Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.docx
Скачиваний:
573
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
232.75 Кб
Скачать

82) Розробити конспект уроку навчання грамоти(письма) у букварний період на вивчення букви ц

Тема: «Письмо рядкової та великої букви ц, складів і слів з нею»

Мета:-навчати дітей писати рядкову та велику букву ц окремо і в складах та словах;

-розвивати фонематичний слух учнів;

-виховувати інтерес до уроків письма.

Обладнання: прописи (2 частина), Мудра Сова, плакат «Правильна постава під час письма».

Хід уроку

I. Організаційний момент

— Погляньте на свої робочі місця: на парті лежать ручка, олі­вець, зошит, щоденник, розрізна азбука. Перевірте робоче місце свого сусіда по парті та покажіть на власному прикладі, як потріб­но сидіти на уроці!

II. Повідомлення теми уроку

— Хто це?

— Цапок.

— Що це?

— Ціпок.

— А це?

— Яйце.

— А ти?

— Буква... (це).

— Сьогодні ми навчимося писати рядкову букву «це», склади та слова з нею.

III. Засвоєння конфігурації літери

Погляньте на зображення рядкової букви ц («це»). Яку бук­ву вона вам нагадує? (Букву и) Рядкова буква ц («це») складається з трьох елементів: двох коротких прямих ліній, заокруглених вни­зу праворуч, і маленької петлі. (Учитель демонструє елементи букви на малюнках, пише їх окремо на дошці.)

— Уважно простежте, як пишеться рядкова буква ц («це»): по­чинаємо писати від верхньої рядкової лінії пряму вниз на себе, біля нижньої рядкової заокруглюємо, торкнувшись цієї лінії, ведемо вгору до верхньої рядкової лінії, не відриваючи руки, пишемо по писаному коротку пряму вниз на себе, заокруглюємо біля нижньої рядкової лінії праворуч угору, закінчуємо писати від другої корот­кої лінії на відстані, що дорівнює половині робочого рядка і трохи вище нижньої рядкової лінії, не відриваючи руки, ведемо вниз до себе коротку пряму лінію на відстань, що дорівнює половині висо­ти робочого рядка, заокруглюємо ліворуч угору до перетину з ниж­ньою рядковою і короткою прямою лініями, закінчуємо писати трохи вище нижньої рядкової лінії.

— Разом зі мною «напишемо» букву ц («це») у повітрі. (Учні ра­зом із учителем «прописують» букву в повітрі.)

— Розгляньте зображення букви ц («це») у своїх зошитах. Зна­йдіть і покажіть одне одному три елементи цієї букви: дві короткі прямі лінії, заокруглені внизу праворуч, і маленьку петлю.

Погляньте на зображення великої букви Ц («це»). (Учитель по­казує зразок рукописної літери у сітці зошита.) Велика буква Ц («це») складається (учитель показує на зразку) з трьох елементів: двох довгих прямих ліній, з яких перша заокруглюється вгорі, внизу і продовжується до верхньої міжрядкової лінії, а друга заокруглюється тільки внизу, і маленької петлі.

— Погляньте уважно, як правильно писати велику букву Ц («це»): починаємо писати нижче верхньої міжрядкової лінії; веде­мо, заокруглюючи, угору до цієї лінії; на відстані, яка дорівнює по­ловині робочого рядка, заокруглюємо праворуч; ведемо довгу пря­му лінію вниз на себе до нижньої рядкової лінії; заокруглюємо праворуч і продовжуємо до верхньої міжрядкової лінії; не відрива­ючи руки, ведемо по писаному вниз на себе від верхньої міжрядко­вої лінії до верхньої рядкової і далі до нижньої рядкової лінії; тор­каючись нижньої лінії робочого рядка, заокруглюємо праворуч угору; закінчуємо писати від другої довгої прямої лінії на відстані, що дорівнює половині робочого рядка, і на його середині; не відри­ваючи руки, ведемо вниз на себе коротку пряму лінію на відстань, що дорівнює половині висоти робочого рядка; заокруглюємо ліво­руч угору до перетину з нижньою рядковою і короткою прямою лі­ніями; закінчуємо писати трохи вище нижньої рядкової лінії. Пи­шемо під рахунок: і-раз-і, два-і, три-і. (Учитель демонструє написання літери на дошці.)

— Спробуємо разом «написати» букву у повітрі. (Учитель з учнями «прописують» букву у повітрі.)

V. Вправи з письма

— Наведіть літери за поданим у зошиті контуром. Далі напи­шіть три літери самостійно. Обміняйтесь зошитами і перевірте пра­вильність написання літер, поясніть товаришеві, який елемент на­писано неправильно, а який — правильно. (Учні обмінюються зошитами для взаємоперевірки.)

— Кожен у своєму зошиті допишіть рядок до кінця.

Пальчикова гімнастика

СТІЛЕЦЬ

Вихідне положення: ліву долоню поставити вертикально, паль­ці уверх — це «спинка» стільця. До неї приставити кулачок правої руки — це «сидіння».

Нумо, дітки, молодці,

посідаймо на стільці.

Небагато треба вміння —

Зробим спинку і сидіння.

Напишемо другий рядок літери ц («це») під рахунок. (Учи­тель показує написання літери, рахуючи раз-і, два-і, три-і; учні пишуть самостійно у зошитах половину рядка під рахунок учи­теля.)

— Допишіть рядок самостійно.

— Утворіть склади.

— Запишемо склади від нижнього до верхнього з’єднання. Назвіть склад, що має нижнє з’єднання. (ця) Запишіть його в зо­шити, а я — на дошці. (Учні пишуть за зразком.) Назвіть склади з середнім з’єднанням! (ца, це, цо) Запишемо їх, продо­вжуючи рядок. Які склади мають верхнє з’єднання? (ці, цу) Допишіть їх.

Фізкультхвилинка

Руки в сторону, в кулачок.

Розгинай — і на бочок.

По колінах вдарим нижче, нижче, нижче.

Руки вгору піднімемо вище, вище, вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]