Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_zan_agr_pravo.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
513.54 Кб
Скачать

Судова та прокурорська практика

  1. Лист Верховного суду України „Практика розгляду судами земельних спорів” від 2003.09.01

  2. Лист Вищого арбітражного суду "Про Закон України „Про оренду землі” // Бюлетень законодавства і юридичної практики України, 2001, 00, 2

  3. Постанова Пленуму Верховного Суду України „Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя” // Бюлетень Міністерства юстиції України, 2000, 00, 4

  4. Постанова Пленуму Верховного Суду України „Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ” // Бюлетень законодавства і юридичної практики України, 2003, 00, 1

  5. Роз’яснення Вищого арбітражного суду „Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом права власності на землю і землекористування” // Бюлетень законодавства і юридичної практики України, 2002, 00, 8

Практичне заняття № 12 Тема: договірні відносини в апк україни

Тривалість практичного заняття – 2 академічні година.

При проведенні практичного заняття № 12 слід звернути увагу на те, що саме договір є основою формою врегулювання внутрішньогосподарських та зовнішньогосподарських правовідносин суб’єктів.

Розкриття питання про поняття та види договорів в аграрному праві передбачає висвітлення загальних цивільно-правових засад, стосується договірних відносин. Слід провести огляд законодавчих актів (Цивільного та Господарського кодексів України), які є основою договірної правосуб’єктності аграрних товаровиробників.

Виділяються основні групи договорів, що застосовуються в аграрному підприємництві.

Характеристика договору кредитування. Сторони договору кредитування, їх зобов’язання та умови надання і повернення кредиту. Довго – та короткострокове кредитування та особливості їх застосування в АПК. Аналіз лізингових відносин в сільськогосподарській діяльності.

Аналіз та особливості відносин між суб’єктами аграрного права та власниками науково-технічної продукції відповідно до договору на створення (передачу) науково-технічної продукції. Виконавець та замовник – сторони вказаних правовідносин. Обов’язковість наявності дозволу (ліцензії) у виконавців певних видів науково-технічної продукції. Особливості договірних зобов’язань: встановлення сторонами вартості науково-технічної продукції, право сторін на використання та розпорядження нею, умови конфіденційності, обсяги впровадження, етапи роботи, аналіз результатів застосування науково-технічної продукції тощо.

Особливу увагу слід звернути на специфіку договорів щодо виробництва сільськогосподарської продукції рослинного та тваринного походження. Окремо зупинитися на вимоги чинного законодавства щодо безпеки продуктів харчування та формування цін на сировину.

Що стосується договорів виробничо-технічного обслуговування, то особливу увагу слід звернути на поняття „технічний сервіс”, на оформлення здачі та прийому в ремонт сільськогосподарських машин та агрегатів. Оскільки технічний сервіс – це комплекс робіт процедурного та виробничого характеру, слід розкрити його поширення на надання послуг щодо підписання приймально-передавальних документів, доставку споживачеві машин та устаткування, навчання і перепідготовку кадрів тощо.

При розкритті питання про договір матеріально-технічного забезпечення слід розпочати з договору постачання продукції виробничо-технічного призначення, змісту та порядку його укладання відповідно до чинного законодавства. Особливу увагу слід звернути на створення і діяльність бірж сільськогосподарського ринку.

Вступ в дію нового Цивільного кодексу України значно підвищив роль договірних зобов’язань у відносинах між суб’єктами господарювання. Додержання договірної дисципліни в однаковій мірі відповідає інтересам кожної із сторін та інтересам держави. В сучасних умовах договірна дисципліна ґрунтується не на режимі встановлення державою договірних відносин, а на засадах підприємництва, які передбачають вільний вибір видів діяльності та асортименту продукції залежно від попиту на ринку, пошук партнерів і налагодження з ними взаємовигідних зв’язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]