Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Посібник помічника судді загального суду

.pdf
Скачиваний:
98
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.08 Mб
Скачать

список прізвищ суддів. Число напроти кожного прізвища вказує загальну кількість справ. Для того, щоб ознайомитися зі списком детальніше, потрібно натиснути на значок розгортки навпроти прізвища судді, що цікавить. Для згортання непотрібної категорії, слід повторно натиснути на значок розгортки.

Для того, щоб побачити додаткові види карток (санкції та інші, які не увійшли до основного списку), потрібно перейти на закладку «звіти» і вибрати «інші справи за суддями». Екран поділений на 3 частини. У верхній частині – кількість санкцій, в середній - картки з індексами «5» і «1п», в ніжній - картки з індексами «6» і «6а».

Для переходу до журналу «календар засідань» необхідно натиснути на позначку«+» перед«всісправи». Удодатковомусписку, щоз’явився, вибрати «календар». Календар містить всі засідання, призначені на конкретну дату і короткі відомості про справу, яка слухатиметься. Судді бачать тільки свої засідання, канцелярії та керівництво – всі. Можна вибрати різні режими показу – на день, на тиждень, на місяць.

Список засідань можна надрукувати. Для цього слід лише натиснути на кнопку «друк» у верхній правій частині екрану і вибрати дату, на яку друкувати. Список буде виведений в EXCEL, де його можна при необхідності відредагувати (наприклад підігнати під потрібний формат паперу) і надрукувати.

Для переходу до журналу судових засідань потрібно натиснути на позначку «+» перед «всі справи». У додатковому списку, що з’явився, вибрати «засідання».

Журнал виконує ті ж функції, що і відповідний паперовий журнал. Містить засідання, призначені на конкретну дату. У разі натиснення на кнопку «картка», можна перейти до картки справи. Використовуючи позначку «Додати запис» можна створити нове засідання, не пов’язане з карткою. Також журнал містить відмітки про здачу справи до канцелярії – дату здачі і електронний підпис працівника канцелярії, що прийняв справу.

Вся вхідна кореспонденція реєструється старшим секретарем в електронному журналі «вхідна кореспонденція». Якщо натиснути на дату реєстрації, то всі записи, які відносяться до цієї дати будуть показані, або навпаки, приховані. Всі користувачі, окрім керівництва і старшого секретаря, можуть бачити тільки розписані на них документи. Записи в реєстраційному журналі не можуть змінюватись.

Для переходу до журналу «повернення справ до канцелярії», потрібно перейти на закладку «звіти» і вибрати «повернення до канцелярії». У цей журнал потрапляють справи, розглянуті але не повернені до канцелярії,

200

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

або розглянуті з порушенням встановлених строків. Для того, щоб в цьому журналі з’являлася інформація, потрібно заповнити терміни повернення справ в канцелярію через кнопку «параметри».

Розділ електронного документообігу «Архів» призначений для обліку та зберігання інформації про справи минулих років. Для переходу до архіву слід натиснути позначку «архів» на навігаторі у лівій частині екрану. При цьому відкриється нове вікно зі своїм навігатором для переходу між журналами.

Архів ділиться на «поточний» і «загальний» архів суду. Для того щоб перейти до журналів потрібного архіву, необхідно натиснути на лівому навігаторі позначку «+» перед назвою відповідного архіву і в списку, який розкриється, вибрати необхідний журнал.

Всі картки в архіві зібрані в журнали по видах справ: адміністративні, кримінальні, цивільні. Окремого розподілу журналів по кожному виду індексів немає. Принципи роботи з журналами архіву такі ж, як і для журналів алфавітних показників, з тією відмінністю, що в архіві картки згруповані по роках. Для розгортання карток за потрібний рік, слід натиснути значок розгортки навпроти потрібного року.

Карткисправстворюватисябезпосередньовархівінеможуть, апотрапляють в архів тільки шляхом перенесення з алфавітних показників справ.

Для друку списку справ, які зберігаються в архіві, слід натиснути на кнопку в журналі «список» - «список на дату». Відкриється діалогове вікно, в якому містяться настройки виду списку для друку. Для друку всіх справ за рік, необхідно вибрати «усі за рік» і ввести рік. Якщо потрібно надрукувати список справ, які передані в певне число, слід вибрати «передано на дату» і вказати потрібну дату. «Включати до списку тільки при наявності архівного номеру» - якщо вибрано «так», то в загальний список включатимуться тільки справи, вякихвказанийархівнийномер. Вархівізберігаютьсятакожжурнали вхідної кореспонденції за минулі роки.

Підсистема «Судові рішення» призначена для зберігання і швидкого пошуку текстівсудовихрішеньукримінальних, цивільнихіадміністративнихсправах. Всі документи в підсистемі доступні для перегляду і друку але недоступні для внесення змін. Всі документи містять відмітки про те, ким і коли вони були внесені до системи.

Для переходу у підсистему «Судові рішення» потрібно натиснути на напис «Судові рішення» у навігаторі в лівій частині екрану. Документи в розділі «рішення» впорядковані по видах справ, роках розгляду та суддях.

У підсистемі працює пошук, який дозволяє знаходити документи за ключовимисловами: попрізвищамучасниківабосвідків, назваммісцевостей,

РОЗДІЛ 3

201

підприємств, статтям кодексів, формулюванням та ін.

Пошук та друк карток

Принцип пошуку полягає в тому, що користувач задає умови для пошуку і отримує список карток, які задовольняють заданим параметрам. Найпростішим способом є завдання тексту для пошуку, наприклад, прізвища відповідача.

Зразком для пошуку може бути прізвище сторони, номер справи та ін. Якщо потрібно знайти справу за номером, слід вказати тільки її порядковий номер. Наприклад, щоб знайти справу №2а-55/2010, достатньо в зразку для пошуку набрати «55», знаходячись в журналі «цивільні справи-форма 2а». Система покаже список тих справ, що задовольняють умовам пошуку документів. Для того, щоб повернутися в загальний список документів слід натиснути кнопку «Очистити результати». Умови пошуку можна зберегти для повторного використання. Для цього користувач повинен натиснути на кнопку «зберегти». Для відновлення параметрів збереженого пошуку натиснути кнопку «завантажити».

Список вибраних документів може бути надрукований. Для цього потрібно вибрати з меню програми «файл» - «друк». У вікні параметрів друку, що відкрилося, слід вибрати в розділі «об’єкти для друку» «вибране уявлення». Існує і інший спосіб друку карток – виведення списку вибраних справ в Excel. Для цього слід перейти на закладку «звіти» у лівій панелі навігатора, в потрібному журналі виділити документи, які слід надруковати (також це можуть бути результати пошуку) і натиснути на кнопку «експорт». «Експорт» - «Усі дати» виводить список справ разом з датами засідань і причинами їх перенесення.

Створення карток по кримінальним справам та робота з ними

Створювати нові картки може тільки працівник канцелярії. Для створення нової картки користувач повинен натиснути кнопку «Нова справа» в журналі «кримінальні справи». При цьому, автоматично формується номер вигляду «1-476/2010», де «1» - ознака картки кримінальної справи, далі – порядковий номер кримінальної справи з початку року. Номер, що згенерувався системою, може бути змінений працівником канцелярії. Така необхідність виникає коли потрібно зареєструвати декілька карток обвинувачуваних в одній справі, а також на початку року.

Якщопотрібнореєструватикарткиновогороку, астаріщенеперереєстровані, номер, що згенерувався системою, потрібно замінити на номер, який на одиницю більше суми залишку нерозглянутих справ на кінець року.

202

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

Користувач обов’язково повинен вибрати показник «справа/материал/

скарга»,

заповнити дату надходження, ввести прізвище, ім’я, по

батькові

обвинуваченого, заповнити запобіжний захід, вибраний судом

і, якщо запобіжний захід вибраний «Взяття під варту», зазначити дату перерахування за судом. Для збереження введеної інформації слід натиснути кнопку «зберегти». У разі відсутності заповнення якого-небудь

зобов’язкових полів, з’явиться вікно із заголовком «Помилка» і текстом помилки. Картка за наявності помилок не може бути збережена. В цьому випадку потрібно натиснути на «Ок» для закриття вікна повідомлення і продовжити редагування картки, або натиснувши на кнопку «вихід» вийти

зкартки без збереження інформації. Якщо з’явиться вікно «Увага», то повідомлення носить характер попередження і картка може бути збережена. Назви кодексів вводяться з довідника.

Картка може бути надрукована кнопкою «друк». Кнопка «вихід» закриває картку, при цьому виводиться повідомлення «зберігати зміни?». Якщо користувач вибере «ні», внесені зміни не будуть збережені.

Працівник канцелярії повинен зазначити, якому судді передана справа. Прізвище судді обов’язково повинно вибиратись з відповідного списку. Після того, як прізвище судді вибране, суддя, його помічник і секретар побачать картку в своєму алфавітному показнику справ. Для переходу до інших частин картки, слід натиснути кнопку «Вся картка».

Для того, щоб внести інформацію про хід розгляду справи, суддя або помічник судді повинні знайти картку в журналі «кримінальні справи». У верхній частині картки показаний стан справи - «нерозглянуто». Верхня частина вікна містить лицьову частину картки, нижня – оборотну. У самому низу знаходиться розділ «історія», в якому можна побачити історію роботи з карткою.

Післянатисканняначастиникартки,якаміститьвідомостіпрообвинуваченого, картка переходить в режим зміни. У цьому режимі можна відзначити дату і результати попереднього засідання, поставити відмітку про повернення справи за ст. 232 або ст. 249 КПК України. Якщо справа повернута, справа вважається розглянутою і картка змінює стан на «розглянуто». Картки в стані «розглянуто» стають недоступними для змін.

Увипадку якщо провадження у справі зупинено, потрібно зазначити причину зупинення і дату. При цьому у верхній частині картки з’явиться «зупинено».

Уразі відновлення провадження, слід відмітити позначку «відновлене провадження в справі» і проставити дату відновлення. У випадку, якщо дат зупинення і відновлення декілька, їх слід вказувати через кому. Якщо картки об’єднані, ця інформація повинна міститися в кожній картці для правильного відображення у звітах. Для того, щоб дані з головної картки перенести

РОЗДІЛ 3

203

у всі інші, слід відкрити головну картку і натиснути кнопку «Синхронізація карток».

Для внесення відомостей про судові засідання потрібно відкрити картку та натиснути«Призначено попереднє засідання» - дляпопереднього засідання, або «призначено до розгляду» для інших.

Уразі об’єднаних карток, операція повинна виконуватися тільки в головній картці. Відкриється вікно, в якому потрібно вказати дату і час засідання. Решта інформації переноситься з картки автоматично.

Узапис про засідання згодом суддя або його помічник може внести результати розгляду або причини відкладення засідання чи перерви. Список стандартних причин відкладення та перерви можна отримати, якщо натиснути на кнопку поряд з полем і з випадаючого списку обрати потрібну. Дата, на яку відкладено слухання справи чи оголошено перерву, заповнюється автоматично при виборі наступної дати засідання у справі.

Засідання показуються в картці як список дат з примітками в календарі і в журналі судових засідань. Дату, на яку призначено слухання справи, вносити в картку не треба. Вона буде автоматично внесена до картки при внесенні дати першого засідання.

Для внесення до картки відомостей про окремі ухвали, потрібно натиснути «Окремі ухвали» на другій (оборотній) частині картки. Відкриється вікно з бланком для введення інформації. Внести до нього необхідну інформацію і натиснути на «ОК».

Внести текст рішення до картки може суддя, який розглядає справу, його помічник, або працівник канцелярії. Для переходу в режим внесення рішення потрібно, відкрити необхідну картку, перевірити правильність внесених до карткивідомостей, натиснути«справарозглянутаодноособово/колегіально», «дата розгляду». Програма перейде до бланку заповнення рішення, поля якого слід заповнити. Після закінчення роботи необхідно натиснути на кнопку «OK» у верхній частині картки.

У всіх картках повинна бути заповнена графа «стаття, за якою справа обліковується у звіті». Якщо в ході слухання справи, стаття обвинувачення змінилась і справа була розглянута по іншій статті, а не по тій за якою поступило до суду, строчка «стаття, за якою справа обліковується у звіті» не змінюється. Нова стаття вказується в строчці «стаття, за якою особа обліковується у звіті». Цим правилом потрібно користуватися тільки якщо у справі один обвинувачений, або цей обвинувачений йде першим у справі. (Т.ч. його картка в системі головна). В тому випадку, якщо у справі проходить декілька осіб, у всіх приєднаних картках обвинувачених, в строчці «стаття, за якою справа обліковується у звіті», можна вказати статтю, по якій засуджено

204

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

саме цю особу.

Якщо результат розгляду справи «розглянуто з винесенням вироку», то для кожної особи у справі потрібно вказати це окремо (обрати зі списку) а також вказати міру покарання (обрати зі списку).

Картка після заповнення рішення повинна перейти в стан «розглянуто». Після цього вносити зміни не можна. Рішення вважається заповненим, якщо встановлена «дата розгляду» (поле з датою після «справа розглянута одноособово/колегіально»). Якщо ця дата не встановлена, картка залишається в стані «нерозглянуто» і режим внесення рішення буде доступний.

Результати розгляду справи повинні бути занесені у всі об’єднані картки, інакше некоректно показуватиметься кількість розглянутих і нерозглянутих справ. Це можна зробити вручну, по черзі вносячи інформацію до кожної картки або натиснувши на кнопку «Синхронізація карток» в головній картці.

Значення для поля «Міри покарання» вибирається з довідника. Якщо вибраний штраф, то в додаткове поле після «Міри покарання» слід вписати суму штрафу (цифрами).

Для заповнення сум шкоди заподіяної злочинами, на зворотному боку картки слід натиснути на «картку обліку сум злочину». Заповнення здійснюється згідно з правилами вказаними в Інструкції з діловодства. Після цього слід натиснути на «вся картка». На питання «зберегти зміни» відповісти «так».

Повернення до канцелярії може виконуватися через картку або через журнал судових засідань:

1.Роботачерезкартку. Працівникканцеляріївідкриваєкарткуінатискає строчку «повернено до канцелярії». Вибирає дату повернення справи. У журналі судових засідань з’являється запис про результати розгляду справи і повернення справи до канцелярії. Автоматично ставиться електронний підпис працівника канцелярії.

2.Робота через журнал. Працівник канцелярії знаходить в журналі запис про засідання, на якому було розглянуто справу і натискає кнопку «Повернено до канцелярії». Вибирає дату повернення. Електронний підпис працівника канцелярії ставиться автоматично.

Якщо засідань у справі не було, операцію можна виконати тільки через картку. Приповерненнівканцеляріюпотрібноперевіритивірністьзазначення статті, по якій справа обліковується у звіті (верхня строчка в картці).

Відмітки про виконання, заповнення даних про потерпілих, суми збитків можна внести тільки для розглянутих карток. Для внесення до картки

РОЗДІЛ 3

205

дат «Надсилання копій вироку», «Отримання копій вироку», «Набрання вироком законної сили», «Звернення вироку до виконання» потрібно вибрати відповідну строчку на другій (зворотній) частині картки. У вікні, що відкрилося, поставити потрібну дату. Якщо дата поставлена помилково, потрібно натиснути ще раз по цій строчці і стерти дату.

Після відмітки «Набрання вироком законної сили» картка переходить в режим «на виконанні». Після відмітки «звернення вироку до виконання» картка переходить в стан «виконано».

Розділ, в якому заповнюються дані про потерпілих, може заповнюватися працівником канцелярії у всіх картках, окрім нерозглянутих. Для заповнення розділу потрібно натиснути у картці в районі напису «Відомості про потерпілих». Програма перейде до бланка заповнення відомостей. Всі доступні для заповнення поля будуть виділені чорним кольором, інші – сірим. Після закінчення роботи слід натиснути на кнопки «зберегти» і «вихід» у верхній частині картки.

У разі наявності об’єднаних карток, для звіту достатньо, щоб дані по потерпілих заповнювалися тільки для головної картки. Заповнення цього розділу для приєднаних карток помилкою не є і при складанні звіту не враховується. Примітки, для яких не передбачені спеціальні поля в картці, можуть вноситися до «інші відмітки». Для внесення приміток потрібно натиснути цю строчку і вписати у вікні, що відкрилося, необхідну інформацію. Цю операцію можна повторювати кілька разів, внесений текст дописуватиметься в кінець попереднього.

Коли картка знаходиться у стані «розглянуто», можливе заповнення розділів «апеляційна інстанція», «касаційне провадження» за результатами оскарженнясудовогорішення. Дляцьогопотрібноперейтинадругу(зворотну) сторону картки, натиснути заголовок потрібного розділу і заповнити його.

Як тільки в картці з’являється дата відсилання справи до апеляційного (касаційний) суду, картка потрапляє в журнал «по апеляціям (по касаціям)». Інформація в розділі доступна для змін, до тих пір, поки не буде поставлена дата розгляду апеляційним (касаційним) судом. Коли справа повертається до суду першої інстанції, працівник канцелярії може зазначити в журналі, якому судді передана справа. На справу заводиться нова реєстраційна картка.

У разі апеляційного оскарження якого-небудь документа у справі, слід натиснути по строчці «відомості про апеляційне оскарження». Відкриється діалогове вікно. Для внесення до нього шаблону тексту натиснути на кнопку «додати» і дописати додаткову інформацію. Після натиснення «ОК» текст додасться у відповідний розділ картки. Для того, щоб відредагувати вміст

206

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

розділу, не натискаючи на «додати» потрібно відредагувати вміст вікна і натиснути «ок». Картка потрапляє в журнал «по апеляціям».

Для переходу до алфавітного показника справ з індексом 1н («справи неповнолітніх») потрібно натиснути позначку «+» на панелі навігатора перед «кримінальні справи». У додатковому списку вибрати відповідний журнал. Робота із створення і заповнення цих карток нічим не відрізняється від роботи з картками кримінальних справ. При виборі в навігаторі «Звільнення від відповідальності» або «Виконання вироків» відкриється нове вікно зі своїм навігатором для переходу між журналами. Для повернення до головного меню програми потрібно натиснути строчку «Обліково-статистичні картки» в навігаторі. Робота із створення і заповнення цих карток нічим не відрізняється від роботи з картками кримінальних справ. При заповненні карток з індексом «5» пунктів 1-16 заповнювати не треба – вони залишені для сумісності із старими картками. Замість них потрібно натиснути на значок і вибрати потрібне значення із списку.

Створення карток по цивільним справам та робота з ними.

Для створення нової картки користувач повинен натиснути кнопку «Нова картка» в журналі «цивільні справи». Створювати нові картки може тільки працівник канцелярії. Реєстраційний номер картки генерується системою автоматично і складається з індексу «2», порядкового номера цивільної справи з початку року і чотирьох цифр поточного року. Номер, згенерований системою, може бути змінений працівником канцелярії. Така необхідність може виникнути у разі коли слід зареєструвати декілька карток по одній справі, а також на початку року.

Якщо потрібно зареєструвати декілька карток з одним номером, в знов створеній картці номер, що згенерував, потрібно зменшити на 1. З’являться 2 картки з одним номером. Якщо потрібно реєструвати картки нового року, а старі ще не перереєстровані, номер, що згенерувався системою, потрібно замінити на номер, який на одиницю більше суми залишку нерозглянутих справ на кінець року.

Користувач обов’язково повинен заповнити дату надходження матеріалу, ввести прізвище, ім’я, по-батькові або найменування сторін. Для збереження введеної інформації натиснути кнопку «зберегти». У разі відсутності якогонебудь з обов’язкових полів, з’явиться вікно із заголовком «Помилка» і текстом помилки. Картка за наявності помилок не може бути збережена. В цьому випадку потрібно натиснути на «Ок» для закриття вікна повідомлення і продовжити редагування картки, або натиснувши на кнопку «вихід» вийти з картки без збереження інформації. Якщо з’явиться вікно «Увага» (наприклад не вказаний рядок звіту), то повідомлення носить характер попередження і

РОЗДІЛ 3

207

картка може бути збережена.

Картка може бути надрукована кнопкою «друк». Кнопка «вихід» закриває картку, при цьому виводиться повідомлення «зберігати зміни?». Якщо користувач вибере «ні», внесені зміни не збережуться.

Для того, щоб внести інформацію про хід розгляду справи, суддя або помічник судді повинні знайти картку в журналі «показчик цивільних справ». У верхній частині картки показаний стан справи - «нерозглянуто». Верхня частина вікна містить лицьову частину картки, нижня – оборотну частину. У самому низу знаходиться розділ «історія», в якому можна побачити історію роботи з карткою.

Після натискання на частину картки, яка містить відомості про сторони, картка переходить в режим зміни (тільки якщо вона не в стані «розглянуто»). У цьому режимі можна внести результати розгляду матеріалу, справи та ін. При внесенні відміток про результати розгляду матеріалу слід вибрати необхідне значення (наприклад «залишено без руху») і поставити дату ухвалення рішення. Одночасно декілька результатів відзначити не можна – система видасть повідомлення про помилку. Вибраний результат розгляду стане новим станом картки. Подальша робота з карткою можлива, тільки якщо вона «прийнята до провадження» (окрім індексу 2н(«накази»).

Для того, щоб призначити попереднє засідання, потрібно натиснути на текст «Призначено попереднє судове засідання» в основній картці. Відкриється вікно, яке слід заповнити. Після цього у картці з’явиться відмітка про те, на якудатупризначенопопереднєзасідання. Датуможназгодомзмінитивручну. Для того, щоб зазначити результат попереднього засідання, необхідно перейти в режим зміни і внести необхідні позначки. Якщо в попередньому засіданні справа була розглянута, все одно потрібно виконати дії, описані в розділі «заповнення результатів розгляду».

У випадку якщо провадження у справі зупинене, слід вибрати зі списку причину зупинення і зазначити дату. У верхній частині картки з’явиться «зупинено». У разі відновлення провадження, слід відмітити «відновлене провадження в справі» і поставити дату. У випадку, якщо дат зупинки і відновлення декілька, їх потрібно вказувати через кому.

Для внесення відомостей про судові засідання потрібно натиснути ««призначено до розгляду». Відкриється вікно, в якому необхідно вказати датуічасзасідання. Рештаінформаціїпереноситьсязкарткиавтоматично. У запис про засідання згодом суддя або його помічник може внести результати розгляду або причини перенесення засідання. Список стандартних причин перенесення можна отримати, якщо натиснути на кнопку поряд з полем і з випадаючого списку вибрати потрібну. Дата, на яку перенесено слухання

208

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

справи, заповнюється автоматично при виборі наступної дати засідання у справі. Засідання показуються в картці як список дат з примітками, в календарі і в журналі судових засідань. Дату, на яку призначено слухання справи, вносити в картці не треба. Вона буде автоматично внесена до картки при внесенні дати першого засідання, але при необхідності може бути скорегована вручну.

Для внесення до картки результатів розгляду справи, користувач повинен відкрити картку і натиснути відповідну область бланку. У випадку, якщо ця операція допустима, на екрані з’явиться бланк для введення інформації. Поля, які дозволено заповнювати в цьому режимі, будуть виділені чорним кольором, решта частини бланка – сіра.

Прізвище судді і кількість днів перебування справи в провадженні обчислюються автоматично. Обов’язково повинні бути заповнені результати розгляду, резолютивна частина, сума до стягнення (там де вона є). Після того, як користувач вніс дату розгляду, зберіг зміни і закрив бланк для введення, зміна введеної інформації забороняється системою.

Повернення до канцелярії може виконуватися через картку або через журнал судових засідань.

1.Роботачерезкартку. Працівникканцеляріївідкриваєкарткуінатискає строчку «повернено до канцелярії». Обирає дату повернення справи. У журналі судових засідань з’являється запис про результати розгляду справи і повернення справи в канцелярію. Автоматично ставиться електронний підпис працівника канцелярії.

2.Робота через журнал. Працівник канцелярії знаходить в журналі запис про засідання, на якому було розглянуто справу і натискає кнопку «Повернено до канцелярії». Обирає дату повернення. Електронний підпис працівника канцелярії ставиться автоматично. Якщо засідань у справі не було, операцію можна виконати тільки через картку.

Для внесення до картки дат «Набрання рішенням законної сили», «звернено до виконання» потрібно вибрати відповідну строчку в картці. У вікні, що відкрилося, поставити потрібну дату. Якщо дата поставлена помилково, слід ще раз натиснути по цю строчку і стерти дату. Після відмітки «Набрання рішенням законної сили» картка переходить в стан «на виконанні». Після відмітки «звернення рішення до виконання» картка переходить в стан «виконано».

Розділи «довідка» і «інші відмітки» може заповнювати працівник канцелярії у всіх картках, окрім нерозглянутих.

Коли картка знаходиться у стані «розглянуто», можливе заповнення розділів

РОЗДІЛ 3

209