимов придбав за чотири підроблені купюри цигарки, шоколад і хліб. Приблизно о 21-й годині Шимов використав одну підроблену купюру для повернення боргу Куравченко. Наступного дня Шимов намагався придбати за підроблену купюру цукор, але завершити свій злочинний намір не зміг, оскільки продавець помітила підробку.

Як слід кваліфікувати вчинене? Обґрунтуйте відповідь.

2. На рахунок одного з підприємств м. Хмельницького з обласного бюджету було перераховано 132 тис. грн. для проведення підприємством будівництва водогону в двох селах області. Директор підприємства Бичков видав розпорядження, згідно з яким 56 тис. грн. з цих коштів було залучено для розвитку підприємства (закупівлю паливно-мастильних матеріалів і запчастин, проведення ремонту у службових приміщеннях).

Кваліфікуйте вчинене. Визначте, чи зміниться кваліфікація, якщо підприємство не є бюджетним? Обґрунтуйте відповідь.

3. Внаслідок проведення оперативних заходів співробітниками УБОЗ було затримано студента Дорошенко та непрацюючого Короленко. В орендованій Короленко квартирі, він і Дорошенко встановили комп’ютер, сканер, пластиковий принтер, ембостер (пристрій для програмування карток). В цій же оселі співробітниками ДСБЕЗ під час обшуку було виявлено виготовлені Дорошенко дві тисячі готових платіжних карток, а також вісім тисяч спеціальних заготовок для карток з білого пластику виробництва Сінгапуру, які Короленко придбав у Польщі. Виготовлені Дорошенко картки Короленко перевозив на власному автомобілі до м. Бєлгород, де за попередньою домовленістю збував громадянці Росії.

Дайте кримінально-правову кваліфікацію вчиненому. Чи зміниться кваліфікація у випадку, якщо Короленко було затримано співробітниками СБУ під час спроби перетнути кордон, внаслідок чого останній не зміг реалізувати картки? Обґрунтуйте відповідь.

4. Придбавши 1200 л. етилового спирту, 3 тис. етикеток відомих марок горілки та коньяків Симов, Курочкін та Коломийський у приватному будинку, що належав Коломийському, облаштували виробництво напоїв шляхом змішування спирту з водою, барвниками та ароматизаторами. Отриману таким чином рідину Симов та Коломийський розливали у пляшки, наклеювали на них етикетки, використовуючи пристрій для обклеювання. На закорковані за допомогою саморобного пристрою пляшки наклеювалися марки акцизного збору, які Курочкін придбав у працівника охорони лікеро-горілчаного заводу Шустова. (цими марками Шустов заволодів, незаконно проникнувши під час зміни до приміщення бухгалтерії заводу). 1 тис. пляшок виготовлених таким чином напоїв Курочкін передав на реалізацію своїм знайомим підприємцям, а 300 пляшок збув особисто на дрібнооптовому ринку за ціною 3 грн. за пляшку.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому. Чи зміниться кваліфікація дій указаних осіб, якщо двоє мешканців Харкова, вживши напої, виготовлені указаними особами, отруїлися, оскільки під час виготовлення напоїв було використано нехарчові барвники? Обґрунтуйте відповідь.

5. Громадянин України Кінчев і громадянин Республіки Молдова Ніорешті на території Республіки Молдова, використавши пласкі офсетні друкарські форми, виготовили поліграфічним способом 350 купюр номіналом 100 доларів США. За пропозицією Кінчева і Ніорешті 150 виготовлених ними купюр Мінаєв перевіз на територію України, заховавши їх у одязі. На території Одеської області Мінаєв продав 100 купюр громадянці Селянко як справжні долари США. Виявивши вдома підробку, Селянко звернулася до міліції із заявою.

Як слід кваліфікувати вчинене? Обґрунтуйте відповідь.

6. Під час особистого митного огляду у валізі, що належала громадянину Чехії Шнекову, працівником митниці було знайдено книгу Миколи Коперніка, видану у середині XVIII ст. у Німеччині. Шнеков пояснив, що книгу він придбав у букіністичному магазині за 1500 грн., однак жодних документів, які б це засвідчили, він не мав. Було встановлено, що ця книга була три роки тому викрадена з наукової бібліотеки ім. Вернадського.

Кваліфікуйте вчинене. Чи має значення, в який спосіб Шнеков перевозив указаний предмет: сховавши у потаємному відділенні валізи або, сховавши під одяг? Чи впливає на кваліфікацію вартість книги? Обґрунтуйте відповідь.

7. Співробітники ДСБЕЗ та податкової міліції отримали інформацію, що мешканці Козельщанського району Полтавської області Русов та Заїка збувають партії лікеро-горілчаних виробів за нижчими, аніж ринкові, цінами. Під час огляду у приміщенні господарських будівель, які належали сестрі Заїки, було виявлено 11 ємностей по 200 л. кожна, для зберігання спирту, обладнання для його перекачування, розливу, закупорювання та оклеювання пляшок, 5 тис кришок, засоби маркування. У окремому приміщенні зберігалися 9 тис. шт. акцизних марок старого й нового зразка. З приміщень було вилучено 65 ящиків (1300 пляшок) горілки «Московська особлива», 61 ящик (1220 пляшок) спиртного напою «Дядя Ваня». Під час допитів робітників, що були затримані на території двору (Решетов, Шломов та інші) було встановлено, що їх наймав і керував ними Русов, а Заїка здебільшого займалася поставкою спирту й реалізацією виробів.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому. Обґрунтуйте відповідь.

8. Ланін, Павлов і Носов заснували ТОВ «Мета», директором якої було призначено Ланіна. За пропозицією Носов, було орендовано у військової частини приміщення з ємностями для паливно-мастильних матеріалів, найняли кілька робітників і розпочало випуск сурогату нафтопродуктів. Суміш, виготовлену шляхом змішування стабільного бензину, виготовленого з газового конденсату, бензину марки А-76 (придбаного на Кременчуцькому НПЗ) та присадок і ароматизаторів (їх Павлов купував у Польщі), реалізовувалася власникам АЗС за домовленістю. АЗС продавали її як високооктановий бензин марки А-92 та А-95. Під час обшуку на орендованій території співробітниками СБУ було виявлено 4 тис. тон. нафтосурогату (вартістю 10 млн. 234 тис. грн.), устаткування для його виготовлення, присадки.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому. Обґрунтуйте відповідь.

9. Під час митного огляду міжнародного поштового відправлення, яке надійшло з Москви до України, проведеного співробітниками Київської регіональної таможні, було виявлено 68 старовинних монет, прихованих в паперах. За висновками експертів Головного управління культури, мистецтв і охорони культурного спадку Київської міської держадміністрації, це були мідні монети Босфорського царства і Пантикапеї, що були виготовлені у IV-I столітті до н.е. монети мають культурну й історичну цінність – як об’єкти культури, що мають історичне значення. Дозвіл Міністерства культури Росії на вивіз монет був відсутній. Відправником цих предметів був громадянин Росії Оленєв, а адресатом відправлення – громадянин України Рибов.

Кваліфікуйте вчинене. Чи має значення для кваліфікації вартість зазначених предметів? Чи зміниться кваліфікація, якщо рік тому Оленєв придбав ці монети в Криму й незаконно вивіз їх до Росії на власному автомобілі? Обґрунтуйте відповідь.

10. За вказівкою директора ТОВ Лугова головний бухгалтер Орлова подала до міської податкової інспекції довідку, в якій зазначалося, що 65% працівників підприємства – інваліди, а фонд їх заробітної плати складає 55% від загального фонду оплати праці. На підставі цієї довідки підприємству було надано пільги з податків, і протягом 2004 року підприємством не було сплачено податків на загальну суму 98 тис. грн. Насправді з 34 працівників підприємства інвалідами були 11 робітників.

Варіант: станом на початок 2004 року довідка відповідала дійсності. Однак, у травні штат підприємства було розширено, й інвалідів на ньому стало 30%.

Як слід кваліфікувати вчинене? Обґрунтуйте відповідь.

11. Ромашов, який був засновником і директором ПП «Хвиля» в 4-му кварталі уклав від імені ПП угоду, згідно з якою ПП «Хвиля» зобов’язалася поставити, а Федеральне підприємство із захисту хлібопродуктів (Російська Федерація) – прийняти та оплатити метил бромистий. Виконуючи умови контракту, ФПЗХ перерахувало на розрахунковий рахунок «Хвилі» як передоплату 6 млн. російських рублів (1.174.200 грн.). до кінця року «Хвиля» відвантажила ФПЗХ бромметилу на суму 341.002 грн. Таким чином, станом на 31 грудня сума попередньої оплати, за якою «Хвиля» не відвантажила продукції, склала 830 тис 265 грн. 04 коп. Тому цю суму слід було включити у валовий дохід підприємства. Однак, Ромашов надав головному бухгалтеру Мисливій для відображення у звітних документах за рік фіктивну угоду, за якою ФПЗХ надає «Хвилі» позику в 6 млн. російських рублів строком на два роки. Знаючи про фіктивність даної угоди, Мислива не внесла до складу валового доходу підприємства за рік суму в 830.265 грн. 04 коп.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому. Обґрунтуйте відповідь.

12. Директор торгівельно-промислового центру «Пошук» Кутепов придбав 20 цистерн спирту-ректифікату й поставив його об’єднанню «Вино», де зі спирту було виготовлено алкогольний напій «Чумацький». Маючи ліцензію на торгівлю алкогольними напоями, Кутепов організував збут напою через магазини, що належали «Пошуку», отримавши дохід у 113625 грн. Не бажаючи сплачувати ПДВ й акцизний збір, Кутепов власноруч заповнив бланки документів (угоди, товарно-транспортні накладні тощо) з відбитками печаток ПП «Коломийське». З документів слідувало, що власником спирту й отриманих з його переробки напоїв є не «Пошук», а «Коломийське», яке й повинне сплатити податки. Під час перевірки дотримання вимог податкового законодавства було виявлено, що ПП «Коломийське» статус юридичної особи ніколи не набувало, в органах державної влади не реєструвалося, до Єдиного реєстру підприємств і організацій України не внесено. Окрім того, термін дії ліцензії на торгівлю алкогольними напоями в «Пошука» скінчився.

Як слід кваліфікувати вчинене? Обґрунтуйте відповідь.

13. Оперативними заходами було виявлено, що громадянин Петров під’єднував радіопередавачі, що дозволяли знімати інформацію з телефонної лінії, до телефонів директора, керівників й співробітників технічного та комерційного відділів ДП «Промінь», встановив радіомікрофон в кабінеті головного інженера. Отриману таким чином інформацію Петров записував на аудіо плівки. Указані дії він виконував за замовленням комерційного директора промислового концерну «Реверс» Дорофеєва, який займався виробництвом такого ж промислового устаткування, як і «Промінь», а тому хотів дізнатися про обсяги виробництва продукції, промислову потужність, постачальників і партнерів «Променю», проведені ним фінансові операції тощо.

Як слід кваліфікувати вчинене? Обґрунтуйте відповідь.

14. Сорос діючи за попередньою змовою із Тупровим використовуючи підроблений паспорт мешканця Харківської області Козлова із фотокарткою Тупрова, з метою приховання подальшої незаконної діяльності 29 серпня 2001 р. створив від імені Козлова суб’єкт підприємницької діяльності – приватну фірму (далі – Фірма) і підробив підпис Козлова на її статуті. 30 серпня 2001 р. за тими ж документами Фірма була зареєстрована у виконавчому комітеті Харківської міської ради, а 18 вересня 2001 р. – в ДПІ Комінтернівського району м. Харкова.

21 вересня 2001 р. Сорос, продовжуючи свою злочинну діяльність, разом із Тупровим відкрив поточний рахунок Фірми у Харківській філії акціонерного комерційного банку «Надра» (далі – Банк), надавши Банку підроблений паспорт на ім’я Козлова і картку зі зразками відбитків печатки Фірми та підробленими підписами зазначеної особи. 26 вересня 2001 р. з метою отримання можливості контролювати й використовувати грошові кошти під час злочинної діяльності Сорос зареєстрував у нотаріуса Харківського міського нотаріального округу картку зі зразками відбитків печатки Фірми з підробленим ним підписом фіктивного директора фірми Дрозда. При цьому він надав нотаріусу підроблений ним паспорт на ім’я Дрозда зі своєю фотокарткою. У подальшому, реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на заняття фіктивною підприємницькою діяльністю, Сорос надав у Банк підроблені документи на ім’я Дрозда, а також довідку з Нововодолазької міжрайонної ДПІ Харківської області про присвоєння Дрозду ідентифікаційного номера та фіктивний наказ про звільнення з посади директора Фірми Козлова і призначення на цю посаду Дрозда, внаслідок чого отримав одноособове право розпоряджатися грошима на рахунку Фірми.

Наприкінці вересня 2001 р. Сорос, представляючись директором Фірми Дроздом, за попередньою змовою із Тупровим, який діяв як представник Фірми, маючи умисел на вчинення шляхом обману шахрайства в особливо великих розмірах, запропонував Єловенко, який діяв за дорученням приватного підприємця Юркова, придбати у Фірми 40 тонн вершкового масла за ціною 6 грн. за кілограм. З цією метою зловмисники надали підроблені документи про зберігання масла в кількості 100 тонн на складах ТОВ «Указ».

15 жовтня 2001 р. на підставі усної домовленості про продаж 20 тонн масла з розрахункового рахунку Юркова на рахунок Фірми було перераховано попередню оплату в сумі 120 тис. грн., якими Сорос за попередньою змовою із Тупровим заволодів, перерахувавши їх через Банк на підставі підроблених ним трьох платіжних доручень фіктивному ТОВ «Інтервектор». Отримавши зазначені грошові кошти, цього ж дня зник. Унаслідок зазначених дій Юркову було заподіяно шкоду в особливо великому розмірі.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому. Обґрунтуйте відповідь.

15. Чадова, у січні 2007 р., не маючи спеціального дозволу, на подвір`ї свого дому організувала пункт прийому, зберігання та збуту металобрухту.

2 вересня 2007 р. на подвір`ї Чадової працівниками міліції виявлені та вилучені ваги 500 кг, брухт залізничних деталей: залізничні костилі – 8 шт., кріплення КПП № 5 – з шт., стикові болти – 8 шт, а також інший брухт чорного металу загальною вагою 1200 кг, які Чадова приймала від населення без державної реєстрації та ліцензії.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому. Обґрунтуйте відповідь.