Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Посібник помічника судді загального суду

.pdf
Скачиваний:
98
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.08 Mб
Скачать

Від професійності та ввічливості секретаря судового засідання, помічника судді, розпорядника залежить дуже багато. Вміння дати просте і зрозуміле роз’яснення, виконання процесуальних норм, положень закону «Про звернення громадян» — це вагомий чинник позитивної оцінки правосуддя з боку громадян. У разі неналежного виконання помічником своїх посадових обов’язків громадяни можуть реагувати на таку поведінку помічника судді шляхом написання скарг на їх дії на ім’я голови (керівника апарату) суду. Таке право осіб, які звертаються до суду, передбачене Законом України «Про звернення громадян» від 02 жовтня 1996 року.

За змістом ст.1 вказаного Закону громадяни України а також особи, які не є громадянами України і законно знаходяться на її території (якщо інше не передбачено міжнародними договорами), мають право звернутися до органів державної влади, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов’язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Органи державної влади, їх керівники та інші посадові особи у межах своїх повноважень зобов’язані об’єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви та скарги; невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усуватипричинитаумови, якісприялипорушенням; забезпечувати поновлення порушених прав та реальне виконання прийнятих у зв’язку із заявою чи скаргою рішень.

Результатом надходження такої скарги на дії чи бездіяльність, зокрема, помічника судді, може стати ініціювання проведення службової перевірки фактів, викладених у скарзі. У разі, якщо службовою перевіркою буде доведено обґрунтованість скарги громадянина, до такого державного службовця може бути застосовано одне із дисциплінарних стягнень.

Зрозуміло, що наявність великої кількості обґрунтованих скарг на дії чи бездіяльність помічника судді буде свідчити про якість його професійної діяльності.

Щоденнеоцінюванняпрофесійноїдіяльностіпомічникасуддіздійснюєісуддя, з яким він працює. І в разі виявлення суттєвих недоліків під час виконання ним своїх посадових обов’язків чи у разі неналежного їх виконання, суддя також має певні важелі впливу на помічника. Зокрема, він може ініціювати перед керівництвом суду питання про неповну службову відповідність помічника, чи переведення його на іншу менш оплачувану посаду (за його згодою), а за новим законом про судоустрій – і про звільнення помічника судді з займаної посади.

90

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

Серед основних критеріїв оцінювання діяльності помічника судді необхідно виділити якість і своєчасність роботи, її продуктивність та ефективність. Сюди ж можна віднести відповідальне ставлення до своїх обов’язків; знання чинного законодавства та вміння застосовувати його на практиці; вміння визначати характер спірних правовідносин у справі та правову норму, яка підлягає застосуванню до них; вміння готувати проекти процесуальних документів належної якості.

З огляду на творчий характер роботи, важливим та бажаним у роботі помічника є ініціативність та наявність у нього аналітичного мислення .

Не останню роль при оцінюванні професійної діяльності помічника судді відіграють його моральні якості, ввічливе ставлення до громадян та колег.

У той же час варто зазначити, що чітких об’єктивних критеріїв оцінки професіональної діяльності помічника судді на сьогоднішній день не вироблено. Примірний перелік критеріїв та показників якості роботи державного службовця визначено додатком 1 до п. 1.10 Загального порядку проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків та завдань, однак він носить доволі загальний характер і не враховує специфіки діяльності суду.

Спроби визначити конкретні критерії оцінювання діяльності помічника судді були зроблені в Приморському районному суді міста Одеси. На думку керівника апарату згаданого суду І.Я. Німас, враховуючи, що помічник судді покликаний сприяти організаційній діяльності судді щодо здійснення судочинства, можливо наступним чином визначити показники ефективності та результативності його професійної, службової діяльності. Оцінці підлягають наступні фактори:

1.1.Організація праці:

продуктивність (обсяг роботи, що виконується);

результативність (міра досягнення поставлених цілей);

інтенсивність праці (можливість в короткі строки виконувати визначений обсяг робіт);

дотримання трудової дисципліни.

1.2.Своєчасність та визначеність, тобто виконання доручень в установлені законом чи керівництвом термін;

1.3.Якість роботи, що виконується:

підготування документів відповідно з встановленими вимогами;

повне та логічне викладення матеріалу;

РОЗДІЛ 2

91

юридично грамотне складання документів;

відсутність стилістичних та граматичних помилок.

1.4.Професіоналізм:

професіональна компетентність (знання законодавства, нормативноправових актів, широта професійного кругозору, вміння працювати з документами);

здатність виконувати посадові обов’язки самостійно, без допомоги керівника чи старшого за посадою;

здатність чітко організовувати та планувати виконання доручених завдань, вміння раціонально використовувати робочий час, розставляти пріоритети;

усвідомлення відповідальності за результати діяльності чи рішення, що приймають;

можливість зберігати високу працьовитість в екстремальних умовах.

Пропонується також виділити наступні загальні фактори оцінювання роботи державних службовців і, в першу чергу, помічників суддів. Відповідно до цих факторів професійний помічник судді володіє наступними якостями у наступних сферах:

БАЧЕННЯ ПРОБЛЕМ:

ясно і всеохоплююче обмінюється новими ідеями,

 

опановує новими методами,

 

використовує факти і розумні аргументи для спонукання

 

інших співробітників до рішення ключових питань,

 

установлює пріоритети у своїй роботі відповідно до

 

нестатків «клієнта» судової системи

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ:

здатний наполягати на тому, у що вірить, виражати

 

думку меншості, доводити до відома неприємні новини,

 

розкривати проблеми, що вимагають уваги,

 

визнає відповідальність за свої помилки,

 

охоче береться за важкі доручення і виконує їх відповідно

 

до зобов'язань.

ЧЕСНІСТЬ:

відповідає найвищим стандартам професійної етики,

 

внутрішнього трудового розпорядку і проводить їх в життя.

ВИДАТНА

домагається результатів з вищою якістю, незважаючи ні на

МАЙСТЕРНІСТЬ:

які перешкоди, активно працює над усуненням хронічних

 

недоліків, використовуючи чи тренінгові чи інші засоби,

 

активний прихильник постійного удосконалення, завжди

 

шукає оптимальні шляхи рішення проблем.

92

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

ПЕРЕДАЧА

вирішуючи проблеми, шукає різні ідеї і перспективи,

ПОВНОВАЖЕНЬ

співробітничає і поділяється інформацією,

(ЗАЛУЧЕННЯ):

вільно поділяється знаннями, досвідом і інформацією,

 

незважаючи на границі рівнів управління і функцій.

КОМАНДНА РОБОТА:

поважає талант і внески всіх членів колективу, допомагає

 

створювати атмосферу, у якій кожний почуває себе

 

здатним до участі в спільній роботі,

 

сприяє інтеграції функцій і підрозділів, спрямованої на

 

поліпшення виробничої діяльності і її результатів.

СПРИЙНЯТТЯ ДО

шукає в змінах нові можливості, а не протистоїть їм,

ЗМІН:

передбачає зміни вимог і активно готується до них,

 

 

представляє нову інформацію і перспективи, стимулюючи

 

нововведення і зміни.

МОТИВАЦІЯ:

послідовно спонукує себе й інших до розширення

 

кругозору і підвищенню вимог до себе,

 

зберігає позитивний підхід незалежно від подій в оточенні,

 

демонструє прагнення до своєчасного і якісного виконання

 

роботи.

Наприкінці слід зауважити, що оцінка індивідуальних результатів діяльності помічника судді використовується комплексно і служить для встановлення розміру оплати і преміювання працівника, визначення його відповідності займаної посади і доцільності чи підвищення приміщення, виявлення недоліків в організації праці працівника й у його використанні, а також для визначення необхідності підвищення його кваліфікації і перепідготовки.

2.5.Оплата праці помічника судді

Питання оплати праці помічника судді є досить важливим і актуальним, адже саме гідна оплата праці є одним із найважливіших стимулів до сумлінної, висококваліфікованої, ініціативної праці, постійного підвищення її ефективності та якості. Крім того, заробітна плата є однією з основних підвалин у формуванні належного та достатнього матеріального становища.

Ще в свій час великий російський письменник Федір Достоєвський зазначав, що «без праці і без законної, нормальної власності людина не може жити, деградує і перетворюється на звіра».

Конституція України у статті 43 проголошує: «Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає

РОЗДІЛ 2

93

або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю…». Крім того, у зазначеній статті Конституції України гарантується кожному право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну працю, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Сьогодні у період нестабільної економічної ситуації в Україні, мабуть, кожного помічника судді загального суду хвилює питання оплати праці. Реалії сьогодення показують, що, на жаль, більшість помічників суддів не задоволені своєю заробітною платою, а працюють задля кар’єрного росту, задля набуття досвіду. Питання оплати праці помічника судді досить жваво обговорюється, пропонуються різні варіанти удосконалення системи винагороди за працю.

Цікаво, встановлення оплати праці помічника судді має глибоке коріння. Ще за часів Гетьманщини у «Березневих статтях Богдана Хмельницького» 1654 року поряд з оплатою військових суддів (300 польських злотих) встановлювалась платня і для судових писарів — 100 польських злотих. Як бачимо, оплатапрацісудовогописарябулав3 разименшою, якувійськового судді.

Яка ж заробітна плата помічника судді в теперішній час?

Якщо звернутись до чинних нормативно-правових актів, то можна зробити висновок, що немає єдиного документа, який регулював би правовий статус помічника судді, і зокрема умови та розмір його заробітної плати. Щоб охарактеризувати питання оплати праці помічника судді, потрібно проаналізувати низку нормативно-правових актів.

Так як помічник судді є фактично працівником апарату суду та державним службовцем, на нього поширюються загальні норми щодо оплати праці законодавства про судоустрій та про державну службу.

Правовою основою з питань оплати праці помічника судді є законні та підзаконні нормативно-правові акти: Закони України «Про судоустрій України», «Про державну службу», «Про оплату праці», Кодекс законів про працю України, постанови Кабінету Міністрів України: від 9 березня 2006 року № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» (з наступними змінами та доповненнями); від 19 липня 2006 № 984 «Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів»; від 15 червня 1994 року № 414 «Про види, розміри і порядок надання компенсації громадянам у зв’язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці»; від 24 лютого 2003 року № 212 «Про затвердження Порядку видачі грошової винагороди

94

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

державнимслужбовцямзасумліннубезперервнупрацюворганахдержавної влади, зразкове виконання трудових обов’язків».

Відповідно до ч. 1 статті 144 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» Розмір заробітної плати працівників апаратів судів, Державної судової адміністрації України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, їхнє побутове забезпечення і рівень соціального захисту визначаються законом і не можуть бути меншими, ніж у відповідних категорій державних службовців органів законодавчої та виконавчої влади. Згідно з частиною 3 статті 151 зазначеного Закону помічники суддів прикріплюються для кадрового та фінансового обслуговування до апарату відповідного суду, на них поширюється дія Закону України «Про державну службу».

Ст. 33 Закону України «Про державну службу» передбачає, що оплата праці державних службовців повинна забезпечувати достатні матеріальні умови длянезалежноговиконанняслужбовихобов’язків, сприятиукомплектуванню апарату державних органів компетентними і досвідченими кадрами, стимулювати їх сумлінну та ініціативну працю. Джерелом формування фонду оплати праці державних службовців є Державний бюджет України. Даною статтею також гарантується, що «скорочення бюджетних асигнувань не може бути підставою для зменшення посадових окладів, надбавок до них та фінансування інших, передбачених цим Законом, гарантій, пільг і компенсацій».

Що собою являє заробітна плата і яка її структура?

Визначення поняття заробітної плати наводиться у ст. 94 Кодексу законів про працю України: «Заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства, установи, організації і максимальним розміром не обмежується. Питання державного i договірного регулювання оплати праці, прав працівників на оплату праці та їх захисту визначається цим Кодексом, Законом України “Про оплату праці” та іншими нормативно-правовими актами».

Аналогічне визначення поняття заробітної плати дається і в ст. 1 Закону України«Прооплатупраці». Стаття2 зазначеногоЗаконувизначаєструктуру заробітної праці:

1.Основна заробітна плата – це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та

РОЗДІЛ 2

95

посадових окладів для службовців.

2.Додаткова заробітна плата – це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

3.Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про державну службу» заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок. Умови оплати праці державних службовців, розміри їх посадових окладів, надбавок, доплат і матеріальної допомоги визначаються Кабінетом Міністрів України.

Проаналізувавши підзаконні нормативно-правові акти щодо оплати праці державних службовців, можна підсумувати, що за рахунок фонду оплати праці також виплачуються:

доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук;

доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників таких самих категорій, тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника;

надбавка за знання та використання в роботі іноземної мови;

надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи;

надбавка за почесне звання «заслужений»;

надбавка за роботу в умовах режимних обмежень.

Крім того, працівникам державних установ та організацій може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань та допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки.

Охарактеризуємо детальніше кожен із зазначених елементів заробітної плати.

Посадові оклади державних службовців, а відтак і помічників суддів, установлюються залежно від складності та рівня відповідальності виконуваних службових обов’язків.

96

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

Так, на сьогодні схеми посадових окладів працівників апаратів загальних судів визначені у додатках № 43, № 45, № 47 постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 року № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судівтаіншихорганів» (знаступнимизмінамитадоповненнями) (далі - Постанова КМУ № 268).

Конкретний посадовий оклад помічника судді визначається затвердженим у встановленому порядку штатним розписом конкретного суду. Наприклад, штатним розписом Апеляційного суду міста Києва станом на 01.01.2010 року посадовий оклад помічника судді визначено у розмірі 1032 гривні.

Що стосується преміювання помічників суддів, то відповідно до Постанови КМУ № 268 преміювання працівників здійснюється у межах фонду преміювання, утвореного у розмірі не менше 10 відсотків посадових окладів та економії фонду оплати праці.

Якщо проаналізувати положення зазначеної Постанови КМУ № 268, то умовно преміювання працівників, зокрема і помічників суддів, можна поділити на види:

щомісячне преміювання;

преміювання до державних і професійних свят;

преміювання до ювілейних дат.

Щомісячне преміювання здійснюється за результатами роботи за місяць відповідно до особистого вкладу кожного працівника в загальні результати роботи суду.

Преміювання до державних і професійних свят здійснюється в межах фонду преміювання до державних і професійних свят.

Слід зазначити, що Постанова КМУ № 268 передбачає, що конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у положенні про преміювання відповідного органу.

Наприклад, у Положенні «Про порядок преміювання, надання матеріальної допомоги, встановленнянадбавокідоплатпрацівникамапаратуАпеляційного суду міста Києва (далі – Положення), затвердженому постановою президії Апеляційного суду міста Києва від 25 березня 2010 року № 4 визначені конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників апарату, в тому числі – і помічників суддів, Апеляційного суду міста Києва.

Так, зазначеним Положенням встановлено, що щомісячне преміювання здійснюється за результатами роботи за місяць відповідно до особистого вкладу кожного працівника в загальні результати роботи Апеляційного

РОЗДІЛ 2

97

суду міста Києва, враховуючи якісне та своєчасне виконання обов’язків, визначених посадовою інструкцією, здійснення заходів, передбачених планами роботи Апеляційного суду міста Києва та відповідного структурного підрозділу, доручень керівництва, дотримання службової дисципліни.

Щомісячна премія нараховується у відсотках від заробітної плати за фактично відпрацьований час.

Підставою для виплати щомісячної премії є наказ голови Апеляційного суду міста Києва або особи, яка виконує його обов’язки. Голова Апеляційного суду міста Києва може збільшити розмір премії окремим працівникам за високі показники у роботі у межах наявної економії фонду оплати праці за поточний місяць, зменшити її розмір або позбавити преміювання. Збільшення, зменшення та позбавлення щомісячної премії конкретного працівника здійснюється наказом голови Апеляційного суду міста Києва на підставіподаннякерівникаапаратузапропозиціяминачальниківсамостійних структурних підрозділів, із зазначенням причин та розміру депреміювання. Згідно з новим законом про судоустрій питання преміювання працівників апарату суду вирішується керівником апарату зазначеного суду. У даному випадку, на нашу думку, преміювання помічника судді має здійснюватися за поданням судді.

При визначенні конкретного розміру премії враховується рівень виконання працівником посадових обов’язків, а саме: обсяг і якість виконуваних робіт, своєчасне та якісне виконання заходів, передбачених планами робіт Апеляційного суду міста Києва і відповідного структурного підрозділу; виконавська дисципліна - дотримання термінів виконання службових обов’язків і доручень керівництва, виконання позапланових робіт; подання ініціативних пропозицій щодо вдосконалення роботи з питань діяльності структурних підрозділів та діяльності Апеляційного суду міста Києва; дотримання трудової дисципліни, норм етики державного службовця, Правил внутрішнього трудового розпорядку та Правил поведінки працівника суду.

Премія за підсумками роботи за місяць не виплачується працівникам апарату:

за час тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці;

у період строку випробування, що був встановлений працівнику при прийнятті його на роботу;

протягом строку дії дисциплінарного стягнення.

Працівникам апарату, з якими трудовий договір розірвано з підстав, передбачених пунктами 2, 3, 4, 7, 8 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України щомісячна премія не виплачується, крім працівників, трудовий

98

ПОСІБНИК ПОМІЧНИКА СУДДІ ЗАГАЛЬНОГО СУДУ

договір з якими розірвано у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, яке перешкоджає продовженню даної роботи (п. 2 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України).

Працівники, які не виконали без поважних причин покладені на них функціональні обов’язки, не забезпечили своєчасного і якісного виконання покладених на них завдань, виконали незначний обсяг роботи, допустили суттєві помилки та упущення в роботі, порушення трудової дисципліни та Правил внутрішнього трудового розпорядку, недотримання вимог Закону України «Про державну службу» можуть бути позбавлені премії повністю або частково.

Працівникам апарату, що працюють тимчасово або за сумісництвом, щомісячна премія нараховується на загальних підставах з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

Премія виплачується не пізніше терміну виплати заробітної плати за першу половину місяця, наступного за звітним.

Преміювання працівників апарату до державних і професійних свят здійснюється на підставі наказу голови Апеляційного суду міста Києва за погодженням з відділом планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності.

Премія до державних і професійних свят за рахунок економії фонду оплати праці в межах коштів на оплату праці не виплачується працівникам апарату:

1)якіпропрацюваливАпеляційномусудімістаКиєваменшетрьохмісяців на дату надання премії, визначену в наказі голови Апеляційного суду міста Києва, у тому числі працівникам, що приступили до роботи після частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку чи відпустки без збереження заробітної плати, тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше, ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;

2) які перебувають у частково оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку чи відпуски без збереження заробітної плати, тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше, ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;

3)яким встановлено строк випробування при прийнятті на роботу;

4)з якими трудовий договір розірвано з підстав передбачених пунктами 2, 3, 4, 7, 8 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України, крім працівників, трудовийдоговір зякимирозірвано увипадку виявленої

РОЗДІЛ 2

99