Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_zan_agr_pravo.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
513.54 Кб
Скачать

Практичне заняття № 9 Тема: особливості організаційно-правових форм діяльності суб’єктів аграрного права

Тривалість практичного заняття – 2 академічні година.

При проведенні практичного заняття № 9 слід окреслити концептуальні питання правовому забезпечені права власності в агропромисловому комплексі України за Конституцією України, Цивільним та Господарським кодексами України, Законами України „Про власність”, „Про КСП”, „Про сільськогосподарську кооперацію”, „Про фермерське господарство”, „Про особисте селянське господарство” тощо.

Правове становище сільськогосподарської кооперації в України. Види сільськогосподарських кооперативів, принципи їх діяльності та основні ознаки. Правове становище майна сільськогосподарських кооперативів, порядок його формування та використання.

Фермерське господарство як форма підприємництва громадян України. Його ознаки та правове становище. Порядок та умови створення, правове регулювання виробничо-господарської, договірної та фінансово-кредитної діяльності фермерських господарств. Правові наслідки банкрутства фермерського господарства.

Сільськогосподарські АТ і ТОВ, їх класифікація, ознаки та специфіка діяльності, права і обов’язки акціонерів (учасників). Припинення діяльності АТ і ТОВ.

Місце особистих селянських господарств у системі сільського господарства України. Порядок отримання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та реалізація надлишку сільськогосподарської продукції.

Навчальні питання:

  1. Загальна характеристика правового режиму майна сільськогосподарських товаровиробників.

  2. Правове забезпечення формування, користування та розпорядження майном суб’єктами аграрного права.

  3. Особливості використання майна сільськогосподарськими товаровиробниками в залежності від їх форми власності та господарювання.

  4. Правові, фінансові та майнові наслідки реорганізації та ліквідації суб’єктів аграрного права.

Завдання № 29. При ліквідації виробничого сільськогосподарського кооперативу „Сонячний” ліквідаційною комісією були прийняті наступні рішення:

  • усім членам кооперативу, які на протязі останніх двох років виконували встановлені в кооперативі трудовий мінімум повернути не лише пайові, а й вступні внески;

  • ті члени кооперативу, які не виконували встановлений трудовий мінімум повернути лише 50 % пайового внеску;

  • пайові внески повертати в наступній послідовності: 1) членам кооперативу, які виробляли трудовий мінімум; 2) членам кооперативу, які не виробляли трудовий мінімум; 3) асоційованим членам кооперативу.

  • членам правління кооперативу, а також членам спостережної та ревізійної комісії виплатити кооперативні виплати в подвійному розмірі.

Який порядок формування та використання майна в сільськогосподарських кооперативах? Дайте розгорнутий правовий аналіз на кожне рішення ліквідаційної комісії кооперативу.

Завдання № 30. Правління КСП „Березівське” винесло на затвердження загальних зборів наступні рішення:

  • перейменувати КСП „Березівське” в КСП ім. Івана Франка;

  • у випадку припинення членства в КСП майнові паї надавати колишнім членам після трьох років з моменту припинення членства в КСП, а за земельні частки (паї) виплачувати грошову компенсацію в розмірі, встановленого загальними зборами КСП;

  • не витребувані земельні частки (паї) віддавати за борги фінансово-кредитним установам.

Чи відповідають вказані рішення правління чинному законодавству?

Дайте їм розгорнутий правовий аналіз.

Завдання № 31. Загальні збори обслуговуючого сільськогосподарського кооперативу „Красне” вирішили передбачити будівництво маслозаводу, заводу по консервуванню овочів, ковбасного цеху і майстерні по виготовленню меблів, а також зобов’язали правління кооперативу організувати виготовлення для продажу на ринку плетених кошиків, віників та бочкової тари.

Чи законне рішення загальних зборів кооперативу?

На кого покладається керівництво і контроль за діяльністю таких виробництв, і якими нормативними актами регламентується їх діяльність?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]