Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

2. Оперативний аналіз виробництва продукції рослинництва

2.1. Оперативний аналіз використання оборотних ресурсів в рослинництві

Враховуючи те, що сезонність у сільському господарстві пов’язана з великою нерівномірністю витрат оборотних засобів і суттєвими змінами їх структури в різні періоди року, потреба в ресурсах протягом року є нерівномірною. Так, в рослинництві вона визначається через нормування необхідних оборотних засобів для конкретного періоду робіт. Базою для планування потреби є нормативи витрат на виконання робіт за технологічними процесами вирощування й збирання сільськогосподарських культур на 1 га посівної площі.

У зв’язку з тим, що кожному виду ресурсів притаманні специфічні якісні параметри, які відображаються як на їх ціні, так і на виробничому призначенні і знаходяться в певній залежності від строків і правильності їх зберігання, при обґрунтуванні потреби поряд з кількісними параметрами матеріальних ресурсів потрібно вивчати їх якісні характеристики.

Перевіривши та обґрунтувавши норматив потреби, його можна використовувати в якості бази для порівняльного аналізу. Так, потребу в насінні кожної культури можна задовольнити сортами, які мають різні показники якості. Потреба в насінні розраховується на основі норми висіву на 1 га посівної площі і страхового фонду. Норма висіву озимої пшениці залежить від попередника, особливостей сорту, способу посіву і ґрунтово-кліматичних умов. Аналіз потреби господарства в насінні потрібно проводити із уточненням цих показників. Порівнюючи фактичну наявність насіння із потребою в ньому, визначають рівень забезпеченості ним підприємства. Методика такого аналізу представлена в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Забезпеченість господарства насінням

Культура, сорт насіння

План засипки, ц

Засипано, ц

Розрахунок потреби

Рівень забезпеченості насінням, %

номер партії

всього

В тому числі

репро-дукція

клас

площа посіву, га

норма висіву, ц/га

потреба в зерні, ц

всього

в т. ч. районованих сортів

1

2