Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROMISLOVA_BIOTEKhNOLOGIYa_ukr.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Безклітинні системи в біотехнології. Мембрани хлоропластів

Американський вчений М. Кальвін, чиї дослідження в галузі вивчення механізму фотосинтезу були відмічені Нобелівською премією, у 1972 році висунув ідею створення фотоелементу, в якому в якості джерела електричного струму слугували мембрани хлоропластів. Основний компонент таких мембран – хлорофір, здатний при освітленні віддавати і приймати електрони. В якості провідника, контактуючого з хлорофілом, Кальвін використовував оксид цинку. Мембрани, що містили хлорофіл, поміщали в розчин ферментів, які діяли як каталізатори ЕТЦ. На світлі відбувається фотоліз води: Н2О → Н2 + 1/2 О2. При освітленні цієї системи в ній також виникав електричний струм густиною 0,1 мкА на см2. Такий фотоелемент функціонував недовго, оскільки хлорофіл швидко втрачав здатність віддавати електрони. Для того, щоб продовжити час дії фотоелементу, було використане додаткове джерело електронів – гідрохінон. В такій системі хлорофіл віддавав не лише свої електрони, але й електрони гідрохінону. Одержаний таким чином фотоелемент площею 10 м2 може володіти потужністю 1 кВт.

Японський вчений Фудзіо Такахасі для одержання електроенергії використовував хлоропласти з листків салату. Транзисторний приймач, до якого була приєднана така сонячна батарея, успішно працював.

Якщо із системи вилучити провідник та індукувати утворення водню і кисню, то система може служити також прототипом фотореактору, за допомогою якого енергія сонця запасається в цінному паливі – водні.

Переваги системи:

– наявність надлишку субстрату – води;

– необмежене джерело енергії – Сонце;

– продукт (водень) можна зберігати, не забруднюючи атмосферу;

– продукт має високу тепло утворюючу здатність (29 ккал/г) в порівнянні з вуглеводами (3,5 ккал/г);

– процес протікає при нормальній температурі без утворення проміжних токсичних речовин;

– процес циклічний, так як при окисленні продукту утворюється субстрат – вода.

Мембрани хлоропластів можна іммобілізувати, закріплюючи їх в гелі.

Одержання фотогальванічних елементів з використанням бактеріальних мембран

Інший механізм перетворення енергії існує у галофільних бактерій. Halobacterium halobiumвикористовують енергію світла, яка поглинається пурпуровим пігментом бактеріородопсином, який знаходиться в мембрані клітин. Цей білок з незвичайними властивостями був виділений і описаний у 1973 році У. Стохеніусом і Д. Остерхельтом. З його допомогою бактерій вловлюють енергію Сонця. Поглинання світла викликає хімічні і фізичні перетворення в молекулі пігменту, які призводять до переносу протонів з одного боку мембрани на інший, при цьому електрохімічний градієнт. Різниця потенціалів може бути використана для генерації електричного струму.

Бактеріородопсин нескладно виділити з бактерій. Для цього бактерії поміщають у воду, де вони переповнюються водою і лопаються. Мембрани, що що містять бактеріородопсин, не руйнуються у воді через міцну упаковку молекул пігменту, які утворюють білкові кристали – так звані фіолетові бляшки. В них молекули бактеріородопсину об’єднані в тріади, а тріади – в правильні шестикутники. Бляшки крупні, легко відділяються центрифугуванням. Після промиваня осаду утворюється паста фіолетового кольору. На 75 % вона складається з бактеріородопсину і на 25 % з фосфоліпідів, які заповнюють проміжки між білковими молекулами.

Бактеріородопсин стійкий до факторів зовнішнього середовища: не втрачає активність при нагріванні до 100С, зберігається в холодильнику роками, стійкий до кислот і хімічних окислюючих агентів. Стійкі й фосфоліпіди фіолетових бляшок.

H.halobium можна культивувати у водоймах з високою концентрацією хлористого натрію та інших мінеральних солей. З 10 літрів бактеріальної культури одержують 0,5 грамів мембран, які містять 100000 молекул пігменту. Бактеріородопсин осаджують за допомогою катіонів кальцію або іншим способом. Пігмент можна фіксувати на підкладках, які володіють хімічними і фізичними властивостями для транспорту протонів, і створювати на їх основі системи, що генерують електричний струм. При освітленні таких систем на мембрані виявляється електричний потенціал, тобто бактеріородопсин функціонує як генератор електричного струму. В лабораторії В.П. Скулачева були створені фотогальванічні елементи для генерування струму силою 800 мкА. В них застосовувались мембранні фільтри, просочені фосфоліпідами з бактеріородопсином і хлорофілом. Такі фільтри, сполучені послідовно, можуть служити в якості електричної батареї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]