Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Посібник помічника судді загального суду

.pdf
Скачиваний:
98
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.08 Mб
Скачать

«апеляційна інстанція», «касаційне провадження» результатами оскарження судового рішення. Для цього потрібно перейти на другу (зворотну) сторону картки, натиснути заголовок потрібного розділу і заповнити його. Як тільки

вкартці з’являється дата відсилання справи до апеляційного (касаційний) суду, картка потрапляє в журнал «по апеляціям (по касаціям)». Інформація

врозділі доступна для змін, поки не буде поставлена дата розгляду апеляційним (касаційним) судом. Коли справа повертається до суду першої інстанції, працівник канцелярії може відмітити в журналі, якому судді передана справа. На справу заводиться нова реєстраційна картка.

У разі апеляційного оскарження якого-небудь документа у справі, слід натиснути строчку «відомості про апеляційне оскарження». Відкриється діалогове вікно. Для внесення до нього шаблону тексту натиснути на кнопку «додати» і дописати необхідну інформацію. Після натиснення «ОК» текст додасться у відповідний розділ картки. Для того, щоб відредагувати зміст розділу, не натискаючи на «додати» потрібно відредагувати вміст вікна і натиснути «ОК». Картка потрапляє в журнал «по апеляціям».

При внесенні інформації про результат розгляду заяви про видачу судового наказу, слід вибрати пункт «заяву задоволено, судовій наказ видано» в тому випадку, якщо заяву дійсно задоволено. Якщо до суду повертається повідомлення про вручення «наказу» боржникові, в картці відмічаються дата набрання наказом законної сили. У випадку, якщо наказ не може бути вручений, набрання законної сили не відмічається. Суми, присуджені до стягнення, в цьому випадку не зазначатимуться у звіті як стягнуті. Текст наказу може бути підготовлений самостійно в Word і приєднаний до картки так само як і звичайні тексти рішень. Можна скористатися наявним в системі бланком, для чого натиснути «створити» - «наказ» в журналі «форма 2н». Якщо було подано заяву про скасування наказу, ця інформація зазначається на оборотній стороні форми «2н» і в журналі «2с». Звіт про скасування наказів будується по відмітках у формі «2н». Список всіх наказів, в яких є відмітки про скасування, можна отримати через «перевірка»-«цивільні справи».

Картки цивільних справ з індексами 2а, 2к, 2о, 2п, 2с, 2в, 6, 6а, 8, 8а по формах передбачених інструкцією, створюються з відповідних журналів. Для переходу до алфавітних показників справ з цими індексами, потрібно натиснути позначку «+» на панелі навігатора перед «цивільні справи». У додатковому списку вибрати відповідний журнал. Робота з ними виконується так само, як для справ позовного провадження.

Створення карток по адміністративним справам і робота з ними

Для створення нової картки користувач повинен натиснути кнопку «Нова

210

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

картка» в журналі «адміністративні справі». Формується номер вигляду «3-476/2010», де «3» - індекс, далі – порядковий номер адміністративної справи з початку року. Обов’язкові поля – дата надходження і прізвище порушника. Назви кодексів і редакцій вибираються з довідника. Якщо в картці поставлена відмітка «корупція», картку буде видно в загальному списку – показнику адміністративних справ, і в журналі «корупція». Поля, доступні для заповнення при реєстрації, виділяються чорним кольором. Для збереження введеної інформації слід натиснути кнопку «зберегти». У разі відсутності якого-небудь з обов’язкових полів, з’явиться вікно із заголовком «Помилка» і текстом помилки. Картка за наявності помилок не може бути збережена. В цьому випадку потрібно натиснути на «Ок» для закриття вікна повідомлення і продовжити редагування картки, або натиснувши на кнопку «вихід» вийти з картки без збереження інформації. Якщо з’явиться вікно «Увага» (наприклад не вказаний рядок звіту), то повідомлення носить характер попередження і картка може бути збережена. Картка може бути надрукована кнопкою «друк». Кнопка «вихід» закриває картку, при цьому виводиться повідомлення «зберігати зміни?». Якщо користувач вибере «ні», внесені зміни не збережуться.

Для переходу до заповнення результатів розгляду, слід відкрити картку і частину картки, що містить результати розгляду. При введенні дати розгляду, картка переходить в стан «розглянуто» і надалі в ній можна додати тільки інформацію про апеляційне оскарження і відмітки про виконання. Обов’язково повинні вказуватись результати розгляду, і залежно від цього, заповнюватись відповідні частини картки (вид стягнення, причина закриття). Неправильна картка не може бути збережена – видається повідомлення про помилку.

Повернення в канцелярію виконується через картку. Працівник канцелярії відкриває картку і натискає строчку «повернено до канцелярії». Вибирає дату повернення справи. У журналі судових засідань з’являється запис про результати розгляду справи і повернення справи в канцелярію. Автоматично ставиться електронний підпис працівника канцелярії. Операції з відміток про виконання, заповнення довідкового розділу, доступні тільки для карток в стані «розглянуто». Натисненням відповідної частини картки відкривається діалогове вікно «Внести відомості про виконання». Необхідно вказати відповідні дати, район в який постанова передана на виконання і інші відмітки.

Операція про апеляційне оскарження доступна тільки для карток в стані «розглянуто». При натисненні відповідної частини картки відкривається діалогове вікно. Після того, як вказана дата рішення апеляційного суду і зміни в картці збережені, розділ недоступний для подальших змін.

РОЗДІЛ 3

211

Підсистема «САНКЦІЇ»

Підсистема «санкції» призначена для обліку зберігання карток санкцій. Для переходу до санкцій потрібно натиснути напис «санкції» у навігаторі в лівій частині екрану. Відкриється нове вікно зі своїм навігатором для переходу між журналами. Журнал «Всі санкції» містить перелік всіх санкцій в порядку зростання реєстраційних номерів. Всі операції з санкціями виконуються так само, як і для карток на кримінальні справи. Картка складається з тих же частин, що і картка на кримінальні справи, картка також може перебувати у станах: «не розглянуто», «розглянуто», «виконано». Тексти ухвал розміщуються таким же чином і знаходяться в підсистемі «Судові рішення» в журналі «ухвали по санкціям».

Журнал реєстрації речових доказів

Додавання записів в журнал реєстрації речових доказів проводиться з журналу «Кримінальні справі». Для створення нового запису потрібно

вцьому журналі вибрати картку справи, по якій слід зареєструвати речовий доказ, натиснути кнопку «Створити» і вибрати підменю пункт «Речові доказі». Після цього відкриється бланк реєстрації, з полів якого формуються колонки журналу речових доказів. Для збереження нового документа (після заповнення всіх необхідних полів), слід натиснути кнопку «Зберегти», а для завершення роботи з бланком – кнопку «Вихід». Дату надходження (підкреслено червоним) необхідно заповнювати обов’язково. З журналу «Кримінальні справі» можна проглянути список всіх речових доказів, пов’язаних зі справою. Для цього слід вибрати картку даної справи, натиснути кнопку «Перегляд» і вибрати з підменю пункт «Речові докази». Для переходу до підсистеми реєстрації речових доказів потрібно натиснути

влівій частині екрану «речові докази». Відкриється нове вікно зі своїм навігатором для переходу між журналами. Журнал «Речові доказі» містить всі зареєстровані речові докази в порядку убування реєстраційних номерів. Всі документи в журналі доступні для перегляду і внесення змін. Якщо

вдокументі не збережені заповнені поля «Дата рішення суду про речові докази» і «Дата виконання», то доступними для змін є всі раніше внесені дані. Якщо в документі збережено заповнене значення поля «Дата рішення судупроречовідокази», тодоступнимидляредагуваннязалишаютьсятільки наступні п’ять полів (решта всіх полів стає недоступними для зміни): «Кому відправлені (передані) документи на виконання»; «Кому передані речові докази для виконання»; «Коли передані речові докази для виконання»; «Дата виконання»; «Примітки». Якщо ж в документі збережено заповнене поле «Дата виконання», то вищенаведені п’ять полів стають недоступними для редагування. У додатковому журналі «За справами» речові докази згруповано за номером справи, до якої вони відносяться.

212

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

Створення і заповнення виконавчих листів

Створення нового виконавчого листа передбачено в журналі «Обліковостатистичні картки» в розділах «Кримінальні справі» і «Цивільні справі». Для створення нового виконавчого листа потрібно у вказаному журналі вибрати справу, до якої створюється виконавчий лист і натиснути кнопку «Створити» - «Вик. лист», після чого відкриється бланк виконавчого листа, в який переноситься інформація з картки. Для збереження нового виконавчого листа (після заповнення всіх необхідних полів), слід натиснути кнопку «Зберегти», а для завершення реєстрації виконавчого листа – кнопку «Вихід». Порядковий номер виданого виконавчого листа обчислюється системою, але може бути змінений користувачем.

Всі видані за рік виконавчі листи можна проглянути в журналі видачі, де вони розташовані в порядку зменшення реєстраційних номерів. Чистий виконавчий лист може бути створений безпосередньо з «журналу видачі» кнопкою «створити».

Для переходу до підсистеми реєстрації виконавчих листів потрібно натиснути строчку в лівій частині екрану «виконавчі листи». Відкриється нове вікно зі своїм навігатором для переходу між журналами. Всі документи в журналі доступні для перегляду, друку і внесення змін. Якщо в документі не збережена дата видачі виконавчого листа, то доступними для змін є всі раніше внесені дані. Якщо ж в документі збережена дата його видачі, то для зміни стають доступними тільки три наступні поля: дата виконання; відмітка про виконання; примітки.

Всі документи містять відмітки про те, ким і коли вони були внесені до системи, а також коли і ким вони були змінені. Для перегляду і/або редагування повного бланку раніше збереженого документа треба вибрати цей документ в журналі виконавчих листів і натиснути клавішу «Enter». Після цього відкриється вікно із заповненим бланком вибраного документа.

Убланк, що відкрився, при необхідності можна внести зміни до полів, доступних для редагування. Для збереження внесених змін треба натиснути кнопку «Зберегти», а для завершення перегляду і/або редагування – кнопку «Вихід». Друк виконавчого листа можливий під час його створення або під час перегляду і/або редагування. Для друку виконавчого листа треба натиснути кнопку «Друк».

Удодатковому журналі «За справами» виконавчі листи згруповані по номеру справи, до якої вони відносяться. Створення і робота з виконавчими листами про стягнення аліментів нічим не відрізняється від роботи із звичайними виконавчими листами. Робота по створенню і редагуванню цих документів проводиться так само як і з виконавчими листами через спеціальний журнал «накази» в підсистемі «виконавчі листи».

РОЗДІЛ 3

213

Скарги

Журнал «Скарги» призначений для реєстрації скарг громадян і контролю за їх виконанням. Для переходу до журналу потрібно натиснути строчку «скарги» в лівому навігаторі вікна програми. Відкриється нове вікно, в лівій частиніякогознаходитьсясвійнавігатор, авправомуреєстраційнийжурнал для скарг. Журнал містить наступні відомості: номер за порядком реєстрації; дата надходження і реєстраційний індекс; прізвище, ім’я, по-батькові, адреса або місце роботи і категорія заявника; звідки отримано, дата, індекс і відмітка про прийняття до контролю; порушені питання (короткий зміст, індекс) зміст резолюції, її дата і автор, виконавець та термін виконання; дата, індекс, зміст документа, ухвалені рішення, виконавець, відмітка про зняття; номер справи по номенклатурі. Пошук працює так само, як описано вище. Контрольні документи виділяються червоним кольором.

Для реєстрації нової скарги потрібно натиснути кнопку «Нова», після чого відкриєтьсябланкдляреєстрації, зполівякогоформуютьсяколонкижурналу. Для збереження нової скарги (після заповнення всіх необхідних полів), слід натиснути «Зберегти», а для завершення реєстрації скарги – кнопку «Вихід». Всі документи в журналі доступні для перегляду, друку і внесення змін. Всі документи містять відмітки про те, ким і коли вони були внесені до системи, а також коли і ким вони були змінені.

Дляперегляду повногобланкуранішезбереженого документатребавибрати цей документ в журналі і натиснути клавішу «Enter». Після цього відкриється вікно із заповненим бланком вибраного документа. Для зміни раніше внесених до документа даних необхідно у вікні, що відкрилося, натиснути кнопку «Змінити», для збереження внесених змін – кнопку «Зберегти», а для завершення перегляду або редагування – кнопку «Вихід». Для розширення можливостей пошуку і підрахунку кількості документів у різних категоріях додатково передбачені журнали: «за абеткою»; «за категорією». Перехід до них можливий через навігатор.

Тексти рішень та вироків. Введення і перегляд

Роботазтекстамисудовихрішеньвиконуєтьсязжурналівпідсистеми«судові рішення». Для пошуку потрібного рішення можна змінити порядок, в якому документи виводяться на екрані. Якщо натиснути заголовок колонки «дата», то документи розташовуватимуться в порядку зменшення дат. По колонці «П.І.Б» - по прізвищу обвинувачених в алфавітному порядку, «суддя» - по прізвищу судді в алфавітному порядку.

Для того, щоб внести до системи текст вироку, потрібно встановити курсор

214

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

на необхідну картку в алфавітному показнику справ і натиснути на кнопку «створити» - «вирок». Шапка заповнюється системою з даних в картці. Для того, щоб внести текст з файлу Word, слід відкрити Word і скопіювати текст документа через буфер обміну або натиснути на кнопку «З файлу». Текст буде вставлений безпосередньо в бланк. Якщо натиснути на кнопку «друк», він буде надрукований без шапки у верхній частині бланка.

Другий спосіб вставки тексту – натиснути на кнопку «Приєднати файл». Рішення або вирок будуть приєднано у вигляді значка. Для того, щоб ознайомитись з текстом, слід натиснути 2 рази цей значок. Відкриється вікно «вкладення». Потім необхідно вибрати «відкрити», після чого відкриється Word з текстом рішення. По завершенні введення даних натиснути на кнопки «зберегти» і «вихід». Тепер зміна відомостей в документі неможлива. Для внесення тексту рішення у цивільній справі, натиснути на кнопку «рішення». Подальші дії такі ж самі як і при введенні тексту вироку.

Для перегляду всіх документів у справі, потрібно в алфавітному показнику справ знайти відповідну картку і натиснути на кнопку «перегляд»-«рішення». Відкриється вікно із списком текстів рішень. Для того, щоб проглянути сам текст, слід натиснути потрібну строчку в цьому вікні.

Якщо картка на справу відсутня в базі, рішення можна приєднати безпосередньо з підсистеми «судові рішення». Для цього перейти до «судовихрішень», обратипотрібнийвидсправ, натиснутикнопку«створити». Подальші дії описані вище.

3.5.Професійна етика помічника судді

Важливістьпрофесійноїетикивдіяльностіпомічникасуддіважкопереоцінити. Будь-яка юридична професія є доволі чуттєвою сферою людської діяльності, оскільки юристам довіряють фінансові та особисті таємниці. Від них очікують неупередженого ставлення, об’єктивності, професіоналізму і чесності при виконанні дорученої їм роботи, а також збереження конфіденційності усієї інформації, з якою вони ознайомилися у зв’язку з виконанням дорученої їм роботи.

На юристів, які працюють в державних органах, покладаються ще більші обов’язки і від них ще більші очікування щодо належної етичної поведінки, як на службі, так і у побуті. Адже вони представляють у своїй особі той державний орган у якому працюють і цим самим формують відношення громадян до цього органу, його репутацію. Як відомо державні органи працюють на громадян і для громадян. Тому основним критерієм оцінки

РОЗДІЛ 3

215

діяльності державних органів має бути саме задоволеність громадян їхньою діяльністю.

Суди є органами судової влади. Судді реалізують повноваження щодо відправлення правосуддя – основної функції судової влади. Помічники суддів покликані надавати суддям юридичну та організаційну підтримку у забезпечення здійснення суддями правосуддя. Тому з поведінки помічника судді можуть судити і про суддю, з яким він працює і про судову систему в цілому. Крім цього самий зміст роботи помічників суддів вимагає від них повсякденного дотримання етичних норм поведінки, адже вони працюють з адвокатами, прокурорами, постійно спілкуються з громадянами, мають доступ до судових справ, складають проекти судових рішень тощо, а значить можуть знати про рішення суду до його оприлюднення тощо. Втрата довіри до помічника судді може привести до втрати довіри до судді, суду, викликати сумнів у неупередженості судового рішення.

Традиційно норми етичної поведінки не мають суворого правового регулювання. Однак з розвитком суспільства і розумінням важливості додержання етичних правил поведінки в окремих сферах, зокрема в судовій, на міжнародному та національних рівнях норми професійної етики почали набирати певної правової форми, закріплюватися в певних документах. Звісно, більшість таких документів містять рекомендації і за їх недотримання не встановлено будь-якої відповідальності. Однак, останнім часом почали з’являтися нормативні акти, що закріплюють певні етичні правила поведінки, які є обов’язковим для певного кола суб’єктів. В першу чергу це стосується державних службовців. Крім цього певні види неетичної поведінки межують з дисциплінарними проступками, адміністративними правопорушеннями, а подекуди і злочинами, в першу чергу - корупційними.

Міжнародні інструменти

Правила професійної етики для судової системи набули певної правової форми в міжнародних інструментах та на рівні підзаконних нормативноправових актів. Найбільш вагомим документом на міжнародному рівні вважаються так звані «Бангалорські принципи діяльності судді», що були затверджені Резолюцією 2006/23 Економічної та соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 року, які мають на меті встановлення стандартів етичної поведінки суддів. Ці принципи передбачають відповідальність суддів за свою поведінку перед певними інституціями, заснованими з метою забезпечення дотримання судових стандартів, які самі є незалежними й неупередженими і покликані посилювати, а не применшувати значимість існуючих правових норм і правил поведінки, що зобов’язують суддів. У даному документі визначаються основні цінності, якими мають керуватися судді у своїй роботі, серед яких незалежність, неупередженість, чесність і непідкупність,

216

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

дотримання етичних норм, рівність (однакове ставлення до усіх учасників процесу), компетентність і старанність. У принципах наводяться конкретні рекомендації щодо того, яким чином має суддя будувати свою поведінку щоб дотримуватися зазначених цінностей та принципів. Серед інших рекомендацій суддям пропонується вимагати певної поведінки і від інших працівників суду та осіб, які перебувають під його впливом, тобто до помічників суддів в першу чергу. Так, з метою застосування дотримання етичних норм суддя не повинен свідомо дозволяти працівникам суду або іншим особам, що перебувають під його впливом чи керівництвом або підпорядковані йому, вимагати або приймати жодних подарунків, заповітів, кредитів або послуг у зв’язку з будь-чим, що суддя зробив, має зробити або не зробити в рамках виконання ним своїх обов’язків або функцій. Для впровадження такої цінності як рівність суддя не повинен свідомо допускати, щоб працівники суду або інші особи, які перебувають під його впливом, керівництвом або контролем, виявляли диференційоване ставлення до осіб, пов’язаних із справою, яку він розглядає, на будь-якій підставі, що не стосується суті справи. На рівні Ради Європи Комітетом Міністрів Ради Європи 13 жовтня 1994 р. була ухвалена Рекомендація № (94) 12 комітету міністрів державам-учасницям щодо незалежності, ефективності та ролі суддів. Відповідно до цієї Рекомендації судді зобов’язані діяти у кожній справі повністю незалежно та бути захищеними від будь-якого стороннього впливу; проводити справу неупереджено, спираючись на власну оцінку фактів та власне тлумачення закону; забезпечити, щоб кожна сторона мала однакові можливості бути заслуханою, і щоб процедурні права кожної із сторін дотримувались відповідно до положень Конвенції про захист основоположних прав та свобод.

Як видно з наведеного, писані правила етичної поведінки у содовій системі здебільшого стосуються поведінки суддів і лише непрямим чином інших співробітників судів, включаючи помічників суддів. Однак, помічники суддів, які найближче з серед усіх працівників суду, які не є суддями, співпрацюють із суддею, мають знати етичні вимоги до суддів аби своєю поведінкою не компрометувати суддів, з якими вони працюють, та не створювати враження про порушення суддями правил суддівської етики.

Закон України «Про державну службу» і Загальні правила поведінки державного службовця.

В Україні помічники суддів є державними службовцями і на них розповсюджується дія Закону України «Про державну службу» і, відповідно, підзаконні нормативно-правові акти, що були прийняті на його виконання, зокрема Загальні правила поведінки державного службовця, затверджені Наказом Головдержслужби №58 від 23.10.2000 року.

РОЗДІЛ 3

217

Відповідно до статті 5 Закону України «Про державну службу» «Етика поведінки державного службовця» державний службовець повинен сумлінно виконувати свої службові обов’язки; шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування; не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби чи негативно вплинути на репутацію державного службовця.

Загальні правила поведінки державного службовця є узагальненням стандартів поведінки та доброчесності державних службовців. Вони ґрунтуються на Конституції України та визначених законами України принципахдержавноїслужби, спрямованінастворенняумовдляпідвищення авторитету державної служби та зміцнення репутації державних службовців, а також інформування громадян про поведінку, яку вони мають очікувати від державних службовців. При прийнятті на державну службу державний службовець знайомиться з цими правилами, про що робиться письмове засвідчення в його особовій справі.

Зокрема правила встановлюють такі вимоги додержавних службовців як:

сумлінно виконувати свої службові обов’язки, проявляти ініціативу і творчі здібності, постійно вдосконалювати організацію своєї роботи

виконувати свої посадові обов’язки чесно, неупереджено, не надавати будь-яких переваг та не виявляти прихильність до окремих фізичних і юридичних осіб, політичних партій, рішуче виступати проти антидержавних проявів і сил, які загрожують порядку в суспільстві або безпеці громадян

шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби.

з належною повагою ставитись до прав, обов’язків та законних інтересів громадян, їх об’єднань, а також юридичних осіб, не повинен проявляти свавілля або байдужість до їхніх правомірних дій та вимог, допускати прояви бюрократизму, відомчості та місництва, нестриманість у висловлюваннях або іншим чином поводитися таким чином, що дискредитує орган державної влади або ганьбить репутацію державного службовця

виявляти толерантність і повагу до різних релігійних організацій, шанування та дотримання народних звичаїв і національних традицій, установленогопротоколуувідносинахзпредставникамиміжнародних організацій, іноземних установ та іноземців

при виконанні своїх повноважень забезпечувати, щоб матеріальні та фінансові ресурси, які йому доручені, використовувались раціонально, ефективно та економно

218

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

постійно поліпшувати стан відповідності своїх умінь, знань і навичок функціям та завданням займаної посади, підвищувати свій професійний, інтелектуальний та культурний рівень за освітньопрофесійними програмами та шляхом самоосвіти

своєчасно і точно виконувати рішення органів державної влади чи посадових осіб, розпорядження і вказівки своїх керівників

на вимогу заявляти про наявність чи відсутність конфлікту інтересів

суворо дотримуватись обмежень і заборон, передбачених антикорупційнимзаконодавствомтаЗаконамиУкраїни“Продержавну службу” та “Про боротьбу з корупцією” («Про засади запобігання та протидії корупції»)

декларувати свої доходи та доходи своєї сім’ї в порядку та у строки, визначені законодавством України; ретельно виконувати свої громадянські обов’язки, у тому числі фінансові зобов’язання в порядку і розмірах, установлених законом

утримуватися від виконання іншої дозволеної законом роботи, якщо вона заважає належним чином виконувати свої повноваження або якій вони повинні приділяти увагу протягом свого робочого часу.

Даними правилами також встановлені певні обмеження щодо державних службовців, які безпосередньо пов’язані з проходженням державної служби, зокрема заборону брати участь у страйках та вчиняти інші дії, що перешкоджають нормальному функціонуванню органів державної влади. Також державним службовцям забороняється розголошувати довірену йому державну таємницю, іншу інформацію з обмеженим доступом, у тому числі й після залишення державної служби, а також використовувати таку інформацію для власного інтересу або інтересу інших осіб шляхом порад чи рекомендацій. У той же час державний службовець не повинен приховувати від громадян факти та обставини, що становлять загрозу для життя, здоров’я і безпеки людей, крім випадків заборони розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, а також завдавати шкоди державній інформаційній політиці, суб’єктам інформаційних відносин шляхом ухилення чи утримання від ужиття заходів щодо охорони державної таємниці та іншої інформації з обмеженим доступом.

Крім цього державні службовці відповідно до Законів України “Про державну службу” та “Про боротьбу з корупцією” не мають права:

сприяти, використовуючи своє службове становище, фізичним і юридичним особам у провадженні ними підприємницької діяльності, а також в отриманні субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг з метою одержання за це для себе, своїх родичів або інших осіб матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг;

РОЗДІЛ 3

219