Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Посібник помічника судді загального суду

.pdf
Скачиваний:
98
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.08 Mб
Скачать

невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, яке перешкоджає продовженню даної роботи (п. 2 ч.1 ст. 40 Кодексу законів про працю України ).

Преміювання до ювілейних дат здійснюється на підставі наказу голови Апеляційного суду міста Києва з нагоди ювілеїв працівників апарату, які досягли 25-, 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55-, 60 - річчя від дня народження.

Преміювання до ювілейних дат здійснюється в однаковому розмірі для всіх працівників апарату на поточний рік у межах економії фонду оплати праці.

Підстави невиплати премії до ювілейних дат такі ж, як і підстави невиплати премії до державних і професійних свят, які зазначені вище.

Що стосується доплати за ранг, то вона провадиться відповідно до рангу, присвоєного державному службовцю (ст. 33 Закону України «Про державну службу»). Порядок присвоєння рангів державним службовцям встановлений у Законі України «Про державну службу», Положення про ранги державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від

19.06.1996 року № 106.

Слід зауважити, що у Постанові КМУ № 268 йдеться про надбавку за ранг (а не доплату). Ця Постанова у додатку № 57 визначає розміри надбавок до посадових окладів за ранги державних службовців. Зокрема, встановлені такі надбавки: за 1 ранг – 160 гривень, за 2 ранг – 150 гривень, за 3 ранг

– 145 гривень, за 4 ранг – 140 гривень, за 5 ранг – 130 гривень, за 6 ранг – 120 гривень, за 7 ранг – 110 гривень, за 8 ранг – 100 гривень, за 9 ранг – 90 гривень, за 10 ранг – 80 гривень, за 11 ранг – 70 гривень, за 12 ранг – 60 гривень, за 13 ранг – 55 гривень, за 14 ранг – 50 гривень, за 15 ранг – 45 гривень. Нагадаємо, що помічники суддів місцевих загальних зудів можуть мати 9 – 11 ранг державної служби.

Стаття 33 Закону України «Про державну службу» та Постанова КМУ № 268 визначає розміри надбавки за вислугу років. Зокрема, в зазначених нормативнихактахзазначається, щонадбавказавислугуроківвиплачується державним службовцям (в тому числі – і помічникам суддів) щомісячно у відсотках до посадового окладу з урахуванням доплати за ранг і залежно від стажу державної служби у таких розмірах:

понад 3 роки - 10;

понад 5 років - 15;

понад 10 років - 20;

понад 15 років - 25;

понад 20 років - 30;

понад 25 років - 40 відсотків.

100

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

Крімтого, стаття33 ЗаконуУкраїни«Продержавнуслужбу» тач. 2 Постанови КМУ № 268 визначає право керівникам органів (в даному випадку - головам судів) у межах затвердженого фонду оплати праці встановлювати надбавку за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи у розмірі до 50 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг державного службовця та надбавки за вислугу років. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначена надбавка скасовується або розмір її зменшується.

При визначенні зазначеної надбавки важливо правильно встановити, у чому саме полягають високі досягнення у праці та особливо важлива робота. Наприклад, у Положенні «Про порядок преміювання, надання матеріальної допомоги, встановлення надбавок і доплат працівникам апарату Апеляційного суду міста Києва» передбачено, що може бути встановлена надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи у розмірі до 50 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг державного службовця та надбавки за вислугу років, не раніше, ніж через місяць після прийняття на роботу. Конкретний розмір надбавки визначається з урахуванням трудового внеску працівника, важливості та обсягів виконуваних робіт, творчої ініціативи, вміння самостійно приймати рішення, якісно виконувати планові та додаткові завдання.

Подання щодо розмірів надбавки вносяться на розгляд голови Апеляційного суду міста Києва:

щодо керівників структурних підрозділів суду - керівником апарату суду за погодженням із першим заступником або відповідним заступником голови суду;

щодо спеціалістів структурних підрозділів суду - керівником апарату суду за пропозиціями керівників відповідних підрозділів.

Уразі невиконання або несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи, порушень вимог Закону України “Про державну службу”, Правил внутрішнього трудового розпорядку та трудової дисципліни встановлена надбавка скасовується або розмір її зменшується головою Апеляційного суду міста Києва у тому ж порядку, в якому ця надбавка була встановлена.

Постанова КМУ № 268 передбачає надбавку за знання та використання в роботі іноземної мови, яка виплачується працівникам апарату суду у таких розмірах:

за знання та використання в роботі однієї європейської - 10;

однієї східної, угро-фінської або африканської - 15;

двох і більше мов - 25 відсотків посадового окладу.

Зазначену надбавку помічникам суддів на практиці зазвичай можна

РОЗДІЛ 2

101

встановити за умови, якщо за характером своєї роботи працівник апарату суду вирішує питання, пов’язані з формуванням та здійсненням міждержавних зв’язків, та на підставі відповідних документів і практичного використання в роботі іноземної мови, а також поданої працівником заяви і копії диплому або свідоцтва про володіння мовою.

Відповідно до Постанови КМУ № 268 працівникам апарату суду також виплачується надбавка за почесне звання “заслужений” у розмірі 5 відсотків посадового окладу та доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук з відповідної спеціальності - у розмірі відповідно 5 і 10 відсотків посадового окладу. Проте, слід зазначити, що доплата за науковий ступінь та надбавка за почесне звання виплачуються працівникам, якщо їх діяльність збігається за профілем з науковим ступенем або почесним званням.

ЗгіднозПостановоюКМУ№268 помічникам суддівможутьвстановлюватися доплати:

за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників таких самих категорій персоналу (у разі відсутності внаслідок тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами, у частково оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку чи у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку) - до 50 відсотків посадового окладу за основною роботою з використанням для цього до 50 відсотків посадового окладу відсутнього працівника;

за виконання обов’язків тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу - у розмірі різниці між фактичним посадовим окладом тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу (без урахування надбавок та доплати) і посадовим окладом працівника, який виконує обов’язки тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу, у разі, коли працівник, що виконує обов’язки тимчасово відсутнього керівника структурного підрозділу, не є його заступником.

Устатті 33 Закону України «Про державну службу» державним службовцям надається право на отримання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Відповідно до Постанови КМУ № 268 працівникам апарату судів може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань та допомога для оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

102

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

Конкретні умови та порядок надання зазначених видів матеріальної допомоги на практиці визначаються у межах затвердженого фонду оплати праці адміністраціями судів. Наприклад, у Положенні «Про порядок преміювання, надання матеріальної допомоги, встановлення надбавок і доплат працівникам апарату Апеляційного суду міста Києва» передбачено, що матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань державним службовцям апарату суду надається за заявою працівника один раз на рік на одну штатну посаду у розмірі середньомісячної заробітної плати, крім працівників, які пропрацювали менше шести місяців у Апеляційному суді міста Києва. Допомога на оздоровлення державним службовцям апарату надається при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника. Заява про надання допомоги на оздоровлення подається працівником апарату до відділу кадрової роботи та державної служби Апеляційного суду міста Києва не менш, як за 14 календарних днів до фактичного початку відпустки. У випадку недотримання цього терміну матеріальна допомога може бути виплачена до закінчення календарного року.

Крім зазначених видів матеріальної допомоги працівникам апарату суду за рахунок економії коштів на оплату праці в межах установленого фонду оплати праці може надаватися одноразова матеріальна допомога у зв’язку з сімейними обставинами. На практиці цей вид матеріальної допомоги надається за заявою помічника судді у зв’язку з сімейними обставинами: смерті членів сім’ї або близьких родичів, народження дитини, нещасного випадку, тяжкого захворювання тощо.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 15 червня 1994 року № 414 «Про види, розміри і порядок надання компенсації громадянам у зв’язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці» працівникам апарату, які працюють в умовах режимних обмежень, установлюється надбавка до посадових окладів залежно від ступеня секретності інформації:

відомості та їх носії, що мають ступінь секретності “особливої важливості”, - 20;

відомості та їх носії, що мають ступінь секретності “цілком таємно”, - 15;

відомості та їх носії, що мають ступінь секретності “таємно”, - 10 відсотків.

Стаття 34 Закону України «Про державну службу» передбачає заохочення за сумлінну працю. Зокрема, відповідно до цієї статті за сумлінну безперервну працю в державних органах, зразкове виконання трудових обов’язків державним службовцям видається грошова винагорода в розмірі та порядку, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

РОЗДІЛ 2

103

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року № 212 «Про затвердження Порядку видачі грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків» грошова винагорода державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків (далі - грошова винагорода) видається особам, які пропрацювали безперервно на посадах державних службовців в одному або кількох органах державної влади не менше ніж 10 років.

Слід зазначити, що відповідно до вищезазначеної Постанови до стажу безперервної роботи (служби) на посадах державних службовців в одному або кількох органах державної влади зараховуються всі періоди роботи (служби) у цих органах, у тому числі до 1 січня 1994 р., на посадах державних службовців, передбачених статтею 25 Закону України “Про державну службу”, а також на посадах, що відносяться в установленому законодавством порядку до відповідних категорій посад державних службовців, на посадах керівних працівників і спеціалістів в апараті органів, зазначених у частині другій статті 9 Закону України “Про державну службу”.

До стажу, який дає право на одержання грошової винагороди, не зараховується, але й не перериває його період працевлаштування, протягом якого державному службовцю виплачувалася середньомісячна заробітна плата на період працевлаштування, якщо він звільнений з державної служби на підставі пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України, період перебування на обліку в службі зайнятості як такого, що шукає роботу, а також строкова військова служба у разі, коли державний службовець після цього повернувся на державну службу. Безперервний стаж роботи в органах державної влади обчислюється на підставі записів у трудовійкнижцітадокументів, яківідповіднодозаконодавствапідтверджують стаж роботи.

Грошова винагорода видається один раз на п’ять років за умови зразкового виконанняпосадовихобов’язківтавідсутностіпорушеньтрудовоїдисципліни з урахуванням щорічної оцінки виконання державним службовцем покладених на нього завдань та обов’язків (далі - щорічна оцінка). Винагорода видається, якщо за результатами проведення щорічної оцінки рівень виконання державним службовцем обов’язків та завдань оцінений як “добрий” і “високий”. При цьому повинні враховуватися результати щорічних оцінок за п’ять років. У разі відсутності щорічних оцінок за п’ять років, що передують видачі грошової винагороди, враховується наявність адміністративних, дисциплінарних та інших порушень за зазначений період. Якщо державний службовець змінив місце роботи, результати щорічної оцінки враховуються на підставі довідок, виданих за попереднім місцем роботи на державній службі.

104

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

Облік часу безперервної роботи кожного працівника на посадах державних службовців в органах державної влади веде кадрова служба зазначених органів. Про видачу грошової винагороди у трудовій книжці працівника робиться відповідний запис. Подання на видачу працівникові грошової винагороди готує безпосередній його керівник після одержання відповідної інформації від кадрової служби.

Грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання трудових обов’язків видається у таких розмірах:

за наявності стажу безперервної роботи на посадах державних службовців від 10 до 15 років - у розмірі однієї середньомісячної заробітної плати;

за наявності стажу безперервної роботи на посадах державних службовців від 15 до 20 років - у розмірі двох середньомісячних заробітних плат;

за наявності стажу безперервної роботи на посадах державних службовців від 20 до 25 років - у розмірі трьох середньомісячних заробітних плат;

за наявності стажу безперервної роботи на посадах державних службовців від 25 до 30 років - у розмірі чотирьох середньомісячних заробітних плат;

за наявності стажу безперервної роботи на посадах державних службовців від 30 років і більше - у розмірі п’яти середньомісячних заробітних плат.

Сума грошової винагороди включається до фонду оплати праці та відповідно до законодавства враховується під час визначення бази (об’єкта) для оподаткування, для нарахування страхових внесків до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та збору до Пенсійного фонду.

Грошова винагорода помічникам суддів видається на підставі рішення (наказу) голови відповідного суду.

Проаналізувавши питання оплати праці помічників суддів загальних судів, можна зробити висновок, що, на нашу думку, їх заробітна плата та система оплати потребує удосконалення. Крім того, розміри посадових окладів на сьогоднішній день не відповідають тій роботі та навантаженню, що виконують помічники суддів. Тому справедливо і доцільно було б збільшити розміри посадових окладів, різних надбавок та доплат помічникам суддів загальних судів.

РОЗДІЛ 2

105

РОЗДІЛ 3

ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ ПОМІЧНИКА СУДДІ

3.1.Загальні питання організації роботи помічника судді

3.1.1.Організація робочого місця помічника судді

Ефективність помічника судді прямо пропорційна порядку на його робочому столі. Адже пошуки паперів, перекладання з одного місця на інше тільки забирають багато часу і відволікають від виконання важливих справ. Крім того, помічник судді є свого роду «обличчям суду», адже громадяни, що приходять вирішувати справи, спілкуються в першу чергу з ним, а після спілкування роблять висновки щодо його професіоналізму таорганізованості і переносять ці висновки на весь суд. Отже дуже важливо вміти організувати свій робочий простір. Правильна організація робочого місця дає змогу помічникові судді:

раціонально, з найменшими витратами праці виконувати свої функції;

ефективно спілкуватися з громадянами та керівництвом;

підтримувати високу працездатність і робочий настрій протягом дня.

Одна з найголовніших вимог до робочого місця (помічник судді повинен її дотримуватись) – чистота та бездоганний порядок.

1. Чистий стіл

В першу чергу, необхідно завести правило, наприкінці робочого дня стіл залишати абсолютно чистим. На ньому можуть залишатись тільки предмети щоденного вжитку: комп’ютер, ручки, щоденник, вертикальні або горизонтальні лотки. Стіл працівника, завалений документами говорить про відсутність у нього ділових та організаторських навичок. Щоб підтримувати своє робоче місце охайним і чистим, необхідно кожного вечора все розкладати на свої місця, непотрібні папери – в архів або до смітника.

106

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

Навчіться безжалісно позбавлятись сміття. Необхідно слідкувати за тим, щоб на робочому столі не застоювались чашки з-під чаю, краще виділити інше місце для обіду та «перекусів». Кожного місяця важливо проводити так зване «генеральне прибирання». Краще, якщо це буде визначений день, наприклад, остання середа місяця.

2. Порядок.

Необхідно навчитись підтримувати раз і назавжди продуманий порядок розташування документів та інших матеріалів у шухлядах та на поверхні робочого столу, а також у робочих шафах. Важливо привчати оточуючих поважати ці правила і враховувати їх, коли у Вашу відсутність, вони кладуть Вам документи та інші папери на стіл. Такий порядок допоможе автоматизувати більшість дій та значно зекономить час при виконанні завдань. Простір робочого стола, починаючи від краю ближчого до Вас та на 40-50 см до середини стола повинен бути чистим. Це робоча поверхня, там може знаходитись тільки справа чи папери, якими працівник суду займаєтесь у даний момент. Також в цій зоні знаходиться щоденник.

Всііншіпаперитадокументинеобхідновпорядкуватитарозкластинастопки, найменш пріоритетні справи будуть знаходитись на самому дальньому краї робочого стола.

Важливим елементом впорядкування робочого столу помічника судді є внутрішня організація відділень столу. Велику (верхню) шухляду краще пристосувати для зберігання матеріалів частого використання. Останні шухляди можна використовувати для зберігання картотек, малої оргтехніки (степлер, нумератор, скріпки тощо), канцелярських знарядь. Необхідно постійно слідкувати за порядком на робочому столі та в шухлядах.

Багато працівників намагаються зробити своє робоче місце більш затишним, розставляючи на столі сторонні предмети: вазони з квітами, фотографії родини, сувеніри з відпочинку, плюшеві іграшки та ін.. На думку деяких психологів, якщо Ваша робота пов’язана з вирішенням конфліктних ситуацій, то такі предмети, дозволяють знизити вплив або швидше вийти з негативного стану. При цьому кількість таких «душевних» предметів повинна бутиобмеженою-2-3 предмети. Великакількість, по-перше, можевідволікати Вас від справ; по-друге, відвідувачі, що люблять поговорити, зможуть знайти зачіпку для продовження розмов; по-третє, наявність таких предметів може впливати на Ваш імідж державного службовця.

10порад, як зберегти порядок на робочому столі:

1.Кожен предмет і документ повинен мати своє визначене місце і це місце не повинно змінюватись;

2.Важливо тримати на столі тільки необхідні предмети, все зайве

РОЗДІЛ 3

107

прибирати (зайві предмети постійно відволікають від основної справи);

3.Робочий стіл необхідно використовувати тільки для поточної роботи, а книги, документи та інші матеріали, що будуть опрацьовані пізніше складати до спеціальних шаф або шухляд столу;

4.Матеріали, з якими помічник працює в даний момент, необхідно розміщувати так, щоб забезпечити до них швидкий доступ;

5.Телефон краще розмістити зліва від працівника на робочій поверхні стола, що дає змогу залишити праву руку вільною для роботи;

6.Канцелярські приладдя слід зберігати в спеціальних лотках з розділювачами або в нижніх шухлядах столу.

7.Для харчування слід відвести окреме місце і не залишати на робочому столі брудний посуд;

8.Мінімізувати на робочому столі кількість предметів особистого характеру (фото, сувеніри та ін.);

9.Кожного вечора залишати стіл чистим, підготовленим до наступного робочого дня;

10.Раз на місяць проводити «генеральне прибирання», щоб не допустити завалення столу великою кількістю документів.

3.1.2.Організація робочого часу та планування

Ефективність та результативність роботи помічників суддів має велике значення в діяльності апарату суду. Від того, наскільки помічник судді вміє якісно організувати свій робочий час, залежить, наскільки він справиться з об’ємом робіт, що сприятиме безперебійній роботі суддів та апарату суду взагалі.

Саме тому помічникам суддів важливо володіти навичками організації власного робочого часу та планування завдань.

Одразу ж введемо єдине інформаційне поле в розрізі організації часу.

Що таке час? Час – це ресурс. «Ресурси (від франц. ressource - допоміжний засіб), грошові кошти, цінності, запаси, можливості, джерела засобів, доходів. Наприклад: природні ресурси, економічні ресурси». (Великий Енциклопедичний словник).

Час – це також допоміжний, але дуже важливий ресурс в житті кожного

108

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

працівника.

Що таке управління часом? «Управління часом (тайм-менеджмент, організація часу) - це технологія організації часу і підвищення ефективності його використання. Це не стільки набір технік, скільки стиль життя і філософія цінності часу в швидкому потоці інформації і постійно змінному світі». (Вікіпедія)

Отже управління часом - це раціональне використання ресурсу часу протягом робочого дня. Ефективно управляти часом працівник може за умови, якщо:

1.Має бажання це робити.

2.Володіє інструментами планування.

3.Бере відповідальність на себе за використання власного робочого часу.

Ефективна організація часу можлива тільки за наявності всіх трьох складових!!! В даному розділі будуть висвітлені необхідні для планування інструменти, а бажання і відповідальність помічникові судді потрібно розвивати самостійно.

Інструменти в організації часу можна об’єднати в дві групи.

Перша група інструментів – це форми для планування.

В зв’язку з великою кількістю завдань, які виконує помічник судді, важливо планувати їх письмово, щоб забезпечити їх вчасне виконання. Форми для планування можуть бути різними: щоденник, блокнот, стікери, комп’ютерні програми (Outlook), мобільний телефон і т.д. Можна користуватись будьякою формою, головне, щоб це було ефективно. Форма для планування у помічника судді повинна відповідати певним вимогам:

1.Бути простою та зручною у використанні.

2.Допомагати впорядковувати справи, тобто мати певну систему планування.

3.Бутизавжди«підрукою», щобпрацівникміг занеобхідностізвірятись та коригувати плани.

Серед форм, перерахованих вище, найбільш ефективним є щоденник, так як відповідає всім вимогам. Якщо та форма, якою ви користуєтесь зараз не відповідає перерахованим критеріям, її необхідно змінити, абодоповнити ще однією, більш ефективною. Ідеальний варіант, якщо форм для планування буде декілька, наприклад, щоденник + мобільний телефон або щоденник + настільний календар.

РОЗДІЛ 3

109