Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_zan_agr_pravo.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
513.54 Кб
Скачать

Практичне заняття № 10 Тема: внутрішньогосподарське управління сільськогосподарськими підприємствами

Тривалість практичного заняття – 2 академічні година.

При проведенні практичного заняття № 10 слід звернути увагу на особливості системи порядку формування органів правління в залежності від форми власності та господарювання сільськогосподарських підприємств. Порядок обрання членів правління та інших органів управління суб’єктів аграрного права, їх повноваження та порядок здійснення контролю за їх управлінською діяльністю. Припинення їх повноважень.

Представницькі органи управління в КСП, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах та інших суб’єктах аграрного права.

Органи правління в державних сільськогосподарських підприємствах. Правове становище та повноваження адміністрації (директора) державних сільськогосподарських підприємств. Компетенція загальних зборів трудового колективу та його ради.

Навчальні питання:

  1. Загальна характеристика та принципи внутрігосподарського управління сільськогосподарських підприємствах.

  2. Система органів управління в сільськогосподарських підприємствах.

  3. Повноваження вищих органів управління в КСП, сільськогосподарських кооперативах, державних сільськогосподарських підприємствах.

  4. Компетенція загальних зборів трудового колективу державного сільськогосподарського підприємства.

  5. Правове становище директора (керівника) державного сільськогосподарського підприємства, виконавчого директора сільськогосподарського кооперативу.

Завдання № 32. До правління виробничого сільськогосподарського кооперативу „Весна” було обрано головного економіста кооперативу, що викликало незадоволення його членів, які вважають, що він повинен здійснювати контроль за діяльністю правління кооперативу і як компромісне рішення запропонували його обрати також членом наглядової ради кооперативу.

Чи правомірні заперечення та пропозиція членів кооперативу?

Хто, згідно з законодавством, може бути членом правління в сільськогосподарському кооперативі?

Завдання № 33. В КСП „Мир” членом правління було обрано голову районної державної адміністрації.

Чи законна ця дія?

Завдання № 34. Головний агроном державного сільськогосподарського підприємства дав наказ керівникам двох структурних підрозділів негайно розпочати збирання врожаю кукурудзи. Директор сільськогосподарського підприємства відмінив це розпорядження головного агронома як передчасне.

Якими правами та обов’язками володіють спеціалісти державних сільськогосподарських підприємств?

Чи мав право директор відмінити наказ головного агронома?

Чи змінився б висновок, якщо мова йшла б про головного агронома КСП (сільськогосподарського кооперативу) та голови КСП (сільськогосподарського кооперативу)?

Теми для рефератів:

  1. Гарантії самоврядування згідно з Законами України „Про колективне сільськогосподарське господарство”, „Про сільськогосподарську кооперацію”.

  2. Компетенція загальних зборів і правління колективного сільськогосподарського підприємства та сільськогосподарських кооперативів.

  3. Повноваження голови правління, спеціалістів та інших керівників КСП та сільськогосподарських кооперативів.

  4. Система органів управління в державних сільськогосподарських підприємствах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]