Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

1. Оперативний аналіз використання наявного ресурсного потенціалу аграрних підприємств

1.1. Оперативний аналіз земельних ресурсів

Ефективність господарювання аграрних підприємств істотно залежить від наявного ресурсного потенціалу, його якісного складу, розміру та раціонального поєднання. На сьогодні стан матеріально-технічного забезпечення сільського господарства досяг критичної межі. Це спричиняє значні збитки від невиконання або несвоєчасного та неякісного проведення сільськогосподарських робіт – недобір врожаю, збільшення його втрат та погіршення якості продукції. В такій кризовій ситуації посилюється роль оперативного аналізу, який має дати відповідь на питання, як забезпечене кожне підприємство необхідними ресурсами виробництва в даний момент для здійснення конкретної господарської операції, яке поєднання ресурсів для її виконання є найбільш раціональним, які ресурси необхідно придбати або залучити для своєчасного і якісного виконання робіт у випадку непередбаченого впливу зовнішнього середовища (погодно-кліматичних умов) з метою дотримання технологічної дисципліни.

Головним ресурсом аграрного виробництва є земля. Її кількісний та якісний склад формує кількісний та якісний склад всього іншого потенціалу. Земля є виробничим фактором, який не виробляється, а є в наявності як природний об’єкт. Тому головним завданням оперативного аналізу є постійний контроль за станом родючості земельних угідь, пошук шляхів повного і ефективного використання ґрунтів та постійного нарощування природної родючості.

Вся економічна і технологічна робота має бути спрямована на підвищення якості землі як основи високоефективного та конкурентоздатного агропромислового виробництва.

Джерелом інформації для оперативного аналізу кількісного та якісного складу земельних угідь є матеріали державного земельного кадастру, шкали економічної оцінки агрогруп ґрунтів за ефективністю виробництва зернових культур, Земельний кодекс та інші нормативні документи.

Головним фактором росту продуктивності і родючості землі є раціонально обґрунтований підбір культур у сівозміні. Підбирати культури для сівозмін потрібно з урахуванням попиту на продукцію, ринку збуту, економічної ефективності їх вирощування і ґрунтозахисної здатності. Важливо встановити співвідношення і чергування таких культур у сівозміні, які забезпечують максимальний вихід продукції з кожного гектара землі при збереженні і нарощуванні її родючості.

Це породжує об’єктивну необхідність впровадження неперервного аналізу дотримання розробленої системи удобрення та боротьби з шкідниками і хворобами рослин. Оперативний аналіз внесення добрив має забезпечити обґрунтування реальних доз і дотримання системи добрив у сівозміні.

У сівозмінах дози внесення добрив плануються за їх асортиментом у відповідності з науково-обґрунтованою системою (табл. 1.1). При цьому до уваги береться планова урожайність.

Отже, головним завданням оперативного аналізу земельних ресурсів є постійне спостереження і прийняття на його основі рішень, які забезпечують своєчасне виконання запланованої системи агротехнічних заходів, спрямованих на ріст урожайності культур, підвищення якості ґрунтів і економію виробничих затрат. Крім того, в процесі оперативного аналізу чільне місце відводиться контролю за виконанням плану впровадження повторних посівів сільськогосподарських культур на орних землях, проведенню культурно- і агротехнічних заходів для покращання природних кормових угідь.

Таблиця 1.1

Внесення добрив під окремі культури в сівозміні

Культура

Площа посіву, га

Органічні добрива, т на 1 га

Мінеральні добрива на 1 га, кг діючої речовини

основне

рядкове

азотні

фосфорні

калійні

азотні

фосфорні

калійні

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Продовження таблиці 1.1

Підживлення

Разом на 1 га мінеральні добрива, кг діючої речовини

Всього на площу посіву

органічні, т

мінеральні, ц діючої речовини

азотні

фосфорні

калійні

азотні

фосфорні

калійні

азотні

фосфорні

калійні

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19