Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

3.2. Оперативний аналіз виходу продукції в тваринництві

При організації оперативного аналізу виходу продукції у тваринництві потрібно враховувати особливості, зумовлені специфікою виробництва кожного виду продукції. На продуктивність тварин впливають сезонні коливання.

Періодичність здійснення аналітичних оцінок тут визначається періодичністю виходу продукції. Так, оперативний аналіз молока та яєць проводиться щоденно, приросту - щодекадно та щомісячно на основі даних контрольного зважування.

Планові завдання з виробництва продукції тваринництва розробляються за кварталами та місяцями, що дозволяє використати для аналізу прямі показники. Для окремих видів продукції, наприклад, молока, завдання доводять до окремих робітників.

Об’єктами аналізу молочного стада є виконання плану з надою молока і одержання приплоду. В ході аналізу тут використовуються як кількісні (надій на одну фуражну корову за день, кількість надоєного молока в стаді за день тощо), так і якісні показники (жирність молока, жива маса телят при народженні, жива маса поросят при опоросі тощо).

Джерелами аналізу виробництва продукції основного молочного стада служать планові завдання з виробництва продукції фермі, первинні документи з виробництва, реалізації та внутрішнього використання продукції.

Оперативний аналіз виробництва і витрачання молока проводиться в таблиці 3.7.

Таблиця 3.7

Виробництво і витрати молока за (місяць)

Дата

Кількість корів, голів

Надійшло молока на добу, всього

Надій на фуражну корову, кг

Середня жирність молока, %

Витрати молока, кг

Фактична наявність в цьому місяці попереднього року

фуражних

в т. ч. дійних

Продано молока заводам

реалізовано на ринку

товарність, %

передано на переробку

на випій телят

на громадське харчування

кількість корів, голів

надій молока за добу

натурального

базового

всього, кг

на корову, кг

середня жирність, %

План

Дата

факт

Відхилення

Дата

факт

Відхилення

і т. д. за кожен день

Всього за місяць

план

факт

Відхилення

Таблиця 3.8

Виконання плану надою молока на молочній фермі за (місяць)

ПІБ доярки

Показники

Дата

Всього за місяць, кг

1

2

3

і т. д.

ПІБ

План надою, кг

фактичний надій, кг

% виконання плану

Поголів’я корів

план

факт

Надій молока на 1 корову, кг

план

факт

Відхилення

в т. ч. за рахунок:

поголів’я

продуктивності

Витрати кормів на 1 кормо-день, корм. од., кг

план

факт

% виконання плану

Витрати кормів на 1 ц продукції, кг

план

факт

% виконання плану

і т. д.

Всього по фермі

Таблиця 3.7 складається в такій послідовності. На початку місяця в ній фіксується щоденне планове завдання виробництва та витрачання продукції. До початку наступного робочого дня завідувач ферми проставляє у форму економічного аналізу дані про виробництво і витрачання молока та виявляє відхилення, невиконання планового завдання, вивчає їх причини і розробляє систему заходів з їх усунення. Для поглиблення аналізу виробництва продукції і виявлення резервів його зростання в таблиці проставляються дані за аналогічний день минулого року. В ході аналізу показників даної таблиці особлива увага приділяється товарності молока. У зв’язку з тим, що валовий надій молока обліковують у фізичній масі без перерахунку на базову жирність, розрахунок товарності молока проводять за часткою використання його фізичної маси при виробництві та реалізації.

Особлива увага приділяється внутрішньогосподарському використанню молока, зокрема, вивчається, яка його питома вага витрачається на випій телят, наскільки витримуються зоотехнічні норми витрат молока на випій телят (порушення вказаних норм наносить серйозну, а іноді й непоправну шкоду розвитку галузі тваринництва).

В кінці кожного місяця проводиться аналіз виконання плану надою молока на кожній молочнотоварній фермі як за кількістю, так і за відсотком жирності за групами тварин, закріпленими за кожною дояркою (табл. 3.8).

Крім того, за даними такого аналізу можна постійно контролювати рівень продуктивності групи корів, закріплених за кожною дояркою.

У зв’язку з тим, що продуктивність корів є головним фактором підвищення валового надою молока, в процесі подальшого аналізу необхідно дослідити систему факторів, які мають на неї вплив. Розмір надою молока на середньомісячну корову залежить від багатьох факторів: витрат кормів, частки чистопорідних корів у стаді, вмісту перетравного протеїну у розрахунку на 1 кормову одиницю, рівня зоотехнічної і ветеринарної профілактичної роботи тощо. Однак головними факторами, які визначають величину надою, є рівень і якість годівлі, забезпеченість раціонів перетравним протеїном.