Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.docx
Скачиваний:
573
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
232.75 Кб
Скачать

29. Методика навчання учнів писати в зошитах і на дошці малі букви і,ї,и,ш,г,н,т,р,у,л,м,н,ц,щ.

і – це паличка із заокруглення внизу. Крапка пишеться над верхньою рядковою лінією. Ї – так самі як і , лише крапочки пишуться симетрично по обидва боки від букви. и – складається з двох паличок з заокругленням внизу. Від верхньої рядкової лінії пишемо паличку з заокругленням внизу і доводимо її до верхньої рядкової лінії, не відриваючи, пишемо другу паличку із заокругленням внизу. ш – так само як и, лише вона складається з трьох паличок із заокругленням внизу. г – це паличка із заокругленням внизу і вгорі. н – складається з похилої, поєднувальної горизонтальної лінії та палички з заокругленням внизу. Пишемо похилу, потім ставимо перо на середині лінії і пишемо поєднувальну зліва направо на ширину букви, переставляємо перо для написання третього елемента – палички з заокругленням внизу. р – має подовжену паличку та паличку з заокругленням вгорі та внизу. Другий елемент починаємо писати від середини робочого рядка. т – складається з 3 елементів: похилої палички, палички із заокругленням вгорі та палички з заокругленням внизу. л – складається з переднього плавного елементу та палички з заокругленням внизу. м – так само як л, лише додається ще одна паличка із заокругленням внизу. ц – складається із палички з заокругленням внизу та короткої петля, яку пишемо на нижній рядковій лінії. щ – так як і ц, лише спереду пишемо ще одну паличку із заокругленням внизу. у складається з двох елементів: короткої пря­мої похилої лінії, заокругленої внизу праворуч, і нижньої петлі. Перший елемент починаємо писати від верхньої рядкової, ве­демо вниз рухом на себе, трохи не доводячи до нижньої рядкової, робимо заокруглення праворуч, торкаючись лінії і пишемо вгору-вправо до верхньої рядкової.Подовжена похила лінія з петлею внизу починається з верх­ньої рядкової, пишемо похилу лінію до нижньої міжрядкової, зао­круглюємо ліворуч і ведемо лінію, що утворює петлю, вгору-вправо так, щоб вона перетнула подовжену на місці збігу її з нижньою лі­нією робочого рядка.

30. Методика навчання учнів писати в зошитах і на дошці малі букви о,а,ю,б,д,ф,я,с,е,х,ж,з,в,ь,к,ч.

о – це написання овалу. а – складається з овалу та палички з заокругленням внизу. Треба починати письмо овалу від середина висоти букви, і потім не відриваючи пера, вести поєднувальну лінію до верхньої рядкової. Повертаємось по ній назад і пишемо паличку з заокругленням внизу. ю – має похилу паличку, середній елемент та овал. Пишемо похилу, а потім від її середини пишемо середню горизонтальну лінію на ширину букви і дописуємо овал, відірвавши перо від паперу. б – складається з овалу та подовженої палички з поворотом управо. Овал слід писати від середини рядка. Поворот робимо плавний і ведемо лінію по надрядковій на ширину букви. д – складається з овалу та подовженої палички з петлею з заокругленням низу. Пишемо овал, потім пишемо до нижньої підрядкової лінії, заокруглюємо і ведемо вверх-вправо, щоб перетнулися. Доводимо до середини робочого рядка. ф – складається з двох овалів та подовженої палички. Пишемо лівий овал, потім подовжену паличку, а тоді від середини робочого рядка пишемо правий овал, тобто всі елементи пишуться з відривом пера. я – так само як л, лише додаємо передній плавний елемент, який переходить в овал. с – це правий півовал. ч – пишемо гострий елемент від середини робочого рядка вверх-вправо до верхньої рядкової лінії, ведемо лінії, ледве прогнуту, вправо на ширину букви і пишемо паличку з заокругленням внизу. в – складається з овалу та похилої подовженої палички з петлею внизу. х – складається з двох півовалів: правого та лівого. Пишемо спочатку правий півовал, потом відриваючи перо пишемо правий півовал, які мають бути з’єднані між собою на середині висоти букви. е складається з одного елемента: петлі, що не виходить за межі робочого рядка. ж - складається з правого і лівого півовалів та елемента, який у своєму складі має три прямі, що, поєд­нуючись, утворюють гострі кути. — Пишемо під рахунок і-раз-і, і-два-і, і-три-і. з - складається з двох елементів: малень­кого правого півовала і великого правого півовала, що переходить у петлю. Ь — це один елемент: коротка пряма лінія із заокру­гленням у вигляді овалу. к - складається з трьох елементів: прямої короткої лінії і двох кривих.— Пишемо під рахунок раз, два-і, і-три-і. ч - складається з двох елементів: фігур­ної лінії (короткої похилої риски, що з’єднується з горизонтальною короткою, вигнутою вниз, лінією) і короткої прямої лінії із заокругленням унизу праворуч. — Пишемо під рахунок і-раз, два-і.

31. Методика навчання учнів писати в зошитах і на дошці малі букви, що складаються з овалів, півовалів. (о,в,д,ю,ф,б,н,с.е,з,х,ж,р)Лівий півовал. Дугоподібну лінії вверх-вправо, заокруглюємо і ведемо вниз-вліво, торкаємось нижнього рядка. Правий півовал. Дугоподібну лінію ведемо вверх-вліво, торкаємося верхньої рядкової лінії, заокруглюємо, торкаємося нижньої рядкової лінії. Овал. Перо трохи нижче верхньої рядкової лінії, пишемо криву вверх-вліво, заокруглюємо і ведемо вниз-вліво, торкаємось нижньої рядкової лінії, заокруглюємо. о – це написання овалу. в – складається з овалу та похилої подовженої палички з петлею внизу. д – складається з овалу та подовженої палички з петлею з заокругленням низу. Пишемо овал, потім пишемо до нижньої підрядкової лінії, заокруглюємо і ведемо вверх-вправо, щоб перетнулися. Доводимо до середини робочого рядка. ю – має похилу паличку, середній елемент та овал. Пишемо похилу, а потім від її середини пишемо середню горизонтальну лінію на ширину букви і дописуємо овал, відірвавши перо від паперу.

ф – складається з двох овалів та подовженої палички. Пишемо лівий овал, потім подовжену паличку, а тоді від середини робочого рядка пишемо правий овал, тобто всі елементи пишуться з відривом пера. б – складається з овалу та подовженої палички з поворотом управо. Овал слід писати від середини рядка. Поворот робимо плавний і ведемо лінію по надрядковій на ширину букви. н – складається з похилої, поєднувальної горизонтальної лінії та палички з заокругленням внизу. Пишемо похилу, потім ставимо перо на середині лінії і пишемо поєднувальну зліва направо на ширину букви, переставляємо перо для написання третього елемента – палички з заокругленням внизу. с – це правий півовал. х – складається з двох півовалів: правого та лівого. Пишемо спочатку правий півовал, потом відриваючи перо пишемо правий півовал, які мають бути з’єднані між собою на середині висоти букви. р – має подовжену паличку та паличку з заокругленням вгорі та внизу. Другий елемент починаємо писати від середини робочого рядка. е складається з одного елемента: петлі, що не виходить за межі робочого рядка. ж - складається з правого і лівого півовалів та елемента, який у своєму складі має три прямі, що, поєд­нуючись, утворюють гострі кути. — Пишемо під рахунок і-раз-і, і-два-і, і-три-і. з - складається з двох елементів: малень­кого правого півовала і великого правого півовала, що переходить у петлю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]